hirdetés

HPV-vakcináció: nem mindegy, mikor oltunk

A hatásosság érdekében 21 éves kor alatt be kell adni a három adagból álló HPV elleni védőoltást.

hirdetés

A legújabb adatok szerint a lányoknak, illetve fiatal nőknek a három adagból álló humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás mindhárom részletét 15 és 21 éves kor között meg kell kapniuk annak érdekében, hogy megfelelő védelem alakuljon ki a HPV fertőzésekkel szemben. Ha az utolsó, „cath-up” részletet a 21 és 26 éves kor közötti időszakra halasztják, akkor ez a kedvező eredmény elmarad.

Az Amerikai Egyesült Államok immunizációs előírásai szerint a rutin két adagos HPV védőoltást  serdülőkorban, 13 éves kor előtt kell elvégezni, a három adagból álló, halasztással végrehajtott („catch-up”) oltások esetén 13 éves korban, vagy később kezdve a fiatal nők 26 éves koráig kell elvégezni. Ugyanakkor eddig ezt a halasztott vakcinációs protokollt nem nagyon vizsgálták, fogalmazták meg Dr. Michael J. Silverberg (Division of Research at Kaiser Permanente in Oakland, Kalifornia) és munkatársai a 2018. augusztus 7.-én, a The Lancet Child & Adolescent Health című lapban megjelent tanulmányukban. A szerzők 13 és 26 év közötti fiatal nőkön végeztek eset kontrollos vizsgálatot Kaliforniában annak érdekében, hogy elemezzék a cervikális intraepiteliális neoplázia (CIN2, CIN3), az adenocarcinoma in situ, vagy a rák (CIN2+ és CIN3+) alakulását a HPV vakcináció előtti státusz, az első adag idején számított életkor, a dózisok száma függvényében.

4357 olyan nőbetegnél mutattak kis CIN 2-őt, vagy magasabbat (CIN2+), -köztük 1849 nőnél CIN3, vagy CIN3+ volt kimutatható -, akik a kvadrivalens vakcina 2006-os bevezetése előtt 26 évesek, vagy még fiatalabbak voltak. Ezeket a betegeket 21.773 azonos korú, de CIN2+ nélküli nő adataival hasonlították össze (5:1 arány). A 4357 CIN2+ eset közül 20%-ban grade 2 lézió volt a méhnyakon, 38%-ban grade 2/3, 40%-ban grade 3, 2%-ban adenocarcinoma in situ, 1%-ban valódi rák volt megfigyelhető. Az érintett és a kontroll csoport nem volt teljesen azonos összetételű: a kontroll csoporthoz képest a CIN2+ és CIN3+ nők többsége nem hispán fehér nő volt, évente gyakrabban mentek járóbetegként ellenőrzésre, többen dohányoztak, többen szedtek hormonális fogamzásgátlót és több nőnek volt nemi betegsége.

A különböző demográfiai és élettani faktorhoz való igazítás után a kutatók kimutatták, hogy HPV vakcinációval a CIN2+ kockázata csökken a semmilyen vakcinációban nem részesült nőkhöz képest. Speciálisan, ha a nőbeteg legalább egy adag HPV vakcinát kapott, a CIN2+ kockázata 18%-kal csökkent (RR: 0,82,95%CI 0,73-0,93). Ha az első oltás 14 és 17 éves kor között történt, 59%-kal kisebb a CIN2+ kockázata (RR 0,61, 95%CI 0,46-0,81). Ha az első adag beadása 18 és 20 éves kor között történt, 28%-kal csökken a kockázat (RR 0,72, 95%CI 0,58-0,90). Ugyanakkor nem csökken a kockázat, ha az első oltás 21 éves korban, vagy később történik (RR 0,94, 95%CI 0,81-1,09). Az adagok száma is nagyon fontos: három adag után legalább 24%-kal csökken a kockázat (RR 0,76, 95%CI 0,64-0,89), de egy, vagy két adag után nincs jelentős csökkenés. Az életkort és az adagok számát modellezve a következőket látták: akik 14 és 17 éves kor között megkapták a 3. dózist, azoknál 48%-kal (RR 0,52, 95%CI 0,36-0,74), akik csak 18 és 20 éves kor között kapták meg a harmadik adagot, azoknál 35%-kal (RR 0,65, 95%CI 0,49-0,88) csökkent a kockázat.

Hasonlóan védett a vakcináció a CIN3+ ellen is, ugyanígy fontos volt az első adag beadásának ideje és az adagok száma. Ha legalább három dózis került beadásra 14 és 17 éves kor között, 73%-kal csökkent a CIN3+ kockázata (RR 0,27, 95%CI 0,13-0,56), míg 18 és 20 éves kor közötti vakcináció esetén a védelem 41%-os volt (RR 0,59, 95%CI 0,36-0,97). A háromnál kevesebb adag nem befolyásolta szignifikánsan a védőhatást, de ismételten kiemelendő , hogy az első adagot 14 és 17 éves kor között kell beadni.

Az eredmények alapján a szerzők helyesnek tartják a guideline azon részét, hogy a hármas adagot a 15. életév után kezdjék el, de az nem helyes, hogy a halasztott, „catch-up” vakcináció ráér a 21 és 26 éves kor között. Az eredmények ilyen módon ellentmondanak a jelenlegi irányelveknek és más viszonylatban (pl. az új kilenc komponensű oltóanyagok beadásakor) is megfontolandók. Dr. Sarah Dilley és Dr. Warner Huh (mindkettő University of Alabama at Birmingham) szerkesztőségi kommentárjukban megemlítik, hogy a vizsgálat nem általánosítható az USA lakosságára, mivel a leginkább veszélyeztetett, az ellátáshoz nehezen hozzáférő réteget nem reprezentálja. Ráadásul, a már kialakult méhnyakrák megelőzéséről alig tartalmaz adatot: összesen 23 méhnyakrákos volt a betegek között, akik közül csak 3-an kaptak HPV elleni oltásokat. Nincs információ a vakcináció és a low-grade dyspláziák és a genitális szemölcsök közötti összefüggésről sem.

Hazai olvasó számára viszont az üzenet egyértelmű: korán kezdett, 21 éves kor alatt befejezett, teljes sorozat HPV vakcináció szükséges.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Lancet Child & Adolescent Health

3. Lancet Child & Adolescent Health

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.