hirdetés

Tartós HPV-fertőzéssel összefüggő bakteriális vaginosis

A hüvelyflóra szerepére nem csak a bakteriális vaginosis, hanem az azzal összefüggést mutató HPV-fertőzés tartóssá válásának megakadályozásában is igen jelentős.

hirdetés

A bakteriális vaginosis és a tartós HPV-fertőzések közötti kapcsolat számos kutatás tárgya volt az elmúlt évtizedben, és számos közleményben beszámoltak arról, hogy az évek óta perzisztáló vaginosisban szenvedő nőknél kimutatható a HPV-fertőzés.

A hüvelyi betegségek gyógyításával foglalkozó francia tudományos társaság (SFCPCV) 46. ülésén dr.  Julia Maruani, marseille-i nőgyógyász hangsúlyozta az egészséges hüvelyflóra megtartásának és helyreállításának fontosságát és azt, hogy az említettek fényében mennyire fontos a bakteriális vaginosis esetek kezelése. Ötből négy nő élete során megfertőződik egy vagy több humán papillomavírus (HPV) törzzsel. A HPV a legtöbb esetben kiürül a szervezetből, de a megfertőzöttek 5%-ánál rákmegelőző elváltozások alakulnak ki a méhnyakban. A hüvelyflóra szerepére a perzisztáló HPV-ben az elmúlt néhány évben végzett kutatások fókuszba kerültek.

Az egyensúly megteremtése

A mikroorganizmusok millióiból, főleg laktobacillusokból, valamint más baktériumokból (Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, prevotella, streptococcus, gonococcus), HPV-ből és gombákból álló egészséges hüvelyflóra alapvetően fontos a  szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k) kockázatának csökkentése szempontjából. A laktobacillusok által termelt tejsav csökkenti a hüvely pH-ját, a hidrogén-peroxid pedig mérgező a többi baktériumra.

Különböző tényezők, mint például az alkohol, a többszörösen telítetlen zsírsavakban és cukorban gazdag étrend, és különösen a dohányzás, a hüvelyflórában lévő baktériumok egyensúlyának felbomlásához, és így vaginosishoz vezethetnek. A hüvelyflórában általában sokkal kisebb számban jelenlevő különböző típusú anaerob baktériumok abnormális mértékben elszaporodnak, a laktobacillusok száma relatíve csökken, aminek következtében a hüvely pH-ja növekszik. Mindezek nyomán a nemi úton terjedő fertőzések könnyebben alakulnak ki, és a HPV-fertőzés pedig nehezebben szűnik meg. A dohányzó nőkben a hüvelyflóra egyensúlyhiánya miatt a HPV-fertőzés valószínűleg tartósan fennmarad.

Vaginosis és HPV

Ha a laktobacillus a kelleténél kisebb mennyiségben van jelen, akkor nem tudja megvédeni a hüvely nyálkahártyáját az azt károsító egyéb baktériumok hatásától, így a HPV is hozzáfér a bazális sejtekhez. A HPV perzisztáló vaginosisban szenvedőknél is kimutatható. A vagonosisban tartósan fennmaradó HPV-fertőzések epiteliális léziók megjelenését eredményezik, és a kialakuló elváltozások nagyobb fokú dysbiosis esetén súlyosabbak.

Fontos kérdés, hogy kezelhető-e a dysbiosis és a HPV fertőzés egyszerre? A hosszú időn át alkalmazott probiotikumok állítólag hasznosak vaginosisban, azt azonban egyetlen randomizált tanulmány sem támasztja alá, hogy csökkentenék a HPV-fertőzéseket és a kisebb mértékű elváltozásokat, és nem is lenne helyes probiotikumokkal kezelni a rákmegelőző elváltozásokkal küzdő betegeket. A tünetmentes vaginosis felismerése viszont igen fontos – mivel kezelése csökkentené a tartós HPV-fertőzés kockázatát.

forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/987850?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.