hirdetés

Kiújuló húgyúti fertőzések

A Húgyúti fertőzés nyomán a  hólyag falába hatolt, nyugvó állapotban lévő E. coli baktériumokat a hüvelyben felszaporodó Gardnerella baktériumok reaktiválják és folyamatosan kiújuló infekciót váltanak ki.

hirdetés

A húgyúti fertőzés a nők leggyakoribb bakteriális fertőzései közé tartozik, ami az antibiotikumos kezelés ellenére rendszeresen kiújul. Minden negyedik nőnél a kezdeti megbetegedés után hat hónapon belül ismételt fertőzés alakul ki. Ennek kórokozói legtöbbször azok az E. coli baktériumok, amelyek a kezdeti fertőzés során hatolnak be a húgyhólyag falának sejtjeibe, ahol hosszú időt töltenek nyugvó állapotban. Azt, hogy a reaktiválást és az ismételt fertőzést mi váltja ki, eddig nem sikerült kideríteni. Amerikai kutatók egerekkel végzett kísérletei szerint a hüvelyből a Gardnerella vaginalis átmenetileg a húgyhólyagba kerülve aktiválja az E. coli baktériumokat. Különösen akkor nagy ennek a veszélye, amikor bakteriális vaginosis során a Gardnerella csíraszáma jelentősen megemelkedik. Ezeket a mikroorganizmusokat nem hozták összefüggésbe a húgyúti fertőzésekkel, mert a vizeletben csak ritkán kimutathatóak.

Amanda Lewis (Washington University School of Medicine, St. Louis) PLoS Pathogens-ben publikált tanulmányukban arra a kérdésre keresték a választ, hogy egy akut, E. coli okozta húgyúti fertőzés után a Gardnerella baktériumok rövid ideig tartó jelenléte a húgyhólyagban reaktiválhatja-e ezeket a kórokozókat. A kísérleteiket olyan egereken végezték, melyeknél az E. coli baktériumok négy héttel a kísérleti fertőzés után a húgyhólyag sejtjeibe ágyazódtak. Az egyik csoport egereinek húgyhólyagjába egy hét különbséggel kétszer injektáltak Gardnerella baktériumokat. A másik csoportban a beadott injekció az egészséges hűvelyflórában is előforduló Lactobacillus crispatus tejsavbaktériumot tartalmazott. Mindkét beinjektált mikroba 12 óra múlva csaknem teljesen eltűnt az állatok húgyhólyagjából. A vizsgálatok szerint a Gardnerella rövid jelenléte elegendő volt, hogy az E. coli baktériumokat szaporodásra ösztönözze. Ezzel szemben a tejsavbaktériumok nem váltottak ki ilyen hatást. Ugyanígy az elpusztított Gardnerella baktériumok is hatástalanok voltak. Az élő kórokozók azonban károsították a húgyhólyag falát. A kutatók szerint ez lehet az E. coli baktériumok reaktivitásának kiváltója. Néhány esetben az E. coli olyan nagy mértékben elszaporodott, hogy a fertőzés a veséket is károsította, vagy akár életveszélyes szepszist okozott.

Sok nő állítja, hogy minden szexuális együttlét után húgyúti fertőzést kap. Lewis szerint ennek az lehet az oka, hogy a hüvelyben található baktériumok, mint a Gardnerella, az aktus során a húgyutakba kerülnek. Az ismétlődő húgyúti fertőzéseket antibiotikumkezelése nyomán gyorsan kialakulnak a rezisztens törzsek. Új kezelési mód az lehetne, hogy a hüvelyflóra összetételének ellenőrzik, és a - normál hüvelyflórában kis mennyiségben jelenlevő Gardnerella vaginalis felszaporodását idejében megakadályozzák – ez történhetne probiotikus, tejsavbaktériumokat tartalmazó kúpokkal, vagy speciálisan a Gardnerellát célzó antibiotikumokkal.

Az eredmények más olyan fertőzésekkel kapcsolatban is fontosak, amelyeknél a kórokozók inaktív állapotba kerülnek, és csak később aktiválódnak. Lewis példaként említi a tuberkulózist. Világszerte minden harmadik ember tüdejében megtalálható a betegség kórokozója nyugalmi állapotban, a betegség azonban csak kis százalékuknál tör ki. Nem lehet kizárni, hogy ebben a folyamatban is más, a tüdőbe ideiglenesen bejutó baktériumoknak is szerepe van, amelyek reaktiválják a kórokozókat.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.