hirdetés

A HPV vakcinák több HPV-szerotípus ellen védenek

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a humán papillómavírus (HPV) elleni vakcinák többféle HPV-altípussal szemben nyújtanak védelmet, mint amennyit korábban vélelmeztek.

hirdetés

A Német Rákkutató Központ, a Karolinska Intézet és a tamperei egyetem szakembereiből álló nemzetközi kutatócsoport a The Journal of Infectious Diseases és a Lancet Infectious Diseases című lapokban közölte a legszélesebb körben használt HPV-vakcinák hatását nyomon követő vizsgálat eredményeit.

A HPV köztudottan olyan fertőzés, mely az esetek jelentős részében, főként fiatal korban kezelés nélkül is megszűnik, más esetekben azonban krónikussá válhat és különböző ráktípusok kialakulására hajlamosíthat. A HPV-k csoportjai összesen több mint 200 vírustípust ölelnek fel, melyek közül 13-at tekintünk rákbetegség szempontjából magas kockázatúnak: a 16-os és 18-as típus jelenlétére vezethető vissza az összes méhnyakrákeset körülbelül 70%-a, míg a 6-os és 11-es típus benignus genitális szemölcsöket okoz.

Jelenleg bivalens vakcinák (a 16-os és 18-as típus ellen) és kvadrivalens vakcinák (a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típus ellen) vannak forgalomban világszerte, melyeknek hatásosságát viszonylag tág tartományban adják meg a különböző szakirodalmi források.

A szérum HPV elleni antitestszintjének meghatározása szolgál annak megítélésére, hogy az adott személynél milyen fokú védelem áll fenn a HPV-fertőzéssel szemben. Eddig azonban nem állt rendelkezésre olyan határérték, mely felett az antitestszint biztosan teljes és tartós védelmet tükrözne, illetve az a kérdés is válaszra vár, hogy a bizonyos HPV-típusok ellen hatásos vakcinák más típusok ellen is védelmet nyújtanak-e azokon túl, melyek ellen a vakcinát kifejlesztették (azaz áll-e fenn keresztvédelem).

A nemzetközi munkacsoport két vizsgálatában a direkt, illetve keresztvédelmet nyújtó antitestválaszokat hasonlítottak össze, beleértve azokat az antitesteket is, melyek a vakcinában található típusok, illetve a különböző nemzeti védőoltási programok által le nem fedett típusok ellen egyaránt védelmet nyújtanak. Ezen túlmenően elemezték a bivalens és kvadrivalens vakcinák által biztosított antitestvédelem tartósságát is, ehhez az utánkövetés maximális időtartama 12 év volt. A vizsgálatban több mint 3000 olyan finn nő vett részt, akik 2002 és 2004 között, 16-17 éves korukban kapták meg a védőoltást. A szérummintákat 12 éven át a Finn Szülészeti Kohorsz Biobank őrizte. A szerológiai elemzés 16 különböző HPV-szerotípus elleni antitestekre terjedt ki.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kvadrivalens vakcina adásában részesült nőknél a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típussal szembeni antitestszint akár 12 éven át is fennmarad. Bivalens vakcina alkalmazását követően hasonló időtartamú védelem igazolódott a 16-os és 18-as típussal szemben. Bivalens vakcina alkalmazását követően a HPV16/18/31 elleni neutralizáló és kötő antitestek szintje egyaránt szignifikánsan magasabb volt, mint a kvadrivalens vakcinát kapott nők esetében.

A HPV elleni vakcinák hatásossága és antitest-pozitivitása közötti korrelációk magyarázatot adhatnak arra, hogy a bivalens vakcina miért tűnik szélesebb protektív spektrumúnak a különböző tumorasszociált HPV-típusokkal szemben, mint azt korábban vélelmeztük. Az eredmények azt is igazolják, hogy mind a bivalens, mind a kvadrivalens vakcinák tartósan fennálló védelmet biztosítanak.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.