hirdetés

A leheletből tömeg-spektrométerrel kimutatható fej-nyaki laphámrák

A British Journal of Cancer-ben online megjelent tanulmányban igazolták, hogy a korai fej-nyaki laphámrák kimutatása a kilehelt levegőből is lehetséges, az eljárás nem invazív, praktikus és pontos.

hirdetés

 Az összes daganatos betegség 5- 6%-a fej-nyaki laphámrák, és az összes rákos halálozás mintegy 2%-áért felelősek ezek a daganatok. A fej-nyaki laphámrákok (HNSCC) a szájüreg, az orrgarat, a szájgarat, a gégegarat, és a gége nyálkahártyájáról indulnak, „klasszikus” kockázati faktoraik a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Újabban több szájgarati rák kialakulásának hátterében mutatták ki a humán papilloma vírust (HPV), ezek a daganatok általában a szokásosnál fiatalabbakban és a klasszikus kockázati faktorok hiányában jelennek meg. A fölső légúti daganatok sokáig rejtve maradhatnak, az esetek mintegy 45%-ában egy több hete fennálló nyaki csomó, vagy egy kétséges eredetű agyidegi neuropathia hívja fel a figyelmet a problémára: sajnos, ilyenkor már előrehaladott HNSCC-ről van szó. A háziorvos a rutin ellenőrzés során a szájüreget és a szájgaratot tudja megtekinteni és a nyakat tudja tapintani, de az orrgarat, a nyelvgyök, vagy a gége vizsgálatához már specialista szükséges. Ezért egy korai diagnózist biztosító vizsgálat, vagy egy speciális biomarker sokat segíthetne a HNSCC felismerésében, korai kezelésében.

Az utóbbi évtizedben egyre több adat szól amellett és egyre több kutatás bizonyítja, hogy az illékony szerves vegyületek (VOS-volatile organic compounds) daganatokat jelző biomarkerek lehetnek. Az erre kiképzett kutyák („bio-detections dogs”) képesek a bőr (melanoma), a lehelet, a vizelet, a széklet és a verejték normálistól eltérő, daganatra utaló illékony anyagainak észlelésére. Az illékony szerves vegyületek tömegspektrométerrel és gáz-detektorokkal azonosíthatók, mennyiségük is mérhető. Egyesek szerint 250-nél több VOC jelezhet emberi daganatokat, közülük 24 lehet alkalmas a HNSCC-k detektálására.

Az ausztrál multicentrikus vizsgálatban a daganatos és a nem daganatos betegek lehete közötti különbséget keresték. 50, szövetileg igazolt szájüregi (16 beteg, 32%), szájgarati (23 beteg, 46%), vagy gége-daganatos beteg (15 beteg, 30%) kilélegzett levegőjét hasonlítottak össze másik 50, de pán-endoszkópiával, vagy biopsziával tumor-negatívnak bizonyult beteg kilélegzett levegőjével. A daganatos résztvevők 66%-ban korai (T1 és T2) HNSCC-ben szenvedtek, 58%-uknak volt regionális nyaki áttétje. A 23 szájgarati tumoros betegből 19 volt HPVp16 pozitív, 4 volt p16 negatív.

A daganatos és nem daganatos betegek életkora gyakorlatilag azonos volt: 58 év vs 56 év. A daganatos csoportban csak 11 beteg (22%) vallotta azt, hogy soha nem dohányzott, míg a kontroll csoportban 19 beteg (38%) mondta, hogy soha nem gyújtott rá. A daganatos betegek közül 11-en (22%), a nem daganatosok közül 18-an (36%) nem ittak alkoholt. A daganatosok BMI-je átlagosan 25,6 kg/m², a nem daganatosoké 28,5 kg/m² volt. A nemek eloszlása jelentősen különbözött: a daganatosoknál 7:43 volt a nő/férfi arány, míg a kontroll csoportban ez 25:25 volt. A kísérőbetegségek (iszkémiás szívbetegség, krónikus légzőszervi betegség, krónikus vesebetegség, krónikus májbetegség, diabetes) arányaiban a két csoport gyakorlatilag megegyezett.

A 4-6 ágyas kórtermekben fekvő betegektől azt kérték, hogy a mintavétel előtti 15 perces ágynyugalmat követően lélegezzenek be jó mélyen, majd orrukat befogva folyamatosan, erőltetetten lélegezzenek ki. A szájon át kilélegzett levegőt 3 literes FlexFoil PLUS® (SKC Ltd, Pennsylvania, USA) zacskókba gyűjtötték, amibe így egy kevert gázminta került: az alveoláris levegő és a respiratorikus holttér levegője. A mintákat speciális tárolás, szállítás, előkészítés után 3 órával szelektív „ion flow-tube” tömegspektrométerrel vizsgálták.

A lehetséges daganatra utaló VOC-ok között leginkább a formaldehidet és a metil-merkaptánt említi az irodalom: a formaldehid (maga is karcinogén) tüdőrákot jelezhet – valószínűleg annak következtében jelenik meg a kilélegzett levegőben, hogy egy metilotróp baktérium van jelen a fölső aerodigesztív traktusban. A metil-merkaptán egy kéntartalmú illékony vegyület, melyet a szájüregben lehet kimutatni, és periodontosisban és halitosisban (bűzös leheletben) gyakran észlelni. Ezeken kívül mérgező, irritáló anyagokat, sevofluránt, benzil cianidot, kumarint (talán karcinogén?), 2-aminoacetofenolt, benzothiazolt, és egyéb anyagokat is mértek. A metil-merkaptánt nem tekintjük direkt karcinogénnek, de felhívhatja a figyelmet a hiányos szájápolásra. A felső légutak mikrobiológiájában létrejött változás, a „diszbiózis” komoly szerepet játszik a kilélegzett levegő VOC tartalmában. Nem véletlenül volt jelentős különbség azok között, akik a vizsgálat előtt fogat mostak és azok között, akik nem.

A vizsgált részvevők esetén a kilélegzett levegő vizsgálatával egy optimalizált logisztikai regressziós modellben három változót használva a daganatok jelzésében 80%-os szenzitivitást és 86%-os specificitást értek el, az AUC ROC („Receiver Operating Characteristic”) görbe 0,821 (95%CI 0,625-1,0) volt. A bonyolult, nem invazív beavatkozással, praktikus és pontos módszer hasznosságának és használhatóságának bizonyításához a szerzők szerint is nagyobb létszámú vizsgálatok szükségesek.

Források:

Heather M. A breath test to diagnose head and neck cancer. Medscape Medical News. September 222, 2020.

Dharmawardana N, Goddard T, Woods C, et al. Development of a non-invasive exhaled breath test for the diagnosis of head and neck cancer. Br J Cancer (2020). https://doi.org/10.1038/s41416-020-01051-9

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.