hirdetés

Fiatal- és időskori emlődaganatok morfológiai és molekuláris sajátosságai közötti összefüggések

A tumorok felépítése nagyfokú heterogenitást mutat a morfológiai megjelenés és immunhisztokémiai profil, azaz a sejtek fehérjeexpressziója alapján. Ismert az a tény is, hogy a fiatal- és időskori daganatok eltérő viselkedést mutatnak. Munkánkban 41 fiatal és 33 idős beteg tumorát vizsgáltuk. Az elemzéshez a tumorok legnagyobb kiterjedését reprezentáló blokkokat használtuk. Hematoxilin-eozin-festés alapján kijelöltük a különböző tulajdonságú területeket, és az ösztrogén-, progeszteronreceptor, HER2 és Ki-67 kifejeződése, valamint a HER2-génamplifikáció heterogenitását is megvizsgáltuk. A fiatal korúak között az átlagos tumorrégiók száma valamivel több volt az idősekénél (1,82 vs. 1,48 régió/daganat), és több volt a heterogén morfológiát mutató tumor (53,6% vs. 39,4%). Mindazonáltal a fiatalkori daganatok esetében az egyes tumorrégiók között nagyobb volt a HER2-expresszió heterogenitása (p=0,007). Az összes daganaton belül az eltérő morfológiai és immunhisztokémiai reakciókat mutató területek megegyeztek (p<0,001). A kimenetelt legjobban meghatározó tumoros sejtcsoportok eredete továbbra is kérdéses; a teljes tumor átlagos kifejeződési mintázatát vagy az egyes régiók külön vett pontos értékeinek átlagát véve hasonló eredményre jutottunk. Az egyes területek jelentősége a prognózis szempontjából azonban eltérő lehet, amelyet a technika fejlődésével, valamint a kezelési és betegkövetési információk birtokában lehet majd tovább elemezni. Magyar Onkológia 56:75–78, 2012

Kulcsszavak: emlőrák, heterogenitás, immunhisztokémia, morfológia

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Madaras Lilla, Szász A. Marcell, Baranyák Zsuzsanna, Tőkés Anna-Mária, Szittya Liliána, Lotz Gábor, Székely Borbála, Szentmártoni Gyöngyvér, Dank Magdolna, Baranyai Zsolt, Kulka Janina
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.