hirdetés

Figyelem, baby boomerek! ne hanyagoljátok el a hepatitisz C szűrést

Ha egy amerikai 1945 és 1965 között született, ajánlatos megbeszélnie az orvosával, hogy vizsgálják ki hepatitisz C-re nézve, mivel náluk ötször valószínűbb, hogy fertőzésük van, mint a többi felnőttnél. A hepatitisz C-s betegek 75%-a ezekben az években született.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a vírusos hepatitisz leggyakoribb formája a hepatitisz C. Ez elsősorban a fertőzött személy vérével való kontaktus útján terjed. Évente több mint 15 000 amerikai – főként baby boomerek – hal meg hepatitisz C-hez kötődő betegségben. E halálozások száma egyre emelkedik, s a várakozások szerint a jövőben is növekedni fog. A hepatitisz C a fő oka a májráknak és a májátültetésnek. Egyéb, a hepatitisz C-hez köthető betegségek: a májkárosodás, a májcirrózis és a májelégtelenség.

Nem teljesen ismert, hogy a hepatitisz C miért a baby boomerek korosztályában a leggyakoribb. A legtöbb baby boomer az 1970-es vagy 1980-as években fertőződött meg – ekkor volt a legnagyobb a hepatitisz C gyakorisága. Sok baby boomer vérátömlesztéskor vagy vérkészítményektől kapta a fertőzést, mielőtt még 1992-ben elkezdték ellenőrizni a kapott vért és vérkészítményeket. Mások droginjekciók révén fertőződtek meg, még ha csak egyszer is próbálták ki a drogot. Emellett sok baby boomer egyáltalán nem tudja, hogy mikor és hogyan kaphatta meg a fertőzést.

A hepatitisz C-vel fertőzött embereknek gyakran semmilyen tünetük sincs, és évtizedekig élhetnek úgy, hogy nem érzik betegnek magukat. Ahogyan a baby boomerek öregebbek lesznek, egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hepatitisz C talaján életveszélyes májbetegség alakul ki bennük.

A hepatitisz C fertőzés kockázati tényezői közé tartozik:

  • a korábbi vértranszfúzió vagy valamilyen vérkészítmény transzfúziója (1992 júliusa előtt);
  • a szervátültetés, amely még a hepatitisz és HIV ellenőrzése előtt történt (1992 előtt);
  • a tartós dialízis;
  • egészségügyi intézményben hepatitisz C-nek való kitettség (pl. fertőzött tű)
  • HIV fertőzés;
  • hepatitisz C-s anyától született gyermek;
  • injektálandó illegális drogok használata;
  • nem megfelelően fertőtlenített tűvel végzett tetoválás.

Azt, hogy valakinek van-e hepatitisz C-je, csak úgy tudhatja meg, ha vértesztet végeztet. A korai felismerés életmentő lehet. A becslések szerint több mint 120 000 ember életét lehetne megmenteni az USA-ban azzal, ha minden 1945 és 1965 között született személyen elvégeznék a tesztet.

A diagnózis korai felállítása és a kezelés megelőzheti a májkárosodást, a cirrózist, sőt, a májrákot is. Jelenleg nincs olyan vakcina, amellyel a hepatitisz C megelőzhető lenne.

Nagyon sokakat, akiknél hepatitisz C-t állapítottak meg, sikeresen kezeltek antivirális szerekkel. Ma már rendelkezésre áll két új gyógyszer, a telaprevir és a boceprevir; ha ezeket hozzáadják a standard kezeléshez, akkor ez sokaknál hatásosabb lesz és lerövidül a terápia időtartama.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.