hirdetés

Gyermekkori hasmenésben segít a zöld tea és a gránátalma kivonat

Az Amerikai Gyermekgyógyász Kongresszus egyik előadása szerint standard orális folyadékpótlás mellé adott zöld tea- és gránátalma kivonat segítségével a gyermekek gyorsabban épülnek fel hasmenéssel járó bélfertőzésükből.

hirdetés

A polifenolok olyan szerves (többnyire természetes eredetű) vegyületek, melyekben több fenolgyűrű van. Ide tartoznak a csersavak, a ligninek, flavonoidok, izoflavonok, katechinek, stb. melyek a gyümölcsökben, zöldségfélékben nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek. Korszerű és kíméletes gyártástechnológiákkal készült kivonataik jól szívódnak fel, csökkentik a koleszterin-szintet és a vérnyomást, növelik az erek rugalmasságát, de gyulladásgátló és antioxidáns hatásukat is leírták. A tea magas flavonoid-tartalmának (katechinek, quercetin, teaflavinok, vitaminok, ásványi anyagok) köszönhetően kedvezően hat a szív- és érrendszer állapotára, az immunrendszerre, valamint a daganatos kockázatra. A régebben inkább fekete teát fogyasztó nyugati társadalmakban is egyre gyakrabban használják a zöld teát (Camellia sinensis) italok, táplálékok, táplálék-kiegészítők és kozmetikai cikkek formájában. A gránátalma (Punica granatum) kivonata erős antioxidáns, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a daganatos betegségek kockázatára, de antibakteriális, antivirális és antiparazitás hatása is van, megállítja például a bélrendszeri Candida fertőzést, gátolja a szérum angiotenzin-konvertáló enzimjét, stb.. Igen gazdag polifenolokban, de ellagitanninokat (granatin, punicacortein), anthrocyanint és sok más jótékony hatású vegyületet is tartalmaz. Régebben Egyiptomban, Babilonban, Indiában, Mezopotámiában, Törökországban és az Arab félszigeten termesztették, de ma már nem csak a spanyolok gyarmatosította Latin-Amerikában, Kaliforniában, Dél-Amerikában, hanem szerte a világon is termesztik.

Az American Academy of Pediatrics nemzeti konferenciáján 2014. október 12.-én San Diegóban elhangzott előadás szerint a  standard orális folyadékpótlás mellé adott zöld tea- és gránátalma kivonat segítségével a gyermekek gyorsabban épülnek fel hasmenéssel járó bélfertőzésükből. A Medscape Medical News kérdésére válaszolva Dr. Arthur S. Dover (a Dover Travel Clinic in Aptos, California vezetője) kijelentette, hogy „ha minden vidéki zöldségesnél beszerezhető lenne a készítmény, akkor sok életet menthetne meg és sok kórházba kerülést előzhetne meg”.  Az amerikai LifeDrops nevű recept nélkül kapható zöld teából és a gránátalmából kivont számos polifenolt tartalmazó olyan készítmény, mely sok egyéb jótékony hatása mellett az immun-védekezést is serkenti. Biztonságosságát egy korábbi, Bangladesben végzett vizsgálatban igazolták, a hatásosságát azonban nem sikerült kimutatni, mivel a legtöbb fertőzés a csak nehezen kezelhető kolera volt. A jelenlegi vizsgálatot Nicaraguában folyt olyan betegeken, akiknél az elmúlt 48 órában kontrollálatlan hasmenésük volt. A vizsgálatot  közvetlenül megelőzte egy hurrikán, ami után a vízellátási zavarok következtében leginkább Escherichia coli fertőzések jelentek meg. A 2 és 17 éves kor közötti 61 gyermek mindegyike orális folyadékpótlást kapott 2 napon keresztül: 30 kisgyermek az első naptól, 31 gyermek a második naptól kapta a kivonatot (ez utóbbiak képezték a kontroll csoportot). A kutatók a Bristol Stool Scale (BSS) alapján jegyezték a bélműködést. A székletürítések száma a kivonatot kezdettől fogva kapó gyermekeknél sokkal gyorsabban csökkent 4-re vagy az alá, mint a kontroll csoportnál (3,1 óra vs 9,2 óra, p=0,002). Továbbá a 4-es, vagy annál alacsonyabb BSS esetén az első bélűrítés sokkal több, a kivonatot az első naptól kapó betegnél jelent meg a kontrollokhoz képest (60% vs 29%). A BSS score fennmaradt a második napra is. A kontroll csoport kis betegeinél is 24 órán belül kialakult a BSS 4-es érték a kivonat beszedése után. Míg az első nap négy székletűrítésük volt, a második napra ez kettőre csökkent.

Dr. Lauren Hervert (Peace Health in Springfield, Oregon) szerint az adatok ígéretesek, és a szer virális gastroenteritis esetén valóban biztonságos, de nem tudni, hogy a szer biztonságos-e a bakteriális toxinok okozta fertőzések esetén, és a szülők a két kórképet nem tudják megkülönböztetni egymástól. „E. coli, vagy Salmonella fertőzésben növekszik a hemolitikus urémiás szindróma kockázata, és nem vagyok biztos, hogy ezekben is hatásos lenne, mivel itt ilyen komplikációkkal is kell számolni”.

Dr. Dover szerint a bakteriális esetekben is biztonságos a kivonat, mivel Bangladesben nem volt probléma a bakteriális fertőzésekkel sem, holott ezek Shigella, E. coli és Salmonella fertőzések voltak. Természetesen ő is szükségesnek tartja a további vizsgálatokat, melyhez reményei szerint a Bill & Melinda Gates Alapítvány is segítséget fog nyújtani.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News from the American Academy of Pediatrics (AAP)

2. American Academy of Pediatrics (AAP) 2014 National Conference and Exhibition

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.