hirdetés

Ha sok a szelén, kevés a prosztatarák

Fokozott szelénbevitel kapcsán az előrehaladott prosztatarák kockázatának szignifikáns csökkenését észlelték – számoltak be holland szerzők egy nagy prospektív kohorszvizsgálat kapcsán.

hirdetés

Az alacsony vagy közepes szelénszinttel jellemezhető férfiak bevonásával lefolytatott vizsgálat eredményei „azt jelzik, hogy a szelénnek szerepe lehet az előrehaladott, klinikailag releváns prosztatarák prevenciójában” – emelte ki Milan Geybels az American Association for Cancer Research éves kongresszusán. Kiemelte továbbá, hogy tekintettel arra, hogy jelenleg kevés adattal rendelkezünk a prosztatarák módosítható kockázati tényezőire vonatkozóan, ezért „alapvető közegészségügyi jelentőséggel bírhat minden olyan vegyület, mely csökkentheti az előrehaladott, klinikailag releváns prosztatarák incidenciáját”.

A Netherlands Cohort Study az étrend és a rosszindulatú daganatok közötti összefüggések tisztázására indult vizsgálat 58279, 55 és 69 év közötti férfi bevonásával. A 17 éves utánkövetési idő alatt 898 férfinál diagnosztizáltak előrehaladott prosztatarákot, akiknek adatait a vizsgálat másik 1203 résztvevőjének adataival vetették össze. A hosszú távú szelénexpozíció mértékét a lábujjkörmökből meghatározott koncentráció alapján becsülték fel. Ez alapján úgy tűnik, hogy a szelénszint emelkedésével párhuzamosan csökken az előrehaladott prosztatarák előfordulásának esélye. A lábujjkörömből mért szelénszint szerint a legmagasabb csoportba tartozó személyeknél 60 százalékkal kisebbnek bizonyult az előrehaladott prosztatarák kockázata, mint a legalacsonyabb szelénszintet mutató személyeknél. Az összefüggés abban az alcsoportban volt a legmeggyőzőbb, akiknek tumorát a követési periódus későbbi szakaszában kórismézték – mondta el Milan Geybels, a Maastricht Egyetem kutatója.

A szelén és a prosztatarák-kockázat összefüggését tanulmányozó korábbi prospektív vizsgálatok nem hoztak egybehangzó eredményeket. A vizsgálatok jelentős részében közepes vagy magas szelénszintet mutató férfiak vettek részt. A vizsgálatok nem kizárólag a prosztatarákra korlátozódtak, és „csaknem kizárólag” a vérből határozták meg a szelénszintet, mely a közelmúltbeli expozíciót jelzi.

A SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) nem igazolt korrelációt a szelénpótlás és a prosztatarák kockázata között. Az összefüggés hiányának okaként a szerzők feltételezték, hogy „a SELECT vizsgálat résztvevőinek szelénellátottsága megfelelő volt, ezért a további szelénpótlás valószínűleg már nem befolyásolta a prosztatarák incidenciáját”.

A talaj szeléntartalmának jelentős földrajzi eltérései miatt a világ egyes pontjain széles határok között változhat az élelmiszerek szeléntartalma és ennél fogva a szelénbevitel is. A szerzők hangsúlyozzák, hogy Hollandiában nem számít ritkaságnak a szelénhiány.

A most kapott eredményeket több prospektív vizsgálattal kell megerősíteni, és amennyiben az összefüggés igazolást nyer, úgy a szelénhiányos populációban a szelén szerepet kaphat az előrehaladott prosztatarák prevenciójában” – hangsúlyozza a vizsgálat vezetője. Egyelőre tisztázásra vár az is, hogy a most detektáltnál magasabb szelénszintek további csökkenést eredményeznek-e a prosztatarák előfordulási kockázatában.

for more specific information on mesothelioma cancer see: https://mesothelioma.net/mesothelioma

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.