Hallottam valamit a transz-zsírokról… mit is?
A transz zsírok az élelmiszeripar igen fontos segédanyagai: tartósítják a sütőipar termékeit és ízfokozók, de kardiovaszkuláris veszélyeik miatt fokozatosan kivonják őket a forgalomból. Most újabb kedvezőtlen mellékhatásukra derült fény: rontják az emlékezőtehetséget.
A telítetlen transz zsírok a természetben is előfordulnak, például a vajban, de elsősorban a növényi olajok hidrogénezése útján keletkeznek, lévén a sütőipar igen fontos segédanyagai: ízfokozók, tartósítják a termékeket – pizzákat, süteményeket –, és az így készült tészták sokkal tovább maradnak ehetőek az üzletek polcain. Már sok éve tudjuk róluk, hogy fogyasztásuk veszélyes, mert hozzájárulnak a szív- és érbetegségek kialakulásához. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatóság, az FDA szerint a forgalomból való kivonásuk évente 20 000 szívrohamot előzhet meg, és évi 7000-rel csökkentheti a kardiovaszkuláris halálozást.
Egy új vizsgálat, melynek eredményeit a PLoS One közölte, további mellékhatásról számolt be. Beatrice Golomb és Alexis Bui, a Kaliforniai Egyetem munkatársai már korábban is foglalkoztak a transz zsírok pszichés hatásával, és kimutatták, hogy ezek a tápanyagok agresszív viselkedési mintákat, hangulati eltolódásokat válthatnak ki. Most ez a csoport a memóriára kifejtett esetleges hatást tanulmányozta, hangsúlyozva, hogy erre vonatkozó vizsgálat eddig nem történt.
A kutatók eredetileg egy gyógyszerrel foglalkoztak, melynek potenciális teratogén hatása nem volt kizárható, ezért nők csak menopauza utáni korban kerülhettek a vizsgálati csoportba. Mivel a memóriatanulmányban inkább fiatal, szellemileg érintetlen vizsgálati alanyokra volt szükség, ez a vizsgálat gyakorlatilag csak férfiakon folyt. A vizsgálati csoportot 694 férfi alkotta, akik szavakra emlékező feladatot teljesítettek a részletes diétás felmérés elkészítése után. A résztvevők 45 évesek vagy fiatalabbak voltak, mivel a kutatók munkatevékenységük korai, legaktívabb időszakában lévő embereket akartak a vizsgálatba bevonni, akik számára a jó emlékezőtehetség igen lényeges.
Naponta 1 grammal több transz zsírsav étrendi bevitele az összesen 104-ből 0,76 szóval rontotta a vizsgálati alanyok teljesítményét (p=0,006). Ez azt jelentette, hogy a legfeljebb 45 éves férfiakból álló csoport legtöbb transz zsírt (15,7 gramm/nap) fogyasztó tagjainak 11-12 szóval volt rosszabb a memóriája az átlagnál, vagyis a memóriatesztben 104-ből átlagosan nem 86, hanem csak 74-75 szóra emlékeztek vissza. A szisztolés vérnyomás, a testtömegindex figyelembevétele befolyásolta ezt az értéket, a lipidszint vagy a vércukorszint nem. Dr. Golomb kiemelte, hogy ezek az eredmények megfelelnek a patkánykísérletek adatainak, ahol a transz zsírok ugyancsak rontották az állatok emlékezőtehetségét.
„Az agyi működést általánosságban figyelembe véve úgy tűnik, hogy a transz zsírok rontják az agyban az érzelmi, hangulati tényezőket, fokozzák az agresszív faktorokat, és a jelek szerint az agyi teljesítmény kognitív oldalát is kedvezőtlenül befolyásolják – mondotta a vizsgálat vezetője. – Lehet, hogy megnyújtják az élelmiszerek pulton tarthatóságát, de rövidítik azt az időt, amíg a vásárló még emlékszik, miért is ment be a boltba” – fejezte be Dr. Golomb.