hirdetés

Hallottam valamit a transz-zsírokról… mit is?

A transz zsírok az élelmiszeripar igen fontos segédanyagai: tartósítják a sütőipar termékeit és ízfokozók, de kardiovaszkuláris veszélyeik miatt fokozatosan kivonják őket a forgalomból. Most újabb kedvezőtlen mellékhatásukra derült fény: rontják az emlékezőtehetséget.

hirdetés

A telítetlen transz zsírok a természetben is előfordulnak, például a vajban, de elsősorban a növényi olajok hidrogénezése útján keletkeznek, lévén a sütőipar igen fontos segédanyagai: ízfokozók, tartósítják a termékeket – pizzákat, süteményeket –, és az így készült tészták sokkal tovább maradnak ehetőek az üzletek polcain. Már sok éve tudjuk róluk, hogy fogyasztásuk veszélyes, mert hozzájárulnak a szív- és érbetegségek kialakulásához. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatóság, az FDA szerint a forgalomból való kivonásuk évente 20 000 szívrohamot előzhet meg, és évi 7000-rel csökkentheti a kardiovaszkuláris halálozást.

Egy új vizsgálat, melynek eredményeit a PLoS One közölte, további mellékhatásról számolt be. Beatrice Golomb és Alexis Bui, a Kaliforniai Egyetem munkatársai már korábban is foglalkoztak a transz zsírok pszichés hatásával, és kimutatták, hogy ezek a tápanyagok agresszív viselkedési mintákat, hangulati eltolódásokat válthatnak ki. Most ez a csoport a memóriára kifejtett esetleges hatást tanulmányozta, hangsúlyozva, hogy erre vonatkozó vizsgálat eddig nem történt.

A kutatók eredetileg egy gyógyszerrel foglalkoztak, melynek potenciális teratogén hatása nem volt kizárható, ezért nők csak menopauza utáni korban kerülhettek a vizsgálati csoportba. Mivel a memóriatanulmányban inkább fiatal, szellemileg érintetlen vizsgálati alanyokra volt szükség, ez a vizsgálat gyakorlatilag csak férfiakon folyt. A vizsgálati csoportot 694 férfi alkotta, akik szavakra emlékező feladatot teljesítettek a részletes diétás felmérés elkészítése után. A résztvevők 45 évesek vagy fiatalabbak voltak, mivel a kutatók munkatevékenységük korai, legaktívabb időszakában lévő embereket akartak a vizsgálatba bevonni, akik számára a jó emlékezőtehetség igen lényeges.

Naponta 1 grammal több transz zsírsav étrendi bevitele az összesen 104-ből 0,76 szóval rontotta a vizsgálati alanyok teljesítményét (p=0,006). Ez azt jelentette, hogy a legfeljebb 45 éves férfiakból álló csoport legtöbb transz zsírt (15,7 gramm/nap) fogyasztó tagjainak 11-12 szóval volt rosszabb a memóriája az átlagnál, vagyis a memóriatesztben 104-ből átlagosan nem 86, hanem csak 74-75 szóra emlékeztek vissza. A szisztolés vérnyomás, a testtömegindex figyelembevétele befolyásolta ezt az értéket, a lipidszint vagy a vércukorszint nem. Dr. Golomb kiemelte, hogy ezek az eredmények megfelelnek a patkánykísérletek adatainak, ahol a transz zsírok ugyancsak rontották az állatok emlékezőtehetségét.

„Az agyi működést általánosságban figyelembe véve úgy tűnik, hogy a transz zsírok rontják az agyban az érzelmi, hangulati tényezőket, fokozzák az agresszív faktorokat, és a jelek szerint az agyi teljesítmény kognitív oldalát is kedvezőtlenül befolyásolják – mondotta a vizsgálat vezetője. – Lehet, hogy megnyújtják az élelmiszerek pulton tarthatóságát, de rövidítik azt az időt, amíg a vásárló még emlékszik, miért is ment be a boltba” – fejezte be Dr. Golomb.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.