hirdetés

Hat jó döntés – negyedannyi kardiovaszkuláris esemény

Ha a nők 20 éves koruktól betartanak hat életviteli szabályt, kardiovaszkuláris kockázatuk 73%-kal csökkenhet. Akkor is jelentős a rizikócsökkenés, ha már fennáll valamilyen, nem elhatározástól függő kockázati tényező: cukorbaj, hipertónia vagy hiperkoleszterinémia.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a szív-ér rendszeri halálozás az utolsó négy évtizedben folyamatosan mérséklődött, a 35–54 évesek mortalitásának csökkenése azonban lassult, s a 35–44 esztendős nők halálozása mérhetően növekedett 1997 és 2002 között. Az Indianai Egyetem munkatársa, Andrea K. Chomistek és bloomingtoni munkacsoportja föltételezte, hogy a dohányzás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint javulását a gyakoribb diabétesz és elhízás kedvezőtlen hatása ellensúlyozhatja.

Ez azért igen veszélyes, mert a közhittel szemben több nő hal meg szív- és érbetegségben, mint férfi. A kutatók szerint az egészséges élettel kapcsolatos hat jó szokás követése a kardiovaszkuláris betegség gyakoriságát a 20 évesnél idősebb nők csoportjában 73%-kal csökkentené, de a kardiovaszkuláris kockázati tényezők (cukorbetegség, magas vérnyomás, hiperlipidémia) előfordulása is 46%-kal lenne ritkább.

A munkacsoport 88 940 vizsgálati résztvevő 20 esztendei megfigyelése alapján jutott erre a következtetésre. A tanulmány az ápolónők második nagy epidemiológiai vizsgálatára, a Nurses’ Health Study (NHS) II-re épült. Az eredeti vizsgálat, a NHS I 1976-ban indult. Akkor 30–55 éves ápolónőket toboroztak egy hosszú távú megfigyeléses vizsgálatra, amely döntően a fogamzásgátló szerek kardiovaszkuláris hatásával foglalkozott. Ezt követte az NHS II 1989-től, amely a kontraceptívumokon kívül az életvitel, az étrend hatását is vizsgálta.

Az optimális életvitel hat szempontjának azok feleltek meg, akik nem dohányoztak, testtömegindexük a normális határok között volt (18,5–24,9), hetenként legalább 2,5 órát töltöttek fizikai aktivitással, legfeljebb heti 7 órát ültek a tévé előtt, egészségesen étkeztek, és napi 15 grammnál kevesebb alkoholt fogyasztottak. A táplálkozást akkor tekintették egészségesnek, ha az erre vonatkozó kérdőívek alapján a 2010-ben kidolgozott ún. alternatív egészséges táplálkozási index (Alternative Healthy Eating Index 2010, AHEI-2010 felső 40%-ába tartozó pontszámot (≥47 pont) állapítottak meg. Az AHEI-pontszám olyan, 0 és 100 közé eső, bizonyítékokon alapuló mérőszáma az étrend minőségének, amely a krónikus megbetegedések alacsony kockázatával korrelál. (Az AHEI-2010 eredetileg tizenegy összetevőjéből tízet vettek figyelembe, a mérsékelt alkoholfogyasztást elhagyták, mivel az külön tényezőként szerepelt. A lista: bőségesen fogyasztandó zöldségek; gyümölcsök; teljes kiőrlésű magvak; diófélék és hüvelyesek; hosszú szénláncú ómega-3-zsírsavak (eikozapentaénsav, dokozahexaénsav); többszörösen telítetlen zsírsavak; illetve csak kis mennyiségben fogyasztható édesített italok és gyümölcslevek; vörös húsok és feldolgozott húsipari termékek; transz zsírok; nátrium.

A vizsgálat kezdetén a résztvevők 27–44 évesek voltak, és sem kardiovaszkuláris, sem cukorbetegségben nem szenvedtek, vérnyomásuk és koleszterinszintjük rendben volt. Az AHEI-2010 pontszámát a részletes diétás kérdőívre adott válaszokból határozták meg.

Ha a teljes vizsgált népesség mind a hat szempontnak megfelelt volna, cukorbaj 92,9%-kal, magas vérnyomás 57,0%-kal, koleszterinszint-emelkedés 40,0%-kal kisebb számban alakult volna ki. Még kardiovaszkuláris kockázati tényezők jelenlétében is azok, akik legalább négy egészséges föltételnek megfeleltek, sokkal kisebb valószínűséggel lettek koszorúérbetegek (relatív hazárd [RH]: 2,06, 95%-os MT: 1,20–3,52), mint azok, akik egy szempontból sem éltek egészségesen (RH: 17,11, 95%-os MT: 9,29–31,52).

„Az elsődleges prevencióval foglalkozó klinikusok számára ezek az eredmények nem meglepőek – írja Donna K. Arnett (Birmingham) a cikkhez tartozó szerkesztőségi közleményben a Journal of American College of Cardiology januári számában. – Chomistek és mtsai tanulmánya jókor jött, és remélhetőleg jó irányú változásokat segít elindítani.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.