hirdetés

Hatásos újdonság áttétes emlőrákban

Egy Fázis III vizsgálat most közölt eredménye szerint a paclitaxel tablettás formája jobb válaszokat és kevesebb neuropathiát eredményezett, mint a szer intravénás formája.

hirdetés

A paclitaxel a leggyakrabban használt intravénás kemoterápiás szer az áttétes emlőrák kezelésében. A San Antonioban decemberben rendezett szokásos emlőrák szimpóziumon egy olyan Fázis III vizsgálatról számoltak be, melyben áttétes emlőrákban a paclitaxelt a standard intravénás adagolás helyett kísérleti tablettás formában adták a betegeknek.

A randomizált vizsgálat során 265 beteg 205 mg/m² orális paclitaxelt (plusz encequidart) kapott hetente 3 napig , a másik csoport 137 betege pedig 175 mg/m² intravénás paclitaxelt 3 hetente. Az elsődleges végpont (az összes válasz) lényegesen jobb volt a per os kezelésben részesülők csoportjában: 35,8% vs 23,4% (P=0,011) az intent-to-treat résztvevők adatai alapján. A válaszadások mértékét két alkalommal is független radiológiai központok ellenőrizték, először a kezelések 18. hetében. A kutatók szerint a válaszok tartósak voltak, hiszen >150 nap elteltével a per os csoportban 50%-ot, az intravénás csoportban 38%-ot mértek. Még a vizsgálat befejezésekor is 19% vs 13% volt az arány.

Fontos, hogy az orális csoportban a nagyobb arányú tumoros válasz mellett kevesebb és enyhébb neuropathia volt észlelhető. Például a 23. héten végzett felméréskor az orális kezelésben részesülők csoportjában csak 17%-ban, az iv. csoportban 57%-ban fordult elő bármilyen erősségű neuropathia (a grade 3 neuropatiák aránya 1% vs 8% volt).

A tablettás paclitaxelt szedő betegeknél hosszabb volt a másodlagos végpontként megnevezett progressziómentes túlélés (PFS) és a teljes túlélés (OS), ráadásul kevesebb volt a kemoterápia okozta, súlyos panaszokkal járó neuropathia is. Az intravénás csoport betegeinek 25%-ánál a kezelés után „tartós károsodás” maradt vissza, tehát a neuropathia arányának csökkentése egy igen fontos előny.

A PFS 8,5 vs 6,9 hónap volt az „intent-to treat” betegek csoportjában, míg az átlagos OS 27,9 hónapnak vs 16,5 hónapnak adódott az orális ill. az iv csoportokban (P=0,02). A neuropathián kívüli, egyéb toxicitások a két csoportban gyakorlatilag azonosan alakultak, de az orális csoportban pl. kevesebb volt az alopecia, viszont több volt a neutropenia, a fertőzés, a gasztrointesztinális mellékhatás. Megjegyzendő, hogy a paclitaxel per os és iv. adagolásának összehasonlítását célzó vizsgálat megkezdése előtt végzett farmakokinetikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a kétféle formuláció használatával egymással „összehasonlítható” teljes paclitaxel-expozíciót lehet elérni a betegeknél.

A paclitaxel orális formájának adagolását jelentősen nehezíti, hogy a szert, a bélből való felszívódásának elősegítésére encequidarral kell bevenni, 9 órányi folyamatos éhezéssel egybekötve. Több szakértő szerint ez az eljárás bizonyos mértékig korlátozza a per os forma használhatóságát. A tanulmány első szerzője, Dr. Gerardo Antonio Umanzor Funez (Centro Oncologico Integral, San Pedro, Honduras) viszont azt nyilatkozta, hogy ez egyáltalán nem zavarta a tablettás csoportba kerülő beteg hölgyeket, sőt kifejezetten várták a perorális kezelés lehetőségét. És bár a standard intravénás forma adására csak 3 hetente van szükség, az infúzióra a betegeknek oda kell utazni az azt biztosító onkológiai ellátóhelyre, ami szintén időigényes, csakúgy, mint a várakozás és maga a kezelés.

[Az encequidar /HM-30181/ a multi-drug rezisztencia 1-es /MDR-1, ABCB1/, másképpen P-glycoprotein /P-gp/ erősen szelektív, és hatásos gátlója. A HM-30181 együttes adása során növekszik a tubulin-stabilizáló kemoterápiás szer, a paclitaxel orális biológiai hozzáférhetősége. Az Oraxol a paclitaxel per os formája, melyet a HM-30181A molekulával együtt adnak. Dr. N.T.].

Bár az orális alkalmazás meglehetősen időigényes: 4 órás éhezést követően a betegnek egy kapszula encequidart kell bevennie, majd újabb 1 óra elteltével testsúlytól függően akár 10 paclitaxel tablettát is le kell nyelnie, végül biztonsági okokból ismét 4 órát várakozik, mielőtt táplálkozna. A szerzők szerint azonban általában nem volt probléma az előírás betartásával. Több szakértő is azzal érvelt, hogy ez a rendkívül időigényes adagolás - bár a hét 7 napjából csak heti 3 napot vett igénybe- szinte „egy teljes munkaidős elfoglaltságot” jelent, amit eléggé nehézkesnek, és megterhelőnek tartották.

Források:

1. Mulcahy N. Paclitaxel pill tops IV response, but needs 9-hour fast. Medscape Medical News > Oncology News > SABCS 2019, December 13, 2019.

2. San Antonio Breast Cancer Symposium 2019: GS6-01. Presented December 13, 2019.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.