hirdetés

HeartFlow Planner 3D koszorúér-modellező rendszer

Az FDA engedélyezte a HeartFlow vállalat Planner márkanevű eszközét, mely szívkoszorúerek 3D-s modellezésére alkalmas, így segítséget nyújt kardiológiai műtétek megtervezésében.

hirdetés

Az FDA szeptember 16-án 510(k) engedélyt adott a HeartFlow vállalat 3D-s szívkoszorúér-modellező eszközének. A Planner virtuális modellező készülék színkódos háromdimenziós modellt képes létrehozni a képalkotó vizsgálatok eredményeiből, így az orvosok azonosíthatják és megjelölhetik a szűkületek, elzáródások pontos helyeit, és dönthetnek arról, hogy milyen beavatkozást fognak végrehajtani. A készülék az egyes kezelési forgatókönyvek mindegyikénél valós időben mutatja az FFR (frakcionális áramlási tartalék vagy rezerv, fractional flow reserve) értékeket, ezzel világos kép alkotható a modellezett kezelés hatásairól.

 

 A sebész valós időben láthatja a tervezett beavatkozás során kialakuló FFV értékeket

 A Planner iOS operációs rendszeren és platformokon működik az Egyesült Államokban, a szoftver a CAD (coronary artery disease, koszorúér-betegség) műtétek előtt az intervenciót végző sebésznek lehetőséget ad arra, hogy akár az irodájában, a számítógép előtt mérlegelje a különböző beavatkozások lehetséges hatásait, majd ezeket esetleg megossza kollégáival, és konzultációt kérjen úgy, hogy a modellen a szakmai véleményt adó kolléga azonnal látja a tervezett műtét legfontosabb jellemzőit.

A modell megalkotásához a betegen végzett CTA (computer tomography angiogram) eredményeit a kórházi rendszerből fel kell tölteni a HeartFlow alkalmazásába, mely az AWS (Amazon Web Service) felhőben fut. A HeartFlow deep learning algoritmusai segítségével rengeteg olyan egyenletet old meg, amelyek a véráramlás szimulálását végzik, a végeredmény pedig egy személyre szabott 3D modell, melynek segítségével a beavatkozás megtervezhető, valamint az azt követő revaszkularizációs esélyek is figyelembe vehetők.

 
Példa az FFV érték megváltozására sztent behelyezését követően

 Az FFV értékről

A frakcionális flow rezerv értékét a szűkülettel bíró érben elérhető maximális véráramlás és az ugyanazon érben szűkület nélkül elérhető maximális véráramlás hányadosa adja. Tehát a frakcionális flow rezerv értéke pontosan azt fejezi ki, hogy egy adott érszűkület milyen mértékben limitálja az adott érben a maximális véráramlást. Frakcionális flow rezervet a gyakorlatban a disztális koszorúér középnyomás és az aortás középnyomás hányadosából számítjuk maximális hiperémia alatt. A módszer koncepcionális és gyakorlati előnyeinek köszönhetően a bevezetése óta eltelt 20 év alatt a frakcionális flow rezerv vált a koszorúérszűkületek funkcionális jelentőségének kvalitatív standardjává.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Clears Coronary Artery Disease Intervention Planner

Use of HeartFlow Planner Leads to Change in Treatment Strategy in Nearly Half of Patients with Coronary Heart Disease

Introducing HeartFlow® Planner

HeartFlow Announces FDA Clearance for HeartFlow Planner

FDA Clears HeartFlow Planner Virtual Modeling Tool for CAD

FDA clears HeartFlow Planner

HeartFlowNXT - HeartFlow Analysis of Coronary Blood Flow Using Coronary CT Angiography (HFNXT)

Frakcionális áramlási rezerv alkalmazása a koszorúér betegség diagnosztikájában

hirdetés
Cikk[245217] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.