hirdetés

Hogyan kezeljük az epekövet?

A várakozás és a megfigyelés biztonságos lehetőség a tünetekkel járó, de nem komplikált epeköves betegek ellátásában.

hirdetés

A komplikáció nélküli epekövek kezelhetők fájdalomcsillapítással és megfigyeléssel, bár a betegek körülbelül 25%-ánál a diagnózist követő 18 hónap során cholecystectomiára kerül sor. Mégis úgy tűnik, hogy nem kell elsietni a műtétet közös epevezeték elzáródás vagy akut hasnyálmirigy-gyulladása bizonyítéka nélkül.

A brit kutatók 434 olyan felnőttet vontak be a másodlagos ellátásba, annak felderítésére, hogy biztonságos-e a tünetmentes, szövődménymentes epekőbetegségben szenvedő betegek megfigyelése. A szövődménymentes, tüneteket okozó epekőbetegségben szenvedő betegek a randomizált, kontrollált, nyílt vizsgálat keretében konzervatív kezelést kaptak vagy laparoszkópos epehólyag-eltávolításban részesültek. A vizsgálatból kizárták azokat a betegeket, akiknél a közös epevezetékben epekő volt kimutatható, vagy akut hasnyálmirigy-gyulladásban, obstruktív sárgaságban vagy fertőzésben szenvedtek, vagy kórtörténetükben a felsoroltak valamelyike szerepelt. A résztvevők 67%-a esett át műtéten a diagnózist következő 18 hónap során, és a konzervatív kezelésre kijelölt résztvevők 25%-ánál végeztek műtétet.

A kezelési szándék elemzésében a betegeket az eredeti csoportjukban értékelték (akkor is, ha időközben a másik csoportba kerültek), és az elemzés azt mutatta, hogy a fájdalomértékek 18 hónap alatt mindkét csoportban hasonlóak voltak. A minőséggel korrigált életévekkel (quality-adjusted life years, QALY) mért életminőség mindkét csoportban hasonló volt.

Forrás:

Ahmed I, Hudson J, Innes K, et al.; C-GALL Study Group. Effectiveness of conservative management versus laparoscopic cholecystectomy in the prevention of recurrent symptoms and complications in adults with uncomplicated symptomatic gallstone disease (C-GALL trial): pragmatic, multi-centre randomised controlled trial. BMJ. 2023;383:e075383.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.