hirdetés

Jó eredmények a metasztatikus vastagbélrák kezelésében

A refrakter metasztatikus vastagbélrák trifluridin/tipiracil plusz bevacizumab kezelése jelentős mértékben javította az általános túlélést az aktív kontrollhoz (trifluridin/tipiracil) képest.

hirdetés

A refrakter metasztatikus vastagbélrák kezelésére harmadik vonalbeli monoterápiaként engedélyezett trifluridin/tipiracil (FTD/TPI) és a vaszkuláris endoteliális növekedési faktort (VEGF) megcélzó és az angiogenezist gátló bevacizumab (Bev) ígéretes hatékonyságot mutatott egy randomizált, 2. fázisú, metasztatikus vastag- és végbélrákban (mCRC) szenvedő, erősen előkezelt betegeken (pts).

Az eredmények megerősítésére tervezték a fázis 3 SUNLIGHT vizsgálatot.

A globális fázis 3 SUNLIGHT vizsgálatba 18 év feletti, szövettanilag igazolt mCRC-vel, ECOG PS 0/1-es betegeket vontak be, akiket 1-2 korábbi kemoterápiás kezelést kaptak: fluoropirimidineket, irinotekánt, oxaliplatint, egy anti-VEGF monoklonális antitestet és/vagy anti-EGFR monoklonális antitest RAS vad típusú daganatok ellen. A betegeket véletlenszerűen (1:1) randomizálták FTD/TPI-re (naponta kétszer 35 mg/m2, minden 28 napos ciklus 1–5. és 8–12. napján) vagy FTD/TPI és Bev (5 mg/kg az 1. és 15. napon) kombinációra. Mindkét karon a legtöbb beteg (72%) már kapott bevacizumab-kezelést. Az elsődleges végpont a teljes túlélés (OS) volt.

Mind az általános válaszarány, mind a betegségkontroll aránya jobb volt a vizsgálati FTD/TPI + Bev karon. A teljes válaszarány 6,3% vs. 0,0% volt a kontroll karon, 5,4%-os abszolút növekedéssel (P=0,004). Hasonlóképpen, a betegségkontroll arányának abszolút nyeresége 29,6% volt (76,6% vs 47,0%; P<0,001). Az életminőség szempontjából a globális egészségi állapot romlása a vizsgálati karon szignifikánsan késleltetett a kontroll karhoz képest (8,5 hónap vs 4,7 hónap; HR, 0,50; P<0,001), valamint az ECOG teljesítmény 2 vagy 2-es állapotig való romlása. nagyobb (9,3 hónap vs 6,3 hónap; HR, 0,54; P<0,001).

A kezeléssel összefüggő halálesetek nem fordultak elő, és a súlyos nemkívánatos események aránya mindkét csoportban hasonló volt: 72% az FTD/TPI plusz bevacizumab csoportban, szemben a kontrollok 70%-ával. Összességében a nemkívánatos események mindkét csoportban hasonlóak voltak, de a FTD/TPI +Bev csoportban nagyobb volt a magas vérnyomás (10% vs 2%), hányinger (37% vs 27%) és neutropenia (62% vs 51%) aránya.

Az FTD/TPI + Bev statisztikailag szignifikáns és klinikailag jelentős 3,3 hónapos OS javulást eredményezett, 10,8 hónapra növelte az mOS-t, és 39%-kal csökkentette a halálozási HR-t az erősen előkezelt refrakter mCRC-vel rendelkező betegeknél, előrelátható és elfogadható biztonsági profil mellett. Az eredményeket a szakértők annyira jelentősnek tartják, hogy szerintük megváltoztatja a refrakter metasztatikus vastagbélrák kezelésének klinikai gyakorlatát.

A vizsgálatot a Taiho Oncology, a trifluridin/tipiracil gyártója támogatta.

Forrás:

Tabernero J, Prager GW, Fakih M, et al: Trifluridine/tipiracil plus bevacizumab for third-line treatment of refractory metastatic colorectal cancer: The phase 3 randomized SUNLIGHT study.

https://meetings.asco.org/abstracts-presentations/215763

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.