hirdetés

Kalcitonin-szekretáló előbéldaganatok:összehasonlítás nem kalcitonin-elválasztó daganatokkal

Bevezetés
Az endokrin daganat igen ritka, az emésztőrendszerben bárhol, a hasnyálmirigyben is kialakulhat. Lehet funkcionáló, ilyenkor a daganat peptid- és amintermelésével összefüggő tünetek jelennek meg, vagy nem funkcionálók – tünetmentesek –, annak ellenére, hogy többnyire ezek is termelnek ilyen molekulákat.A tünetekért felelős legfontosabb szekretált peptidek és aminok között szerepel a gasztrin, az inzulin, a vazoaktív intesztinális peptid, a glukagon, a szomatosztatin és a szerotonin .
A daganatsejtek termelhetnek más peptideket is, pédául kalcitonint. A szérum mérhető kalcitoninszintje legtöbbször medulláris pajzsmirigyrák következménye,de az emésztőrendszer és a hasnyálmirigy endokrin daganatai is termelhetnek nagy mennyiségű kalcitonint. Ezek a daganatok igen ritkák, és éppen ezért kevéssé tanulmányozottak. A legnagyobb publikált tanulmány hat esetről számol be.Eddig egyetlen vizsgálat sem irányult a prognózis ma már rutinszerűen alkalmazott hisztopatológiai markereire, vagyis a WHO-klasszifikációra és a Ki proliferációs indexre. Ezek a daganatok szinte kizárólag az előbélben alakulnak ki; csak egyetlen esetet írtak le a középbélben Különböző esetismertetések szerzői [3,6–9] felvetik, hogy e daganatok kedvezőtlen prognózisúak volnának, de még egyetlen tanulmányban sem vizsgálták meg, hogy a kalcitonin önmagában valóban kedvezőtlen prognosztikai faktor-e.
Vizsgálatunk fő célja az volt, hogy azonosítsuk a kalcitonint szekretáló, előbél eredetű endokrin daganatok tulajdonságait, és összehasonlítsuk azokat a nem kalcitoninelválasztó daganatokéval. Másodlagos cél a tumor prognosztikai faktorainak azonosítása volt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Laurent Wuilmet, Nicolas Jovenin, Hélčne Larbre, Nathalie Lévy-Bohbot,,Marie-Daničle Diebold,Damien Jolly, Brigitte Delemer, Gérard Thiéfin és Guillaume Cadiot
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.