hirdetés

Kapcsolat a terhes anyák magas D-vitamin szintje és gyermekeik allergiája között

A terhes anyáknak óvakodniuk kell a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőktől. Ezek növelik a kockázatát annak, hogy csecsemőikben a születés után ételallergia alakul ki.

hirdetés

Ezt a következtetést vonták le egy új vizsgálatból, amelyet Németországban végeztek, a Helmholtz Környezetkutatási Központban és a Halle-Wittenberg-i Martin Luther Egyetemen, s amelynek eredményeit az Allergy című folyóiratban tették közzé.

A D-vitaminról mindig is nagyon sok jót tudtunk: erősíti a csontokat, véd a fertőzések ellen, főleg a hideg téli hónapokban, és jó hatással van az ideg- és izomrendszerre. A csecsemők és a gyermekek mintegy 50 éve D-vitamint kapnak az egész világon az angolkór megelőzésére. Az újabb tudományos vizsgálatok azonban egyre inkább megkérdőjelezik a D-vitamin általános jó hatását. Először az 1990-es évek végén hívták fel az emberek figyelmét a magas D-vitaminszint és az allergiák kialakulása közötti kapcsolatra.

Dr. Kristin Weisse, a lipcsei Helmholtz központ munkatársa és Gabriele Stangl professzor Martin Luther Egyetembeli munkacsoportja a következő célt tűzték ki maguk elé: meg akarták állapítani, hogy van-e korreláció a várandós anya vérének D-vitamin koncentrációja és köldökzsinórvér D-vitamin szintje között. Emellett azt is meg akarták tudni, hogy van-e összefüggés a terhes nő D-vitamin szintje és a megszületett gyermekek későbbi immunális állapota és allergiás betegségei között. Más szavakkal: befolyásolja-e a terhes anya D-vitamin szintje gyermekei allergiás kockázatát?

A résztvevőket a St. Georg klinikán 2006 és 2008 között kezelt terhesek közül választották ki, és összesen 622 anyát és ezek 629 gyermekét tudták megvizsgálni a hosszú távú tanulmány során. Megmérték mind az állapotos nők vérének, mind a köldökzsinórvérnek a D-vitaminszintjét, s emellett kérdőívek segítségével derítették ki, hogy volt-e allergiája a gyermeknek élete első 2 évében. Az eredmény egyértelmű volt: a magas D-vitaminszintű anyák gyermekeiben gyakoribb volt az ételallergia, mint alacsony D-vitaminszint esetén. Azaz az anyák magas D-vitaminszintje növelte az ételallergia kockázatát gyermekeik első éveiben.

Emellett a magas anyai D-vitaminszint esetén a gyermekekben magas volt az ételallergénekkel szembeni specifikus IgE szint. A leggyakoribb ételallergének a tojásfehérje, a tej fehérjéi, a búzaliszt, a földimogyoró és a szójabab voltak. A kutatók vizsgálták a D-vitamin és az ételallergiák közötti kapcsolat mechanizmusát is. Közelebbről megvizsgálták a gyermekek immunválaszait és a köldökzsinórvérben található regulatórikus T-sejteket is. Ezek a sejtek meg tudják akadályozni, hogy az immunrendszer túlfokozott reakciót adjon az allergénekre, vagyis védenek az allergiáktól. Korábbi elemzésekből már tudni lehetett, hogy ha túl kevés regulatórikus T-sejt van a köldökzsinórvérben, akkor nő az allergia kockázata. A mostani vizsgálat érdekes eredménye az volt, hogy minél magasabb volt a D-vitaminszint a terhes nőben és a megszülető gyermekben, annál kevesebb regulatórikus T-sejtet találtak a köldökzsinórvérben. Ez a korreláció azt jelentheti, hogy a D-vitamin gátolja a regulatórikus T-sejtek kifejlődését és ilyen módon növeli az allergia kockázatát.

Az étrend mellett számos tényező befolyásolja a D-vitaminszintet: az évszak, a napozás mennyisége, a szabadban töltött idő – ezeket mind figyelembe vették, amikor a D-vitaminszint és az ételallergia közötti kapcsolatot vizsgálták. Bár kétségtelen, hogy az ételallergiák kialakulásáért a D-vitamin mellett számos más tényező is felelős, mégis érdemes a mostani eredményt figyelembe venni. A kutatók azt javasolják a terheseknek, hogy ne fogyasszanak D-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.