hirdetés

Két új gyógyszer az irritábilis bél szindróma kezelésére

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) engedélyezte a Viberzi (eluxadoline) és a Xifaxan (rifaximin) alkalmazását felnőttek hasmenéses irritábilis bél szindrómájában hasmenéses irritábilis bél szindrómájában (IBS-D).

hirdetés

Az irritábilis bél szindróma (IBS) az USA lakosságának 10–15%-át érinti; egyik altípusát, a hasmenéses irritábilis bél szindrómát (IBS-D) az jellemzi, hogy a személynek az esetek legalább 25%-ában laza vagy vizes széklete van.

„Az emberek egy részét az IBS komolyan korlátozza, és nincs olyan gyógyszer, amely minden betegben hatásos lenne” – mondta dr. Julie Beitz, az FDA vezető munkatársa. „Az, hogy az FDA két újfajta terápiát engedélyezett, azt mutatja, hogy a szervezet fontosnak tartja, hogy további kezelési lehetőségek álljanak az IBS betegek rendelkezésére”.

A Viberzi, amelyet a Patheon Pharmaceuticals gyárt, egy új aktív alkotórészt tartalmaz, és naponta kétszer kell bevenni étkezés közben. A Viberzi olyan receptorokat aktivál az idegrendszerben, amelyek csökkentik a bélkontrakciókat.

A Viberzi biztonságosságát és hatásosságát két kettős-vak, placebokontrollos klinikai vizsgálatban mutatták ki, amelyekben összesen 2425 beteg vett részt. A betegek fele véletlenszerűen Viberzit kapott, a másik felük placebót. Az derült ki, hogy vizsgálat 26 hete alatt a Viberzi hatásosabban csökkentette a hasi fájdalmat, és jobban javította a széklet konzisztenciáját, mint a placebo.

A Viberzi leggyakoribb mellékhatásai a következők voltak: székrekedés, émelygés és hasi fájdalom. A gyógyszer legsúlyosabb kockázata az Oddi-szfinkter görcsös összehúzódása volt, ami pankreatitiszt okozhat.

A Viberzi nem alkalmazható olyan betegekben, akiknek kórtörténetében epevezeték elzáródás vagy pankreatitisz szerepel, vagy súlyos májkárosodásuk vagy kifejezett székrekedésük van, s olyanokban sem, akik napi három adag alkoholnál többet isznak.

A Xifaxan (Salix Pharmaceuticals) indikációja az IBS-D betegek hasi fájdalma és hasmenése. Akinél kiújulnak a tünetek, azoknál kétszer megismételhető a kezelés (ezek 14 napig tartanak).

A Xifaxan egy antibiotikum, amelyet a rifampin módosításával hoztak létre, és korábban az utazók hasmenésének kezelésére engedélyezték (ezt az E. coli okozza), valamint felnőttekben a hepatikus enkefalopátia kiújulásának megelőzésére. Ez utóbbi állapot akkor alakul ki, ha a máj nem képes eltávolítani a toxinokat a vérből. Nem ismert a Xifaxan pontos hatásmechanizmusa az IBS-D kezelésének esetében, de úgy vélik, hogy azzal lehet kapcsolatban, hogy a gyógyszer megváltoztatja a gasztrointesztinális traktusban a baktériumok összetételét.

A Xifaxan biztonságosságát és hatásosságát az IBS-D esetében három kettős-vak, placebokontrollos vizsgálat igazolta. Az első két vizsgálatba 1258 beteget vontak be, akiknek a fele véletlenszerűen Xifaxant, másik felük placebót kapott 14 napon át, majd még 10 hétig követték őket. A Xifaxant szedők közül többen számoltak be arról, hogy csökkent a hasi fájdalmuk és javult a székletük konzisztenciája, mint a placebót kapók közül.

Ebben a két vizsgálatban a Xifaxan szignifikánsan jobban csökkentette a haspuffadást is, amely gyakran kíséri a székrekedést. Ez felvetette azt a lehetőséget, hogy az antibiotikus kezelésnek mind a székrekedéses, mind a nem székrekedéses IBS kezelésében szerepe lehet.

Mivel az egyszeri Xifaxan kezelés után kiújulhatnak az IBS-D betegek tünetei, a harmadik vizsgálatban többször alkalmazták a terápiát. Összesen 636 olyan betegnél, akikben ismét megjelentek a tünetek, két további 14 napos kúrát végeztek, amelyek közt 10 hét telt el. A betegek fele itt is véletlenszerűen Xifaxant, másik felük placebót kapott. A Xifaxannal kezelt betegek közül többen csökkent a hasi fájdalom és javult a széklet konzisztenciája.

A Xifaxan leggyakoribb mellékhatása az émelygés és az alanin-aminotranszferáz (ALT) szint emelkedése volt. Ha a Xifaxan kezelés nem enyhíti, vagy éppen súlyosbítja a hasmenést, meg kell vizsgálni, hogy nincs-e a betegnek C. difficile okozta enterokolitisze. A Xifaxan csak óvatosan alkalmazható a súlyos májkárosodásban szenvedő betegekben.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.