Kevesebb alkohol, alacsonyabb vérnyomás
Az eddigi ismeretek szerint a túlzott alkoholfogyasztás hozzájárulhat a hipertónia kialakulásához. Az alkoholmennyiség csökkentése a nagyivóknál csökkenti a vérnyomást.
Dr. Michael Roerecke (Addiktológiai és Pszichiátriai Központ, Toronto, Kanada) az alkohol mennyisége és a vérnyomásérték közötti kapcsolatot vizsgálata során azt találta, hogy a túlzott, napi 2 egységnél nagyobb mértékű alkoholfogyasztás mérséklése – mennyiségtől függően – csökkenti a magasvérnyomás-betegség kockázatát. A napi 2 egységnyi értékhatár alatt azonban semmilyen hatás nem mutatható ki (2 standard egységnek egy üveg sör (0,5 l) vagy egy pohár bor (0,2 l) tekinthatő, mindkettő kb. 20 g alkoholt tartalmaz).
Metaanalíziséhez a MedLine, Embase, Central and ClinikalTrials adatbázisaiban 36 metodikailag kiváló tanulmányt talált, amelyekben összesen 2865 résztvevő (2464 férfi és 401 nő) adatait elemezte. Vizsgálataiban a standard egység mértékét napi 12 g tiszta etanolban állapította meg.
Abban az esetben, ha a résztvevők kezdettől fogva 2 vagy kevesebb standard egységet fogyasztottak, az elfogyasztott alkohol mennyiségének csökkentése semmilyen hatással nem volt a vérnyomásra, viszont a napi rendszerességgel fogyasztott nagyobb mennyiség esetén a bevitt alkoholtartalom csökkentése statisztikailag szignifikáns, mennyiségfüggő módon csökkentette a vérnyomást. A napi 3 standard egység 0-ra redukálása a szisztolés vérnyomás értékét 1,18 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomást 1,09 Hgmm-rel csökkentette. A legnagyobb mértékű pozitív hatás azoknál az italozóknál volt kimutatható, akik a napi 6 vagy több standard egységnyi fogyasztásukat legalább 50 százalékkal mérsékelték. Ez esetben a szisztolés vérnyomás 5,50 Hgmm-es, a diasztolés vérnyomás 3,97 Hgmm-es csökkenést mutatott.
Az Egyesült Királyságra vonatkoztatva mindez azt jelenti, hogy az elfogyasztott alkoholmennyiség csökkentésével évente több mint 7000 kórházi beutalás, és 678 kardiovaszkuláris eredetű haláleset lenne elkerülhető.
Az alcsoportok adatainak elemzése alapján a kiváltott hatás független a vizsgálatok időtartamának hosszától. A különböző időpontokban végzett mérések azonos italfogyasztási szokások esetén hasonló értékeket eredményeztek, ami azt jelenti, hogy mindaddig, amíg a résztvevők csökkentett mennyiségű alkoholt fogyasztottak, a vérnyomásuk is alacsonyabb maradt. Néhány vizsgálat azt mutatta, hogy az alkoholfogyasztás mérséklésével a testsúly is csökken, amit kedvező mellékhatásnak lehet tekinteni.
Prof. Dr. Michael Hecht Olsen és Dr. Manan Pareek Dániából a publikációhoz fűzött kommentárjukban kiemelik, hogy eredmények nők esetében kevésbé egyértelműek, továbbá elképzelhetőnek tartják, hogy a „nagy ivók” csoportjában az adatok torzítottak. Ugyanis azok, akik a napi 6-10 egységnyi mennyiséget napi 3-5-re csökkentik, minden valószínűség szerint rendkívül motiváltak, és talán más rizikófaktoraikon (testmozgás, táplálkozás) is változtattak, ami nem derül ki a vizsgálatokból. Az a kérdés is megválaszolatlan maradt, hogy a napi 1-2 egységnyi ital milyen hatással van a szervezetre.
Forrás: Medscape