hirdetés

A sikeresebb felnőttek többet alkoholizálnak

A mértéktelen ivás minden korosztályban egyértelmű egészségügyi kockázatot jelent, de idősebbekben az alkohollal szembeni érzékenység egyre fokozódik, ezért is aggasztó az idősödő korosztály fokozódó alkoholizása.

hirdetés

Az alkoholfogyasztás, különösen az abúzus minden életkorban jelentős morbiditással és mortalitással jár: csak az Egyesült Államokban évente legkevesebb 100 000 halál következik be a túlzott alkoholfogyasztás következtében, ami természetesen óriási gazdasági tehet is jelent. Az alkoholfüggőség és abúzus akár a lakosság 13-14%-át is érintheti. Idősebb életkorban az alkohol némi pozitív hatással is rendelkezik: csökken az isémiás stroke-ok száma, javul a felfogási képesség, emelkedik a HDL koleszterin-szint, kisebb a funkcionális leépülés kockázata és talán hosszabb a várható élettartam is. Viszont e pozitív hatásokkal szemben sokkal számosabbak a negatív hatásai: depresszió, demencia, delírium, perifériás neuropátia, májzsugor, kardiomiopátia, alultápláltság, pellagra, oszteopénia, impotencia, fej-nyaki daganatok, nyelőcsőrák, szorongás, delirium tremens, Wernicke-Korsakoff-szindróma, és végtelenségig folytathatnánk a sort. A túlzott alkoholfogyasztás miatti depresszió áll az öngyilkosságok 15-25 százalékának, és az öngyilkossági kísérletek 65 százalékának hátterében. A lefordíthatatlan „binge drinking” (kb. eszméletlenre ivás, pocsolyarészegre ivás, tivornyázás, rohamivás) szokása az Egyesült Királyságban a férfi lakosság 23%-ában, a női lakosság 9%-ában jellemző, ami 5,9 millió embert jelent (POST 2005). Az alkoholfogyasztás mértékét a vér alkoholszintje vagy alkohol metabolitok (acetaldehid, zsírsav etil-észter, etil glukuronid) szintjei közvetlenül mutatják, de indirekt módon is detektálni lehet a szérum GGT-n, AST-n, ALT-n, valamint a szénhidrát-deficiens transzferrinen (CDT) keresztül. 

A BMJ Open 2015. július 23.-án online megjelent közleményében Prof. Dr. José Iparraguirre (Research Department, Age UK, London, UK) végigvette azokat a szocioökonómiai kockázati tényezőket, melyek az 50 éves kor fölötti felnőttek veszélyes mértékű alkoholizálását jellemzik. Dr. Iparraguirre az English Longitudinal Survey of Ageing keretében két hullámban (2008-2009-ben és 2010-2011-ben) több mint 9.000 megkérdezett 50 fölötti egyén adataira alapozta megfigyeléseit. Az Egyesült Királyságbeli guideline-ok szerint megnövelt kockázatúnak nevezik az alkoholfogyasztást akkor, ha a férfiak hetente 22-50, a nők 15-33 egységnyit isznak, magas kockázatról férfiaknál a heti 50 adag fölött, nőknél pedig a heti 35 adag fölött beszélnek. A guideline szerint egy átlagos erősségű sör egy pintje (az USA-ban 4,73 deciliter, a UK-ben 5,68 deciliter), vagy a különféle borok kb. 1,75 deciliter mennyisége 2-3 egységnek felel meg. A tanulmány szerzője, megállapítja, hogy az Angliában élő 50 éves kor fölöttieknél a veszélyes mértékű alkoholizálás a középosztály, úgy is mondhatjuk, hogy a „sikeresen öregedő emberek” jellemzője: a jobb egészségi állapotúak, a magasabb jövedelműek, a magasabban képzettek és a szociálisan aktívabbak között gyakoribb. Tehát a veszélyes mértékű alkoholfogyasztás az egyébként sikeres idősebb emberek rejtett egészségügyi és szociális problémája.

Az amerikai Dr. George Koob (igazgató, National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism = NIAAA, Bethesda, Maryland) szerint a megfigyelés igaz lehet a Egyesült Államokban is, bár a „sikeres” öregedéssel való összefüggés nem látszik. „Az USA-ban szintén megfigyelhető az alkoholfogyasztás és a „binge drinking” növekedése nemcsak a fiatalok, hanem a 45-65 évesek körében is, bár nincs szükségszerű összefüggés az ivászatban résztvevők szocioökonómiai státuszával” – közölte Dr. Koob a Medscape Medical News kérdésére. A mértéktelen ivás minden korosztályban egyértelmű egészségügyi kockázatot jelent, de az életkor emelkedésével az alkohollal szembeni érzékenység – élettani okokból – egyre fokozódik. Például az idősebbek több gyógyszert is szednek, ezért több a kölcsönhatások lehetősége, az idősebbeknél gyakoribb a bizonytalan járás, az elesések és sérülések alkohol nélkül is szaporodnak, de vélhetően a kognitív funkciók is mérséklődnek. A háziorvosnak alapvető szerepe van a jelenség felismerésében, a veszélyes mennyiségű alkoholt fogyasztók kiemelésében. Már annak is van némi visszatartó hatása, ha megkérdezzük a betegtől, hogy mennyi alkoholt fogyaszt naponta: a betegek többsége ilyenkor hazudik, de a rendelőből kilépve megkérdezi majd magától, hogy „valójában én pontosan mennyit iszom”? Az orvosnak figyelmeztetni kell a gyógyszerekkel való kölcsönhatásokra, illetve ellenőrizni kell a májenzimeket. Amerikában az alkohol abúzus kérdéséről fontos információkat tartalmaz az NIAAA által kiadott „Rethinking Drinking” website, ami a betegek számára hozzáférhető, anoním módon utal a segítség lehetőségeire is.

 

Írásunk az alábbi közleményeken alapul:

1. Medscape Medical News > Psychiatry 

2. BMJ Open

3. www.parliament.uk  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.