hirdetés

Közelebb került az Alzheimer vakcina

A kanadai, québeci Laval Egyetem egyik kutatócsoportja és a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszercég kutatói megtalálták a módját annak, hogy hogyan serkentsék az agy természetes védekező mechanizmusait Alzheimer kóros betegekben. 

hirdetés

Ez a nagy áttörés, amely részletesen a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) január 15-i online számában olvasható, megnyitja az utat az Alzheimer-kór gyógyítása és egy olyan vakcina kifejlesztése előtt, amellyel megelőzhető a betegség.

Az Alzheimer-kór egyik fő jellemzője, hogy az agyban egy béta-amiloidnak nevezett toxikus molekula termelődik. A mikroglia sejtek, az idegrendszer védelmezői nem képesek eltakarítani ezt az anyagot, amely ún. szenilis plakkok formájában lerakódik.

A kanadai kutatócsoport, amelyet dr. Serge Rivest, a Laval Egyetem orvoskarának professzora vezetett, azonosított egy molekulát, amely fokozott aktivitásra serkenti az agy immunsejtjeit. A monofoszforil lipid A (MPL) nevű molekulát a GSK már sok éve alkalmazza a vakcinák adjuváns anyagaként, és biztonságossága alaposan bizonyított.

A kutatók az Alzheimer-kó tüneteit mutató egereknek 12 héten át hetente egyszer MPL injekciót adtak,és ennek hatására a szenilis plakkok akár 80%-a eltűnt az agyukból. Emellett az egerek kognitív funkciói is jelentősen javultak; ezt úgy mérték, hogy azt vizsgálták, mennyire képesek az állatok e 12 hét során új feladatokat megtanulni.

A kutatók szerint az MPL-t kétféle módon lehet felhasználni. Egyrészt intramuszkuláris injekcióban be lehet adni Alzheimer-kóros betegeknek, hogy lassítsák a betegség progresszióját. Másrészt vakcina formájában is lehet alkalmazni, hogy ezzel serkentsék az béta-amiloid ellenes antitestek termelését. „A vakcinát be lehet adni a már beteg embereknek, hogy ezzel serkentsük természetes immunitásukat. Alkalmazható preventív szerként is olyan személyekben, akikben nagy az Alzheimer-kór kockázata” – mondta dr. Rivest.

„Amikor kutatócsoportunk 10 évvel ezelőtt elkezdett foglalkozni az Alzheimer-kórral, az volt a célunk, hogy jobb kezelést találjunk a betegeknek. Úgy hiszem, a most bejelentett felfedezéssel közelebb kerültünk ehhez a célhoz” – foglalta össze Rivest professzor.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.