hirdetés

Krónikus spontán csalánkiütés

Az omalizumabra szuboptimális választ adók esetén a hosszabb kezeléssel és az adag növelésével kedvező hatás érhető el.

hirdetés

A nemzetközi irányelvek szerint az omalizumab a krónikus spontán csalánkiütésben (CSU) szenvedő betegek másodvonalbeli kezeléseként javasolt 6 hónapig a ciklosporin-A-ra való átállás előtt. De Mosnaim és munkatársai szerint a klinikai gyakorlatban az omalizumab abbahagyására vonatkozó döntést gyakran a 6 hónapos küszöb elérése előtt hozzák meg.

„A CSU gyakori relapszusokkal és remissziókkal járó ingadozó betegség, ezért folyamatosan újra kell értékelni a terápiát megfelelő beállítását” állítják Giselle S. Mosnaim (NorthShore University Evanston, Illinois) és munkatársai, akik az American College of Allergy, Asthma, and Immunology (ACAAI) 2022 évi tudományos találkozóján Louisville-ben (Kentucky) az XTEND-CIU vizsgálat post hoc elemzésének eredményeit ismertették.

A 4. fázisú randomizált XTEND-CIU vizsgálatban 204, 12 éves vagy annál idősebb, beteg vett részt, akik a H1-antihisztamin kezelés ellenére tüneti krónikus idiopátiás csalánkiütésben (7 napos urticaria aktivitási pontszám [UAS7] ≥ 16) szenvedtek, betegségterhük a kiinduláskor „jelentős”volt. Egy 24 hetes nyílt időszak alatt minden beteg 4 hetente 300 mg subcutan omalizumabot kapott. A betegeket ezután véletlenszerűen osztották két csoportra, az egyik csoportban folytatták az omalizumab kezelést, a másiknál placebóra váltottak egy 24 hetes követési időszak során.

A nyílt periódusban az UAS7≤6 a 12. hét esetén a betegeket korai válaszadóként, a 24. héten UAS7≤6 pontszámot elérőket késői válaszadókként definiálták. A betegeket a kiindulási IgE-szint kvartilisei, valamint a BMI alapján (≥30 vagy <30) osztályozták. A betegek közel 60%-a (58,82%) korai reagálónak bizonyult, a későn reagálók aránya 15,9%volt, míg a többi betegnél teljes volt a válasz (UAS7 0). A szűréskor az IgE-szintek első negyedébe (<32,5 NE/ml) tartozó betegek közül a későn reagálók aránya 36,67%, a korai válaszadóké 22,89% volt. A későn reagálók körülbelül 53,1%-ának, a korán reagálók 43%-ának BMI-je volt ≥30 a kiinduláskor.

A kezelés megkezdésekor alacsony immunglobulin-E-vel (IgE) és magas testtömeg-indexszel (BMI-vel) rendelkező betegeknél tehát előnyös volt a hosszabb kezelési időtartam vagy az adagolás emelése. Ezek a tényezők tehát szerepet játszhatnak az omalizumab-kezeléssel kapcsolatos döntéshozatalban.

Sai R. Nimmagadda (Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago) kiemelte, hogy az azoknál az alacsonyabb IgE-szintű és magasabb BMI-vel rendelkező betegek, akik nem reagálnak optimálisan az omalizumab standard adagolására, magasabb havi 450 mg-os vagy 600 mg-os adagolás lehet szükséges igényelhetnek a csalánkiütésük leküzdésére. Az omalizumab FDA engedélye csak a diagnózist vette figyelembe, a fix dózisú adagolást nem igazították a beteg testsúlyához. Ha a betegek gyorsabban megkapnánk a megfelelő adagot, az minimálisra csökkentené pácienseink szenvedését.

A tanulmányt a Genentech és a Novartis finanszírozta.

Forrás:

American College of Allergy, Asthma, and Immunology (ACAAI) 2022 Annual Scientific Meeting: Abstract #D005. Presented November 12, 2022.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.