hirdetés

Légzési apnoéban fokozott a csontritkulás

Egy új vizsgálat most azt igazolja, hogy a légzésszünet gyakori ismétlődése fokozza az oszteoporózis veszélyét is.

hirdetés

A horkolás az alvási apnoe tünetcsoport első és legenyhébb, de a lakótársakat leginkább zavaró jele. Az obstruktív alvási apnoe (OAA) a tünetcsoport leggyakoribb, de jóval súlyosabb formája, ilyenkor  a légvételt során beáramló levegő útját felső légúti akadály zárja el szűkíti be jelentősen.

A légzésszünet a középkorú férfiak 3-7 %-át, a nők 2-5 %-át érinti, az apnoés időszakok legalább 10 másodpercig, de akár egy-két percig is tarthatnak. A szakkönyvek szerint az apnoéra a kövér emberek hajlamosabbak és főleg akkor, ha hanyatt fekve alszanak. Megfigyelések szereint az alvási apnoe növeli az agyi katasztrófa és a szívroham kockázatát.

Taiwan szigetén most Kai-Jen Tien és munkacsoportja jól szervezett és meggyőző vizsgálatokkal igazolta, hogy az alvási apnoe tünetcsoportban szenvedők szignifikánsan hajlamosabbak csontritkulásra.

A szigeten egységes társadalombiztosítási rendszer létezik, az ott élők  98 %-a biztosított. A teljes lakosságból 2000 és 2008 között random módon választottak ki 1 millió embert, közülük 1377 olyan, 40 évesnél idősebb embert találtak, akinek obstruktív alvási apnoe panaszai voltak.

A kontroll csoportot 20 665, hasonló korú ember alkotta, akik semmilyen obstruktív alvási apnoe panaszt nem említettek, viszont életkor és nem szerint összehasonlíthatóak voltak a betegségben szenvedőkkel. A vizsgálatba nem kerülhettek olyanok, akiknél már korábban is észleltek oszteoporózist. A diagnózishoz kettős energiájú röntgen abszorpciometriás mérésre volt szükség (DEXA).

A megfigyelési idő hat éve (2008-2014) alatt az OAA csoport tagjaiban szignifikánsan gyakoribb volt a csontritkulás: az incidencia ráció 2,52 –nak bizonyult (95 % CI 1,59-3,99). Ez mind a férfiak körében (2,87, CI 95% 1,41-5,86), mind a nőknél (2,39, CI 95% 3,22-13,2) érvényesült.  Az obstruktív alvási apnoe tüneteit panaszoló betegek csaknem háromszor olyan gyakran szenvedtek csontritkulásban, ha a statisztikai értékelést a demográfiai adatok és a kísérő betegségek szempontjából is módosították.

Az oszteoporózis szempontjából fokozott hajlamot az öregedés és a női nem jelentett. “Ebben a vizsgálatban a nők veszélyeztetettsége csontritkulás szempontjából nyolcszor volt nagyobb a férfiakéhoz képest” – mondotta Tien professzor. “Oszteoporózis veszélye esetén több figyelmet kell fordítanunk a légzési apnoe vizsgálatára is, mint eddig tettük”.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.