hirdetés

Maszkolt magas vérnyomás és kognitív hanyatlás

Egy új kutatás szerint a maszkolt magas vérnyomású középkorú és az idős személyek ki vannak téve a kognitív hanyatlás kockázatának.

hirdetés

A demencia klinikai diagnózisa nélkül, önállóan élő több mint 500 japán felnőtt ambuláns vérnyomás monitorozása és mérése szerint a maszkolt magas vérnyomás esetén (vagyis akiknek a rendelőben mért vérnyomásuk normális, de a mindennapi életben vannak magas értékeik) kétszer akkora volt a kognitív diszfunkció valószínűsége, mint a kontrollált magas vérnyomású személyekben. A kognitív állapotot a Mini Mentál Teszttel (MMSE, Mini-Mental State Examination) mérték.

Az eredményekről az American Society of Hypertension (ASH) éves tudományos találkozóján számoltak be. Dr. Yuichiro Yano (Northwestern Egyetem, Chicago, IL), az egyik kutató szerint a vizsgálat fő mondanivalója, hogy az ambuláns vérnyomásmérés „felfedheti a kognitív diszfunkció rejtett kockázatát” ebben a betegpopulációban. Hozzátette, hogy mivel a maszkolt magas vérnyomást kísérő kardiovaszkuláris kockázat (így a célszervkárosodás és a stroke) nem függ a rassztól, a kutatók „azt várják, hogy eredményeik más rasszokra is kiterjeszthetők lesznek”.

A vizsgálatban összesen 587 magas vérnyomásos beteg vett részt (életkor: minimum 40 év; átlagos életkor: 72,9 év; 58% nő). A betegek vérnyomását mind a rendelőben, mind pedig 24 órás vérnyomás monitorozással meghatározták, s az derült ki, hogy 15,8%-uknak maszkolt magas vérnyomásuk van (a rendelői vérnyomás <140/90 Hgmm és a 24 órás vérnyomás >130/80 Hgmm). A páciensek 21,7%-ának fehérköpeny hipertóniájuk volt (>140/90, illetve <130/80), 46,3%-uknak pedig fenntartott magas vérnyomásuk (>140/90, illetve >130/80); a maradék 16,3%-nak jól kontrollált volt a magas vérnyomása (<140/90, illetve <130/80).

Azokról a résztvevőkről, akiknek MMSE pontszáma a legalsó kvartilisbe esett (átlag: 24 pont), azt állapították meg, hogy kognitív diszfunkciójuk van (n =183).

A legalacsonyabb korrigált átlagos MMSE pontszámot a maszkolt magas vérnyomásos csoportban találták, őket követték a fenntartott magas vérnyomásos betegek. A maszkolt magas vérnyomásosokban a kognitív diszfunkció esélyhányadosa 2,4 volt (95%-os megbízhatósági tartomány [CI]: 1,1–5,0) a kontrollált magas vérnyomásosokhoz képest (p =0,03). A többszörös regressziós modellek azt mutatták ki, hogy ez az összefüggés akkor is fennmaradt, ha az adatokat korrigálták az életkorra, a nemre, a jelenlegi dohányzásra, a mindennapi alkoholfogyasztásra, a testtömegindexre, a diabéteszre, a már korábban fennálló kardiovaszkuláris betegségre és a vérnyomáscsökkentők alkalmazására.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.