hirdetés

Hipertónia-szuperszűrés

Minden harmadik felnőtt hipertóniás, s egyre nő a serdülő hipertóniások száma is. Ugyanakkor a betegek fele nem tud betegségéről, illetve nem kap megfelelő kezelést. Emiatt az Egyesült Államokban a szűrővizsgálatok kiterjesztésén gondolkoznak.

hirdetés

Világszerte, így nálunk is szerveznek hipertóniaszűréseket, ahol mindig igen sokan bizonyulnak magas vérnyomásúnak, de persze csak olyanok, akik egyáltalán elmennek az ilyen eseményekre. Nagyon sok panaszmentes férfi és nő nem él a lehetőséggel, ezért nem is derül ki a hipertóniája. Sok országban, például az Egyesült Államokban vagy Angliában a gyógyszertárak egy részében olyan vizsgálóhelyet alakítottak ki, ahol a betegnek nemcsak a receptre fölírt gyógyszert adják ki, de megmérik a vérnyomását vagy a vércukorértékét is.

Már ezek a lehetőségek is jelentős, de még mindig csak részleges előrelépést jelentettek. Most az egyik nagy kaliforniai egészségügyi hálózat, a Kaiser Permanente beszámolt azokról a tapasztalatokról, amelyeket saját rendszerükben gyűjtöttek egy módosított hipertóniaszűrés segítségével. A tanulmányt a Journal of Clinical Hypertension közölte.

A kutatók saját egészségügyi nyilvántartásukból emeltek ki több mint egymillió beteglapot. A betegeket 2 év alatt vizsgálták, részben az alapellátásban, részben valamilyen szakellátás keretében – például optometriai, ortopédiai vagy urológiai panasz miatt. Ebben az időszakban mindenkinek megmérték a vérnyomását.

A második év végére 112 000 páciensnél mértek magas vérnyomást. Ennek az esetszámnak a 83%-át az alapellátásban, 17%-át a szakorvosi viziteken észlelték. Az utóbbi esetek legtöbbjére optikai, optometriai viziteken derült fény (25%), 19%-ukat neurológiai, 13%-ukat bőrgyógyászati vizsgálaton szűrték ki. A betegekkel találkozó személyzet tagjai azonos módon mérték a vérnyomást az adatok összehasonlíthatósága végett.

A dolgozatban leírják, hogy a téves pozitív esetek száma a kétféle betegellátási formában összehasonlíthatónak bizonyult, vagyis az alapellátásban és a szakellátásban ugyanolyan megbízhatóan dolgoztak. „Azoknak a betegeknek a hipertóniája, akik nem kerülnek rendszeresen orvos elé, kiderítetlen marad – hangsúlyozta Joel Handler, a vizsgálat vezetője. – Feltétlenül meg kell mérni mindenkinek a vérnyomását, aki bármilyen okból találkozik az egészségüggyel.”

A nem az alapellátást felkereső páciensek általában idősebb, nem hispán, fehérbőrű, férfiak voltak; az átlagnál több volt köztük a dohányos és a vesebeteg. Ez azt jelzi, hogy az ilyen szűrővizsgálatok olyan hipertóniásokat is megtalálhatnak, akiket másként nem tudnánk fölismerni és kezelni.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.