hirdetés

Amit minden háziorvosnak tudnia kell a hipertónia kezeléséről

Bár még számos kérdés megválaszolásra vár a tekintetben, mi is a magas vérnyomás optimális kezelése, egyre több olyan adat kerül a birtokunkba, mely segíthet választ adni bizonyos kérdésekre. A Medscape cikke ezeket veszi sorra.

hirdetés

Kell-e kezelni az enyhe hipertóniát?

Egy Cochrane-elemzésben négy véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat adatait dolgozták fel, melyekben összesen csaknem 9000, enyhén hipertóniás beteg vett részt (szisztolés vérnyomás [SBP, systolic blood pressure] 140−159 Hgmm, diasztolés vérnyomás [DBP, diastolic blood pressure] 90−99 Hgmm), akiknél nem állt fenn kardiovaszkuláris megbetegedés (CVD, cardiovascular disease). A betegeket antihipertenzív terápiával vagy placebóval kezelték átlagosan 4-5 éven keresztül. A szerzők nem találtak különbséget a kezelt és nem kezelt betegcsoportok között a coronaria-betegség, a stroke, az összes kardiovaszkuláris (CV, cardiovascular) esemény és a halálozás incidenciájában. Meg kell jegyezni azt is, hogy az aktív hatóanyaggal kezelt betegek 9%-a hagyott fel a gyógyszerszedéssel mellékhatások miatt. Az enyhe magas vérnyomás kezelése csekély preventív hatással bír a CVD szempontjából rövid távon; a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járó első vonalbeli szert kell választani.

Hasznos-e a nátriumbevitel megszorítása?

Egy metaanalízisben 34 olyan vizsgálat adatait elemezték, melyekben a sómegszorítás vérnyomásra gyakorolt hatását mérték fel. Azt találták, hogy a SBP átlagosan 5,39 Hgmm-rel, a DSP átlagosan 2,82 Hgmm-rel csökkent. Populációs szempontból ez jelentős csökkenésnek tekinthető, és mind hipertenziós, mind normotenziós személyek esetében megfigyelhető volt, függetlenül a nemtől és az etnikai hovatartozástól. A szerzők arra következtettek, hogy a 24 órás nátriumürítés csökkenése és a vérnyomáscsökkenés közötti szignifikáns összefüggés arra utal, hogy a sóbevitel nagyobb mértékű megszorítása nagyobb mérvű vérnyomáscsökkenést eredményez. A reninaktivitás, az aldoszteron és a noradrenalin kismértékű fiziológiás emelkedése volt megfigyelhető. A renin megnöveli az angiotenzin koncentrációját a vérben, melynek következtében megemelkedik a vérnyomás; az aldoszteronfelszabadulás nyomán fokozódik mind a nátriumvisszatartás, mint a káliumürítés, ami ugyancsak hozzájárul a vérnyomásemelkedéshez.

Milyen mértékben kell megszorítani a nátrium bevitelét?

A 2010-ben közzétett amerikai táplálkozási irányelvek (2010 Dietary Guidelines for Americans) a napi nátriumbevitel 2300 mg alatt tartását javasolják az átlagos populációban, míg a nagy kockázatú csoportok esetében (pl. afroamerikaiak; 50 év felettiek; magas vérnyomásban, cukorbetegségben vagy krónikus vesebetegségben szenvedők) napi 1500 mg-ban jelölték meg a felső határt. Az Institute of Medicine 2013-as jelentése ugyanakkor azzal a következtetéssel zárult, hogy jelenleg semmilyen bizonyíték nem támasztja alá az egyes populációk részére kitűzött alacsonyabb határértéket. Ennél fogva jelenleg úgy tűnik, hogy egyetlen határérték megfelelő mindenki számára. A tanulság, hogy a sószóró ritkább használata jó eséllyel nem javítja a rövid és hosszú távú kimeneteleket. Ehelyett arra kell bátorítani a betegeket, hogy kerüljék az olyan készételek fogyasztását (pl. konzerv levesek, bolti vagy éttermi készételek), melyek nagy mennyiségben tartalmaznak rejtett nátriumot.

A kálium lehet-e a megoldás?

Egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis 22 randomizált kontrollos vizsgálatot és 11 kohorszvizsgálatot ölelt fel, melyekben a káliumbevitel hatásait elemezték a vérnyomásra, a vesefunkcióra, a lipidszintekre, a katekolaminkoncentrációkra, az összegzett mortalitásra, a CVD, stroke és coronaria-betegség előfordulására. A fokozott káliumbevitel anélkül csökkenti a vérnyomást, hogy kedvezőtlenül befolyásolná a lipideket, a katekolaminkoncentrációkat és a veseműködést. A legnagyobb – 4700 mg-ot meghaladó – napi bevitel társult a SBP legjelentősebb csökkenésével. Egy átlag amerikai azonban mindössze átlagosan napi 2640 mg káliumot fogyaszt.

Amennyiben kezelést fontolgatunk, klórtalidont vagy hidroklorotiazidot adjunk?

A kérdés pontosabb megválaszolására egy obszervációs kohorszvizsgálatba csaknem 30 ezer olyan, 65 évesnél idősebb beteget vontak be, akiknél az elmúlt egy évben nagy CV esemény miatt kórházi felvételre került sor, és a betegnél klórtalidon- vagy hiroklorotiazidterápia indult. A szerzők arra következtettek, hogy mindkét csoportban hasonló volt a halálozás és a nem kívánt CV események előfordulása, és idősebb betegeknél a klórtalidon alkalmazása nem járt kevesebb CV mellékhatással vagy halálozással, mint a hidroklorotiazidé. A klórtalidoncsoportban ugyanakkor nagyobb volt az esély arra, hogy kórházi felvétel vált szükségessé hypokalaemia (kockázati arány [HR, hazard ratio] 3,06) vagy hyponatraemia (HR 1,68) miatt. Már nem csak a tiazidok jelentik az opciót az első vonalbeli kezelésben.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.