hirdetés

Miért gyakoribb nőkben a hosszú Covid?

A hosszú Covid majdnem kétszer annyi nőt érint, mint férfit: a nők 6,6%-a, míg a férfiak 4%-a számolt be hosszú Covidról - derült ki az amerikai Népszámlálási Hivatal nemrégiben végzett felméréséből.

hirdetés

Az amerikai Census Bureau survey a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központnak tett jelentésében (CDC) tett jelentésében arról számolt be, hogy a nők körében jóval nagyobb arányban fordul elő long-Covid betegség, mint a férfiaknál. Jelenleg kutatják, hogy mi okozza a nemek közötti egyenlőtlenséget, és hogyan lehet a betegséget legjobban kezelni, ennek keretében azt is vizsgálják, hogy a hosszú Covid milyen hatással van a női reproduktív egészségre, beleértve a menstruációt, a terhességet és a menopauzát.

A nemi különbségek gyakoriak a fertőzéssel összefüggő betegségekben, mondta Beth Pollack, a Massachusetts-i Technológiai Intézet Biológiai Mérnöki Tanszékének kutatója. Például a nők reproduktív egészségügyi problémái, mint a pubertás, a terhesség és a menopauza, a nők egy részében megváltoztathatják a myalgikus encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindróma (ME/CFS) és a szédülést és rosszullétet okozó poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma (POTS) lefolyását, ami arra utal, hogy a nemi hormonok kulcsszerepet játszhatnak a fertőzésekre adott immunválaszokban.

ME/CFS és a hosszú COVID lehetséges kapcsolata a nőknél

A hosszú COVID-del kapcsolatos kutatások egy részét a fertőzésekkel összefüggő krónikus betegségeket, például a ME/CFS-t vizsgáló csoportok vezetik.

A ME/CFS-re kevés kutatás irányul, bár hosszú évek óta tudjuk, hogy egyike a fertőzésekkel összefüggő krónikus betegségeknek, csakúgy, mint a Lyme-kórt és a Covid, melyek mindegyike nagyobb valószínűséggel érinti a nőket (a CDC szerint a ME/CFS körülbelül kétszer annyi nőt érint, mint férfit9, ami tükröződik a hosszú Coviddal kapcsolatos kutatási eredményekben is, sőt adatok vannak a felmerülő potenciális biomarkerek és kockázati tényezők hasonlóságára.

Néhány új kutatás

A Frontiers in Rehabilitation Sciences-ben a hosszú Covid női reproduktív egészségre gyakorolt hatását elemző 2023-as review https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fresc.2023.1122673/full kiemeli a hosszú COVID és a ME/CFS, a POTS és az Ehlers-Danlos-szindróma (EDS) közötti kapcsolatokat, valamint a női reproduktív egészséggel kapcsolatos ebből eredő problémákat.

Az MIT kutatói a Lyme-kór és a hosszú Covid esetén keresik azokat a biomarkereket, amelyek előre jelzik, hogy ki nem fog meggyógyulni, és dolgoznak a rendelkezésre álló kezelések fejlesztésén. Az MIT "SEXX + Immunity" programja pedig összefogja azokat a tudósokat, akik a női és férfi biológia szerepét vizsgálják a fertőzésekre adott immunválaszokban.

Akadályok a fejlődés útjában

A fertőzéssel összefüggő krónikus betegség tünetei utánozhatják a menopauzát, ezért a szerzők azt ajánlják, hogy az orvosok zárják ki a hosszú Covidot a több tünettel rendelkező nők esetében, mielőtt a tüneteket a menopauzának tulajdonítanák. Mivel néhány hosszú COVID-es betegnél ME/CFS alakul ki, a Utah állambeli Salt Lake Cityben található Bateman Horne Center munkatársai 2021-ben programot hoztak létre az állapot kezelésére, és már kezeltek a ME/CFS-ben és az általuk "több tünettel járó krónikus komplex betegségnek" nevezett betegeket.

A hosszú Covid gyakori tünetének, a megerőltetés utáni rossz közérzetnek a kezelésében számos gyógymóddal próbálkoztak, például a az agyi köd kezelésére eredményesen próbálkoztak a Yale-en kifejlesztett a guanfacin és az antioxidáns N-acetil-cisztein kombinációjával. A hosszú Covid tünetei személyenként annyira eltérőek, hogy a kezelést célzottan kell alkalmazni.

 

forrás: Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.