hirdetés

MikroRNS-ek jelzik a hasnyálmirigyrák kockázatát

A mikroRNS-ek évekkel a diagnózis előtt előre jelezhetik a hasnyálmirigyrák kockázatát

hirdetés

A kutatók olyan specifikus keringő mikroRNS-eket (miRNS-eket) azonosítottak vérmintákban, amelyek segítségével azonosíthatók azok az egyének, akik a hasnyálmirigyrák 5 éven belüli kialakulásának magas kockázatával rendelkeznek. Ez a módszer potenciálisan javíthatja a korai felismerést és a kimeneteleket.

A hasnyálmirigyrák korai felismerése javíthatná a betegek prognózisát, de jelenleg nem rendelkezünk klinikailag használható biomarkerekkel. Dr. Cong Wang (Vanderbilt University Medical Center, Nashville, Tennessee) az International Journal of Cancer-ben online megjelent kétlépcsős vizsgálatukban a hasnyálmirigy korai felismerésére alkalmas keringő miRNS biomarkereket kerestek és azonosítottak több kohorszból származó 462 eset-kontroll párosból. A vizsgálat felfedező szakaszába a PLCO rákszűrési vizsgálatból vett 185 párt, a replikációs szakaszba pedig a Shanghai Women's/Men's Health Study,-ból a Southern Community Cohort Study-ból és a Multiethnic Cohort Study-ból összesen 277 párt vontak be.

Összességében 798 plazma mikroRNS-t mértek a NanoString nCounter elemző rendszerrel, és a miRNS-koncentrációk alapján kiszámították a hasnyálmirigyrák kockázatának esélyhányadosát (OR). A statisztikai elemzés feltételes logisztikus regresszióval történt, életkor és a mintavételtől a diagnózis felállításáig eltelt idő szerint rétegezve.

A felfedező szakaszban a kutatók 120 olyan miRNS-t azonosítottak, amelyek szignifikánsan összefüggésbe hozhatók a hasnyálmirigyrák kockázatával. E miRNS-ek közül három mutatott konzisztens szignifikáns összefüggést a replikációs szakaszban. Konkrétan a hsa-miR-199a-3p/hsa-miR-199b-3p és a hsa-miR-191-5p a hasnyálmirigyrák 10-11%-kal alacsonyabb kockázatával (OR, 0,89, illetve 0,90), a hsa-miR-767-5p pedig a hasnyálmirigyrák 8%-kal magasabb kockázatával (OR, 1,08) hozható összefüggésbe a vérvételtől számított 5 éven belül.

Az életkor szerinti rétegzett elemzésekben a hsa-miR-767-5p (OR, 1,23) és négy másik miRNS - hsa-miR-640 (OR, 1,33), hsa-miR-874-5p (OR, 1,25), hsa-miR-1299 (OR, 1,28) és hsa-miR-449b-5p (OR, 1,22) - a 65 éves vagy idősebb korban diagnosztizált betegek körében a hasnyálmirigyrák fokozott kockázatával állt összefüggésben. Egy miRNS, a hsa-miR-22-3p (OR, 0,76) a hasnyálmirigyrák alacsonyabb kockázatával társult ebben az idősebb korcsoportban.

Az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a miRNS-ek „potenciálisan felhasználhatók a klinikai gyakorlatban”, hogy segítsenek „azonosítani a magas kockázatú egyéneket, akiket később egy határozottabb, de invazívabb diagnosztikai eljárásnak vethetnek alá”, mondták a szerzők. „A hasnyálmirigyrák szűrésének és korai felismerésének ilyen többlépcsős stratégiája, amely valószínűleg költséghatékony és alacsony kockázatú, döntő fontosságú lehet a túlélés javítása szempontjából”.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy a kutatók nem rendelkeztek a hasnyálmirigyrákos betegek miRNS-profiljaival a diagnózis felállításakor, és nem tudták nyomon követni az miRNS-változásait a hasnyálmirigyrák klinikai diagnózisának felállításakor. A mintagyűjtési protokollok a vizsgálati kohorszok között eltértek, és a kutatók a vizsgálat során megváltoztatták a vizsgálati paneleket.

A kutatást a National Cancer Institute finanszírozta.

Forrrás:

Wang C, Cai H, Cai Q et al: Circulating microRNAs in association with pancreatic cancer risk within 5 years. International Journal of Cancer 11 April 2024 https://doi.org/10.1002/ijc.34956

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.