hirdetés

Hasnyálmirigyrák és hasnyálmirigy-gyulladás elkülönítése

Egy új vizsgálati módszer a DNS metilációs mintázataiból képes különbséget tenni a hasnyálmirigy rákos  és -gyulladásos megbetegedése között.

hirdetés

A Gut tudományos folyóiratban jelent meg a Német Rákkutató Központ (DKFZ; Deutsches Krebsforschungszentrum) és a Heidelberg University kutatóinak közös cikke, amelyben egy olyan diagnosztikai módszert ismertetnek, amely képes differenciálni a hasnyálmirigy rákos megbetegedése és gyulladása között. A jelenlegi diagnosztikai módszerek ugyanis nem elég megbízhatóak ezen a téren: a diagnózisok körülbelül egyharmada nem ad egyértelmű eredményt.

A cikk szerzői ezért olyan molekuláris markereket kerestek, amelyekkel megbízhatóbbá, pontosabbá tehető a diagnózis. A kutatás során gépi tanulásos (machine learning) módszerek támogatásával sikerült olyan DNS-metilációs mintázatot azonosítaniuk, amely nagy pontossággal tette lehetővé a krónikusan gyulladt és a malignusan megváltozott szövetminták megkülönböztetését. Az első előzetes eredmények ráadásul arra utalnak, hogy a diagnózis nem csak szövetmintákon, hanem vérmintákon is elvégezhető.

A hasnyálmirigyrák (PDAC; pancreatic ductal adenocarcinoma) drámaian rossz prognózissal rendelkezik. Ennek oka, hogy általában későn, előrehaladott stádiumban fedezik fel, tévesen diagnosztizálják, és a rendelkezésre álló terápiás opciókkal szemben kifejezetten rezisztens. A diagnózis felállításához általában képalkotó módszereket használnak, ezek hátránya azonban, hogy nem mindig tudják megbízhatóan megkülönböztetni a hasnyálmirigyrákot a krónikus hasnyálmirigy-gyulladástól. A krónikus gyulladást a hasnyálmirigyrák fontos kockázati tényezőjének tekintik, viszont a krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegeknek csak körülbelül 6-9 százalékánál alakul ki később hasnyálmirigyrák. De a képalkotás, sőt az ultrahanggal vezérelt vékonytű-biopszia is túl gyakran ad téves diagnózist. Ha ilyenkor egy rosszindulatú daganatot tévesen krónikus gyulladásként diagnosztizálnak, értékes időt veszítenek a betegség kezelésére. Ha viszont az orvosok tévesen karcinómának gondolnak egy gyulladást, a betegnek feleslegesen kell komoly sebészeti beavatkozáson átesnie.

A vizsgálatok során a kutatócsoport 345 szövetmintát elemzett, majd az eredményeket egy további, 48 mintából álló független mintán validálta. Ezt megelőzően a felhasznált anyagot tapasztalt patológusok egymástól függetlenül kétszer értékelték. Az elemzés kiterjedt a DNS-metiláció genomszintű változásaira, valamint az mRNS- és mikroRNS-mennyiségekre. Ahhoz, hogy a rengeteg adatból kiszűrjék a rosszindulatú daganatok és a krónikus gyulladások közötti releváns különbségeket, a kutatók gépi tanulási megközelítéseket alkalmaztak, mivel más, általánosan használt módszerek nem hoztak használható eredményeket. Kiderült, hogy a DNS-metilációban mutatkozó különbségek lényegesen jóval kevesebb biomarker alkalmazásával is pontosabb eredményt adtak, mint a nyers mRNS- vagy mikroRNS-adatok.

A PRKCB gén hat metilációs pozíciójából álló mintázat biztosította a gyulladásos és a malignus elváltozásokat mutató szövetek legegyértelműbb differenciálását. Mivel azonban a klinikai felhasználás szempontjából előnyösebb lenne, ha az elemzéseket szövetminták helyett vérmintákon is el lehetne végezni, a kutatók kis számú vérmintán azt is megvizsgálták, hogy lehetséges-e a differenciál diagnózis felállítására a vérben keringő kis mennyiségű DNS “folyékony biopsziás” elemzése. Az eredmények nagyon biztatóak, mivel a szövetekhez hasonlóan, a metilációs markerek a vérből is nagy pontossággal tudták diagnosztizálni a betegeket.

„Természetesen az eljárást még további nagyszámú vérmintán kell validálni, és klinikai körülmények között végzett vizsgálatban is meg kell erősíteni az eredményeket, hogy végül felmérhessük tényleges hasznát a klinikai gyakorlatban” - fejtette ki Dr. Jörg Hoheisel, a publikáció vezető szerzője. „Ha az eredmény ebben az eljárásban megerősítést nyer, az jelentős hatással lehet a klinikai ellátásra, majd a betegek prognózisára is. Ráadásul feltételezhető, hogy az adatok elemzéséhez kifejlesztett algoritmusunk a jövőben más betegségek biomarkereinek keresésében is hasznos lehet.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

How to better distinguish chronic inflammation and cancer of the pancreas

DNA-methylation signature accurately differentiates pancreatic cancer from chronic pancreatitis in tissue and plasma

Irodalmi hivatkozás:

Yenan Wu et al, DNA-methylation signature accurately differentiates pancreatic cancer from chronic pancreatitis in tissue and plasma, Gut (2023). DOI: 10.1136/gutjnl-2023-330155

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.