hirdetés

A hasnyálmirigyrák adjuváns kemoterápiája

Egy új retrospektív tanulmány szerint javultak a hasnyálmirigy duktális adenokarcinómában szenvedő betegek túlélési esélyei, ha neoadjuváns kemoterápiában részesültek.

hirdetés

Míg korábban az adjuváns kemoterápia sikere nem volt egyértelmű, ez a nagy, illesztett kohorsz rávilágít arra, hogy a műtétet követő adjuváns kemoterápiát a daganat biológiai stádiumától függetlenül alkalmazni kell. Borderline reszekálható és lokálisan előrehaladott hasnyálmirigy duktális adenokarcinómában szenvedő betegek esetében a neoadjuváns kemoterápia nyújtja a hagyományos kezelés alapját, de az adjuváns kemoterápia szerepe továbbra sem tisztázott.

A vizsgálatban Del Chiaro és munkatársai a National Cancer Database segítségével 1132, több hatóanyagú neoadjuváns kemoterápiával és műtéttel kezelt, hasnyálmirigy duktális adenokarcinómában szenvedő beteget azonosítottak; 492-en kaptak adjuváns kemoterápiát, 640-en nem. A demográfiai és patológiai jellemzők alapján történő „propensity-score matching” (a becsült részvételi valószínűség szerinti párosítás) után mindkét csoportban 444 beteg maradt. Az adjuváns kemoterápiában részesülő betegek általános túlélése 26,6 hónap volt, míg a terápiában nem részesülőké 21,2 hónap (P = 0,002). Az összes kovariánst figyelembe vevő modellben az adjuváns kemoterápia szignifikánsan jobb általános túléléssel járt (kockázati arány 0,71; P<0,001). Az alcsoport-elemzésben az adjuváns kemoterápia szintén szignifikánsan jobb általános túlélést eredményezett.

A jelen eredmények alapján ugyan elmondható, hogy a műtét utáni kemoterápia előnyös, de hiányoznak a szükséges részletek a kemoterápia időtartamáról és típusáról, mind a neoadjuváns, mind az adjuváns terápiát illetően. Mivel egy esetleges műtét utáni kemoterápia rendkívül megterhelő a beteg számára, ezért minden esetben egyénileg kell mérlegelni ennek műtét utáni folytatását.

Az eredményekre reagálva szakértők azt is megjegyezték, hogy a National Cancer Database‑ből hiányoznak a műtét utáni szövődményekre vonatkozó adatok. Hasnyálmirigy-eltávolítást követően ugyanis a betegek 20-30%-ánál fordulnak elő szövődmények, és ezek a betegek jellemzően nem részesülnek adjuváns kemoterápiában. Ráadásul, a posztoperatív szövődmények már önmagukban is rosszabb túlélést jelentenek. Tekintettel arra, hogy a hasnyálmirigy duktális adenokarcinómában szenvedő betegek egy része a műtétet követően nem kaphat adjuváns terápiát, a jövőben szükséges lenne számukra más kezelési lehetőségeket találni.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/985812#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.