hirdetés

Személyre szabott mRNS-vakcina hasnyálmirigyrákra

Egy kis elemszámú klinikai vizsgálatban a hasnyálmirigyrák gyógyításában alkalmazza az mRNS technológiát a BioNTech.

hirdetés

A Nature folyóiratban közölt egyaránt május 10-én két cikket a Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York), az Icahn School of Medicine at Mount Sinai és a német BioNTech cég szakembereiből álló kutatócsoport, amelyben egy olyan, személyre szabott mRNS technológián alapuló vakcina kifejlesztéséről számoltak be, amelyet a hasnyálmirigyrák egyik agresszív típusában kezdtek el alkalmazni egy kis létszámú betegcsoportban. A kutatócsoport a cikkekben részletesen leírja, hogy a perszonalizált vakcina alkalmazásával aktiválhatók az adott betegben megjelenő duktális adenokarcinóma (PDAC; pancreatic ductal adenocarcinoma) tumorokra specifikus T-sejtek. A vizsgálatban 16 önkéntes beteg vett részt, akiknél a PDAC tumort sebészeti úton eltávolították, majd a kivett tumorok felhasználásával minden beteg esetében egyedi, összesen tehát 16 vakcinált készítettek el a kutatók. Az oltóanyag beadását követően a betegek kemoterápiában és atezolizumab kezelésben is részesültek. A betegek felénél sikerül jelentős mértékű T-sejt választ megfigyelni, és ezeknél a betegeknél a vakcina beadását követő 18 hónap alatt nem jelentkezett progresszió.

A hasnyálmirigydaganatok legnagyobb részét, körülbelül 95%-át a duktális adenokarcinóma (PDAC) alkotja, ilyenkor a hasnyálmirigy csatornácskáiban vagy a külső elválasztású (exokrin) enzimtermelő sejtekben keletkezik tumor (az endokrin szövetből kiinduló daganatok általában kevésbé agresszívak, és sokkal ritkábbak, a betegség hosszabb lefolyású - ebben a kórképben hunyt el például 2011-ben Steve Jobs, az Apple alapítója, akinél 2003-ban diagnosztizáltak inzulinómát). A PDAC közel kétszer gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél, és valamivel gyakoribb a fekete bőrű populációban, mint a fehéreknél, ezen kívül két-háromszor gyakoribb az erős dohányosoknál, mint a nem dohányzóknál. Az idült hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknél magasabb a kockázat a betegség kialakulására. Az Egyesült Államokban az életkor várható növekedésével a betegség egyre gyakoribbá válik, mivel ritkán alakul ki 50 éves kor előtt: a diagnózis felállításakor az átlagos életkor 55 év. A PDAC általában nem okoz tünetet, amíg a daganat nagyra nem nő. Ezért a felismerés időpontjában az esetek 80%-ában a daganat már szétterjedt (áttéteket adott) a hasnyálmirigyen kívül, a környéki nyirokcsomókba, a májba vagy a tüdőbe. Az első tünetek rendszerint a fájdalom és a fogyás. A diagnózis felállításakor a betegek 90%-ánál hasi fájdalom - rendszerint a hátba sugárzó, erős, felhasi fájdalom - és az ideális testsúlyuk legalább 10%-át elérő súlyvesztés alakul ki. E daganatok megközelítőleg 80%-a a hasnyálmirigy fejében (a nyombélhez és a közös epevezetékhez legközelebb eső részben) keletkezik. Ezért a közös epevezeték elzáródása következtében kialakuló sárgaság típusosan korai tünet. Sárgaságban a sárgás szín nemcsak a bőrön, hanem a szemen (szklera) és más szöveteken is megjelenik, és testszerte viszketést okoz. A hasnyálmirigy testében és farkában (a szerv középső és a nyombéltől legtávolabb eső részében) kialakuló daganatok elzárhatják a lép felől elvezető gyűjtőeret, aminek következtében a lép jelentősen megnagyobbodik, és visszértágulatok (megnagyobbodott, kanyargós, kitágult vénák) jönnek létre a gyomor és a nyelőcső körül. Ha ezek a kitágult vénák megrepednek, különösen a nyelőcsőben, súlyos vérzés jöhet létre.

A PDAC esetében, amely az egyik legmagasabb halálozási arányt okozó daganattípus, az ötéves túlélés kevesebb, mint 6%. Ennek hátterében a tumor rendkívüli agresszivitása, a szegényes klinikai kórkép miatti késői felismerés és a komplikált, sok esetben sikertelen sebészeti beavatkozás áll. Ezen felül a betegek nagy része a posztoperatív, rendszeres adjuváns terápia ellenére is visszaesik. 

Az utóbbi években az immunellenőrzőpont-gátló készítmények (immune checkpoint inhibitors) számos ráktípus esetében bizonyultak hatásosnak, de a PDAC esetében nem. A szomorú prognózisban a korai stádiumban bekövetkező metasztatikus disszemináció, valamint a pancreas tumorok nagymértékű rezisztenciája is szerepet játszik, melyért részben a tumor körül fizikai gátat létesítő nagymértékű fibrotikus stroma okolható.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Personalized mRNA vaccine to treat aggressive pancreatic cancer in clinical trial

Personalized RNA neoantigen vaccines stimulate T cells in pancreatic cancer

Vaccine boosts T cells that target pancreatic tumours

Hasnyálmirigy daganatok új célzott terápiás lehetőségeinek vizsgálata a tumor – stróma interakció mechanizmusainak tanulmányozásával - Doktori tézisek, Djurec Magdolna, Semmelweis Egyetem, Patológiai Tudományok Doktori Iskola, 2018

Irodalmi hivatkozás:

Luis A. Rojas et al, Personalized RNA neoantigen vaccines stimulate T cells in pancreatic cancer, Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-06063-y

Amanda L. Huff et al, Vaccine boosts T cells that target pancreatic tumours, Nature (2023). DOI: 10.1038/d41586-023-01526-8

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.