hirdetés

Hasnyálmirigyrák-szűrésre alkalmas mikroszimulációs modell

Egy mikroszimulációs modell alapján átlagosan 4 évbe telik, amíg egy hasnyálmirigy‑elváltozás súlyos diszpláziából rákká alakul.

hirdetés

A hatékony hasnyálmirigyrák-szűréshez a betegség természetes lefolyásának jobb megértésére és érzékenyebb szűrőeszközökre van szükség, nyilatkozta Dr. Brechtje D. M. Koopmann, a vizsgálat vezetője. A mikroszimulációs modellezés a rendelkezésre álló, bár korlátozott adatokkal kombinálva új információkkal szolgálhat a betegség természetes lefolyásáról.

A tanulmányban a kutatók a Microsimulation Screening Analysis (MISCAN) modellt használták, amely világszerte a méhnyak-, emlő- és vastagbélrák szűrőprogramokat hivatott fejleszteni. A modell magában foglalja a betegség természetes lefolyását, a szűrési és demográfiai adatokat, azonosítható inputokat használ, mint például a prekurzor léziók gyakoriságát és a rák előfordulását, hogy megbecsülje a nem azonosítható kimeneteleket, mint például a stádiumok és a prekurzor léziók kialakulásának időtartamát.

Dr. Koopmann és munkatársai ezt a modellt holland hasnyálmirigyrák előfordulási adatokkal és olyan japán boncolási esetek eredményeivel programozták, ahol az elhunytakban nem mutattak ki hasnyálmirigyrákot.

A hasnyálmirigy bármely cisztás elváltozásának becsült előfordulási gyakorisága az 50 éveseknél 6,1% volt, a 80 éveseknél 29,6%. A becslések alapján a szolid prekurzor léziók a 80 évnél idősebb egyéneknél főként multifokálisak (három vagy több elváltozás) voltak. Ebben az életkorban a betegek majdnem 12%-ának legalább két prekurzor léziója volt. A végül rákossá váló elváltozások esetében a ciszta kialakulása óta eltelt átlagos időt 8,8 évre, a prekurzor léziók kialakulása óta eltelt átlagos időt pedig 9,0 évre becsülték.

A cisztás elváltozások és prekurzor léziók kevesebb mint 10%-a alakult rákká. A prekurzor léziók nem láthatók képalkotó eljárás során, ezért a jelenlegi szűrés a cisztás prekurzor elváltozásokra összpontosít, bár ezek a hasnyálmirigyrákoknak csak mintegy 10%-át teszik ki.

A kutatók megjegyezték, hogy tekintettel a ciszták alacsony hasnyálmirigyrák-progressziós kockázatára, szükséges a jelenlegi felügyeleti irányelvek hatékonyságának értékelése. Javaslatuk szerint a szűrésnek a súlyos diszpláziás elváltozások azonosítására kellene összpontosítania. Bár ezeknek az elváltozásoknak a becsült előfordulási gyakorisága nagyon alacsony, mindössze 0,3% a 90 éves egyének körében, mégis ezek jelentik a hasnyálmirigyrák legnagyobb kockázatát.

A súlyos diszpláziát mutató, hasnyálmirigyrákká fejlődött prekurzor ciszták esetében a diszplázia és a rák közötti átlagos időintervallum mindössze 4 év volt. Az egyének 13,7%-ánál ez az intervallum kevesebb, mint 1 év volt, ami még rövidebb szűrési időintervallumra utal. Ez a rövid időtartam és a tesztek rendkívül alacsony érzékenysége is hozzájárul az eddigi szűrőprogramok relatív sikertelenségéhez.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hasnyálmirigyben lévő prekurzor léziók gyakran 5 mm‑nél kisebb átmérőjűek, ezért rendkívül nehéz időben felismerni őket. Egy igazán hatékony eszköznek alkalmasnak kellene lennie arra, hogy azonosítsa a szilárd prekurzor léziókat, és egyidejűleg meghatározza a diszplázia mértékét is. Kutatók szerint ebből a szempontból a biomarkereké a jövő.

Forrás: https://www.medscape.com/s/viewarticle/998337?ecd=mkm_ret_231210_mscpmrk_onc_crc_etid6139304&uac=414812CR&impID=6139304

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.