hirdetés

Új vizsgálati terápia hasnyálmirigyrák kezelésére

Akár megelőző, preventív hatása is lehet az új poliinozin-policitidilsav terápiának, amellyel hamarosan megkezdődhetnek a humán klinikai vizsgálatok.

hirdetés

A Journal for ImmunoTherapy of Cancer folyóirat novemberi számában jelent meg a Virginia Commonwealth University (Richmond, Virginia, USA) kutatóinak cikke, amelyben egy ígéretes eredményeket mutató új kezelési módszerről számoltak be hasnyálmirigyrák terápiájában. Az eljárás lényege, hogy a közvetlenül a tumorba juttatott poliinozin-policitidilsav (pIC; polyinosine-polycytidylic acid) képes elnyomni a daganat növekedését, a rákos sejtek pusztulását idézi elő, és javítja a túlélést a hasnyálmirigyrák leggyakoribb formájával rendelkező állatmodellekben. Preklinikai eredmények szerint az önmagában vagy egy standard rákgyógyszerrel, például gemcitabinnal kombinálva a pIC (egy kétszálú RNS, amely immunstimulánsként működik) biztonságosan alkalmazható, nem toxikus a normál hasnyálmirigysejtekre, ami azt jelzi, hogy ez a megközelítés transzlációs potenciállal bírhat a hasnyálmirigy duktális adenokarcinómájában (PDAC; pancreatic ductal adenocarcinoma) szenvedő betegek túlélésének javításában.

A PDAC az egyik legnehezebben kezelhető daganatos betegség, amelynek egyéves túlélési aránya 24%, ötéves túlélése pedig mindössze 9%. A mostani kutatási projekt a cikk első szerzője, Paul B. Fisher és munkatársai által korábban végzett úttörő projekt kiterjesztése. Fisher korábbi kutatásának célja a pIC rákellenes aktivitásának fokozására irányuló módszerek meghatározása volt. A pIC-kel végzett korábbi klinikai kísérletek az immunválasz korlátozott aktiválódását mutatták, daganatellenes hatást pedig egyáltalán nem tapasztaltak melanómában és egyéb rákos betegségekben. Fisher azonban nem adta fel, meglátása szerint a korlátozott hatásosság oka az volt, hogy a hatóanyagnak csak kis része volt képes bejutni a tumorsejtekbe (ami más kezelési módszerek esetében is az egyik legnagyobb gondot jelenti a PDAC kezelésében). A mostani kutatási projektben azonban a kutatók egy trükköt alkalmaztak: a pIC-et egy szintetikus, vízben oldódó polimer, a polietilénimin (PEI) segítségével juttatták közvetlenül a citoplazmába, így a pIC képes volt elpusztítani a tumorsejteket.

“Korábbi laboratóriumi és preklinikai vizsgálatok eredményei arra utaltak, hogy ennek a módszernek számos más rákos megbetegedésnél is hatékonynak kell lennie, beleértve az emlő- és májrákot, valamint a melanómát is. Amikor ezt a jelenséget ép immunrendszerrel rendelkező egereken tanulmányoztuk, azt találtuk, hogy a PDAC esetében kivételesen jól működik, önmagában is elképesztő mértékben meghosszabbítja az életet, és gemcitabinnal kombinálva még jobb hatást érhetünk el. Korábban, amikor az eredeti pIC-molekulát vizsgáltuk PEI vagy más segédanyagok alkalmazása nélkül PDAC-ban, egyáltalán nem tapasztaltunk ilyen hatást.”

A cikkben a kutatók részletesen bemutatják a pIC hatásmechanizmusát, illetve kitérnek az immunrendszernek ebben a biológiai útvonalban betöltött szerepére is. A hatásmechanizmus lényege igen röviden az, hogy a pIC aktiválja a Stat1-et (egy génexpressziót serkentő molekulát), amely bizonyos kemokinek (az immunsejtek vándorlását serkentő fehérjék) aktivációjához vezet, ez pedig fokozza az immunrendszer válaszát a rákos sejtekkel szemben. A reakció a daganathoz kapcsolódó M2 makrofágokat M1 makrofágokká alakítja át, így a rákos sejtek létrehozásáért felelős molekuláris gépezetet a rákot megtámadó rendszerré alakítja - kissé felületesen úgy is fogalmazhatnánk, hogy a módszer a tumorsejtben okoz autoimmun betegséget.

Mivel mind a gemcitabin, mind a pIC toxicitási profilja ismert, a kutatók biztosak abban, hogy ez a kezelési megközelítés biztonságosan alkalmazható, így hamarosan következhet a humán klinikai vizsgálatok megtervezése.

A vizsgálat másik ígéretes, és némiképp váratlan eredménye, hogy a pIC preventíven is alkalmazhatónak tűnik. A kutatás során ugyanis az egereknél a daganatok kialakulása előtt végzett pIC előkezelés mintegy 60%-kal lassította a későbbi tumorok növekedését, ami arra utal, hogy a molekula védő, vakcinaszerű hatást váltott ki az egerekben. Ez egy olyan terület, amely a kutatók szerint további vizsgálatokra feltétlenül érdemes, mivel nem zárható ki egy potenciális rákmegelőző hatás.

Fisher szerint amellett, hogy a tanulmány pozitív eredményei kifejezetten a hasnyálmirigyrák esetében igazolódtak, a megközelítésnek elvileg több ráktípusban is működnie kell, és az onkospecifikus kezelési standardokkal kombinálva akár általános terápiává is válhat. Ezenkívül a pIC-PEI-vel (BO-112) monoterápiában vagy az immunellenőrzőpont-gátló anti-PD-1-gyel kombinációban végzett fázis I. klinikai vizsgálatok adatai alapján biztonságosnak és kezelhetőnek tekinthető ez a terápia a PDAC-tól különböző agresszív, szolid tumoros megbetegedésekben szenvedő betegeknél.

“Az átfogó kép alapján ez a terápiás megközelítés működni látszik, és készen áll arra, hogy a klinikumba kerüljön a hasnyálmirigyrákos betegek kezelésére” - nyilatkozta Fisher. “A laboratóriumban született felfedezés hatékony terápiává történő átültetése kétségtelenül nagy kihívás, de úgy gondoljuk, hogy a PDAC-betegek számára végre fény gyúlhat az alagút végén.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New approach to pancreatic cancer treatment expands therapeutic possibilities, shows promise for increased survival

Cytoplasmic-delivery of polyinosine-polycytidylic acid inhibits pancreatic cancer progression increasing survival by activating Stat1-CCL2-mediated immunity

Irodalmi hivatkozás:

Praveen Bhoopathi et al, Cytoplasmic-delivery of polyinosine-polycytidylic acid inhibits pancreatic cancer progression increasing survival by activating Stat1-CCL2-mediated immunity, Journal for ImmunoTherapy of Cancer (2023). DOI: 10.1136/jitc-2023-007624

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.