hirdetés

Mikroszkópos colitis: a jéghegy csúcsa?

Bevezetés

A mikroszkópos colitis kifejezés jelenleg gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a lymphocytás és a kollagénes colitist. Utóbbit Lindström írta le először 1976-ban, amikor egy krónikus vizes hasmenésben szenvedő betegének rectalis biopsziájában subepithelialis kollagénsávot fedezett fel [1]. A „mikroszkópos colitis” meghatározást eredetileg Read és mtsai alkalmazták először 1980-ban [2], egy olyan betegcsoport leírására, akik vizes hasmenésben szenvedtek, endoszkópos leleteik normálisak voltak és biopsziájukban gyulladásos beszűrődés volt látható. Sokan közülük titokban hashajtót szedtek. Később a kutatók észrevették, hogy a vizes hasmenésben szenvedő, normális endoszkópos és radiológiai leleteket mutató betegek többségénél, akiknél kollagénsáv nem volt jelen, emelkedett intraepithelialis lymphocyta-szám uralta a képet. Erre az eltérésre a „lymphocytás colitis” elnevezést javasolták [3]. A mikroszkópos colitis meghatározás fogalmába így került be a kollagénes és a lymphocytás vastagbélgyulladás is. Létezik a colitiseknek egy kisebb csoportja, amelyet klasszikus tünetek és normális kolonoszkópiás lelet jellemez, azonban annak ellenére, hogy a biopszia alapján a vastagbélgyulladás kórisméje egyértelmű, nem teljesül egyetlen ismert típus diagnosztikai kritériuma sem [4]. Ennek a csoportnak a meghatározatlan típusú mikroszkópos colitis nevet adtuk (MCU5microscopic colitis type undesignated). A továbbiakban a mikroszkópos colitist általános elnevezésként használjuk mindhárom típusú vastagbélgyulladásra. Manapság kezd körvonalazódni, hogy a mikroszkópos colitis követheti vagy megelőzheti a gyulladásos bélbetegségeket, bár a folyamatok közötti kölcsönhatás egyelőre még ismeretlen [5–7].

A London Inflammarory Bowel Disease Forum (LIBDF, egy gyulladásos bélbetegségekre specializálódott gasztroenterológusokat és patológusokat tömörítő regionális munkacsoport) tagjai a mikroszkópos colitis különböző formáinak incidenciájában feltűnően nagy eltéréseket tapasztaltak, ezért vizsgálatot végeztek, amelyben klinikai és szövettani adatok segítségével próbálták kideríteni, hogy észrevételük valós alapokon nyugszik-e.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Paul A. Kitchen, A. Jonathen Levi, Paula Domizio, Ian C. Talbot, Alastair Forbes, Ashley B. Price és a The London Inflammatory Bowel Disease Forum
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.