hirdetés

Ne égessünk szennyezett szerves anyagot

A gombatartalmú madárürülékkel szennyezett bambusszal történő érintkezés a hisztoplazmózis kialakulásának új kockázati tényezője lehet. A spórák hevítése (a növény égetése) pedig potenciálisan növelheti a fertőzőképességet.

hirdetés

A hisztoplazmózis a Histoplasma capsulatum nevű gomba által okozott kórkép, mely főként a tüdőt érinti, néha azonban az egész szervezetben szétterjed. A Histoplasma spórák a talajban találhatók és különösen gyakoriak az Egyesült Államok keleti és közép-nyugati részén. A spórákat földművesek és más, a földdel dolgozó emberek lélegezhetik be leginkább; ha nagyszámú spóra kerül a szervezetbe, abból súlyos betegség származhat. Arkansasban, valamint sok más államban is az Ohio, a Mississippi és a Missouri folyóvölgyei mentén népbetegségnek számít. Arkansasban 2011-ben észlelték az első olyan hisztoplazmózisos megbetegedési hullámot, amelyet a bambusz máglyáknak tulajdonítanak. Egy 1980-ból származó louisianai jelentés egy 12x21 méteres, feketerigó ürülékkel vastagon beborított bambuszmező tisztításához kapcsolt hisztoplazmózisos megbetegedéseket, míg a korábban észlelt nagyszámú megbetegedéseket a talaj felforgatásával, madárürülékkel, denevérguanóval hoztak összefüggésbe. Az idei megbetegedések között számos olyan akut hisztoplazmózisos eset van, ahol az érintetteknél egyetlen közös tényező volt: bambuszmáglya-égetésen vettek részt, a máglya alapanyaga olyan bambusz volt, amit a feketerigók korábban pihenőhelyül használtak.

Egy retrospektív kohorszvizsgálat kimutatta, hogy egy korábbi, máglyaégetéssel egybekötött  családi esemény 19 résztvevőjéből 7 főnél hisztoplazmózist diagnosztizáltak, 11 főnél bizonytalan eredményt kaptak, és csupán egyetlen családtagnál nem találtak hisztoplazmózisos megbetegedésre utaló jeleket. Arkansasban az alábbi tünetek megléte esetén állítják fel a hisztoplazmózisos diagnózisát: 38.3°C láz; köhögés, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, vagy abnormális mellkasi röntgenkép; valamint legalább 1 pozitív tenyésztési, antigén, vagy szerológiai hisztoplazmateszt.

Egy esetismertetés a gombaellenes kezelés hatékonyságáról tanúskodik. Egy8 éves fiú és 5 éves húga kezdetben enyhe hastáji fájdalmakat és száraz köhögést panaszolt, majd magas láz, vértelen hányás, illetve rosszabbodó, fehér köpetes köhögés lépett fel náluk. A mellkasi röntgenek kétoldali diffúz infiltratív árnyék, mikronoduláris denzitáscsökkenést és mediasztinális nyirokcsomóduzzanatot mutattak. Mindkét gyermek jól reagált az empirikus gombaellenes kezelésre. A napi kétszeri 5 mg/kg-os dózis itrakonazol 48 órán belül levitte a lázukat. Mindkettejükben pozitív volt a hisztoplazma gomba – és micéliumi antitest- teszt, és emelkedett a  szérum antigén. Az akut diffúz pulmonáris hisztoplazmózis három hónapon át tartó itrakonazolos kezelése után a röntgenfelvételeken az akut tüdőjelenségek felszívódtak.

Kommentár: Magyarország ugyan valamivel északabbra helyezkedik el, mint az említett észak- amerikai államok, de a gombás tüdőbetegségek nálunk sem ismeretlenek. A klímaváltozás (globális felmelegedés) a kórokozó gombák életfeltételeit is javítja. A bambusz, amit máshol talajtakaróként, sövényként vagy ligetekbe ültetve termesztenek, nálunk még csak dísznövény. Közel 150 faja többé- kevésbé fagyálló, így ha kiszabadul a kertekből nálunk is nehezen lesz kordában tartható. Jelenleg amire gondolnunk kell, hogy szennyezett szerves anyag égetésekor potenciálisan fertőző aeroszol jut a levegőbe, ami sújthatja a hobbi-kertészeket, de foglalkozási megbetegedést is okozhat. Égetni pedig szoktunk. A tünetegyüttesbe pedig nagyon sok mindenbe belefér. Gondolnunk kell a gombás tüdőbetegségekre, így a hisztoplazmózisra is!

 

Forrás: Morbidity and Mortality Weekly Report 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.