Photodermatosisok – diagnózis és terápia

Főbb tézisek:

  1. A photodermatosisok olyan megbetegedések, amelyek keletkezését, illetve fellángolását különféle hullámhosszú napfény vagy mesterséges sugárzás váltja ki.
  2. A kóreredet alapján elsődleges és másodlagos photodermatosisokat különböztetünk meg.
  3. A tárgyalt kórképek felismerésében a fényérzékenységi vizsgálatok játszanak döntő szerepet.

A napsugárzás számos betegséget befolyásol közvetlen vagy közvetett módon. Kiválthatja magát a betegséget, annak fellángolását, vagy éppen a gyógyulást, mint például a psoriasis esetében. A napsugárzással összefüggő heveny és krónikus bőrreakciók széles skálán mozognak a napégéstől a fototoxikus és fotoallergiás megbetegedéseken át a jó- és roszszindulatú krónikus fényártalmakig (elastosis, bazálsejtes carcinoma, spinocelluláris carcinoma, és részben a malignus melanoma).

A photodermatosisok (fény-dermatosisok, heliotrop bőrártalmak) hátterében a bőrnek a napfénnyel (legtöbbször az ultraibolya [UV] sugarakkal) szembeni, minőségi értelemben rendellenes reakciója áll. Létrejöttükben endogén vagy exogén fotoszenzibilizáló faktorok játszanak közre. Az elsődleges fény-dermatosisok között megkülönböztetünk idiopathiás formákat, amelyekben még ismeretlen a túlérzékenységet kiváltó tényező, és olyan elsődleges fény-dermatosisokat, amelyekben ismerjük a szenzibilizáló faktort.

Az említett elsődleges photodermatosisok mellett, amelyek döntő patogenetikai tényezője az elektromágneses sugárzás, ismerünk másodlagos photodermatosisokat is, amelyeket a napfény indukálhat, de kóreredetük máshol keresendő (mint a konkrét esetben, lásd 25. oldal). Ez utóbbiak gyakorta belgyógyászati és reumatológiai megbetegedések, például autoimmun kórképek, mint a lupus erythematodes, a dermatomyositis és a pemphigus vulgaris, vagy anyagcsere-betegségek, mint a porphyriák és a pellagra, esetleg enzimdefektuson alapulnak, mint a xeroderma pigmentosum.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
P. Lehmann
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.