hirdetés

Preeklampszia kockázatának kimutatása

A jövőben akár rutin szűrővizsgálatként is szolgálhat majd a preeklampszia esélyét prognosztizáló, lipidszintek változásait kimutató vérteszt.

hirdetés

A University of Virginia kutatói a Journal of Lipid Research folyóiratban június 21-én megjelent cikkükben egy olyan vérteszt kifejlesztéséről számoltak be, amellyel terhes nőknél megjósolható a preeklampszia kockázata - ez megnyithatja az utat olyan egyszerűen elvégezhető vértesztek felé, amelyeket rutin szűrővizsgálatként lehetne használni a jövőben.

A preeklampszia az összes terhesség legfeljebb 7%-át érinti. A tünetek jellemzően a 20. hét után jelentkeznek, és magas vérnyomás, veseproblémák, valamint a véralvadás rendellenességei tartoznak hozzájuk. Az állapot olyan veszélyes szövődményekkel jár, mint a vese- és májműködési zavarok, görcsrohamok, valamint az anyák számára a szívbetegségek élethosszig tartó fokozott kockázata. Becslések szerint világszerte évente 70 000 nő hal meg preeklampsziában és annak szövődményeiben – ez világszerte a második leggyakoribb gyermekágyi halálok.

Az orvosok általában alacsony dózisú aszpirint javasolnak a veszélyeztetett nőknek, de ez csak a betegek körülbelül felénél használ, és a kezelést a terhesség első 16 hetében meg kell kezdeni - vagyis jóval az egyértelmű tünetek megjelenése előtt. Ez még fontosabbá teszi a veszélyeztetett nők esetében a korai felismerését.

A kutatócsoport célja az volt, hogy olyan biomarkereket azonosítson, amelyek kvantitatív módon képesek előre jelezni a preeklampszia kialakulásának kockázatát. Ehhez 57 nőtől a terhesség első 24 hetében vett vérplazma mintákat vizsgáltak meg, majd megnézték, hogy a nőknél kialakult-e később preeklampszia: 26 esetben igen, 31 esetben pedig nem. A kutatók a két csoport között jelentős különbségeket találtak a szfingolipidek profiljában: ceramidok, ceramid-1-foszfát, szfingomielin és monohexoszilceramidok; és ezek mindegyike az aszpirinterápiától függetlenül összefüggésbe hozható volt a preeklampszia későbbi kialakulásával.

A kutatók szerint a vérben bekövetkező lipidváltozások mérése alapján kockázati csoportokba lehet rétegezni a terhes nőket, mivel a változások olyan fontos "lipid-ujjlenyomatot" jelentenek, amely hasznos eszköz lehet a preeklampszia azonosításában, megelőzésében és hatékonyabb kezelésében.

"Átfogó lipidprofil-módszerünk alkalmazása a rutinszerű szülészeti ellátásban jelentősen csökkentheti az anyai és újszülöttkori megbetegedéseket és halálozást" - fejtette ki Charles E. Chalfant, a tanulmány vezető szerzője. "Ez egy jó példa arra, hogy a személyre szabott orvoslás hogyan tudna kezelni egy jelentős közegészségügyi kihívást."

Bár korábban is ismert volt, hogy preeklampszia esetén a vér egyes lipidszintjeinek változása előfordulhat, ezeket nem tekintették hasznos biomarkereknek. A mostani tanulmány a különböző lipidek első átfogó elemzését mutatja be, amely a preeklampszia kialakulásával összefüggő jellegzetes profilt eredményez. A kutatók által leírt lipidprofil jelentősen megkönnyítheti a megelőző kezelésre - például aszpirinre - szoruló betegek azonosítását, vagy jelzést adhat az orvos számára, hogy a betegnél érdemes jobban odafigyelni a korai jelekre, tünetekre annak érdekében, hogy a kezelés időben megkezdhető legyen.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Lipid test can reveal risk of preeclampsia, a potentially deadly pregnancy complication

Bioactive lipid mediators in plasma are predictors of preeclampsia irrespective of aspirin therapy

Irodalmi hivatkozás:

Daniel J. Stephenson et al, Bioactive lipid mediators in plasma are predictors of preeclampsia irrespective of aspirin therapy, Journal of Lipid Resear

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.