hirdetés

SIDS és internet - nem mind arany, ami fénylik

Egyre több ember számára az internet jelenti a fő információforrást, és ez alól a szülők sem kivételek. A Journal of Pediatrics című lapban most közzétett vizsgálat szerint azonban a Google találati listája sokszor éppen a legmegbízhatóbb információforrásokat nem tartalmazza.

hirdetés

Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság (AAP) 2011-ben hozta nyilvánosságra a csecsemők biztonságos alvási körülményeiről szóló irányelveit azzal a céllal, hogy csökkentse a hirtelen csecsemőhalál (SIDS), strangulatio, fulladás, illetve egyéb, alvás közben előforduló véletlen halálesetek gyakoriságát. A mostani felmérésből azonban az derült ki, hogy a keresők által kiadott források között nem szerepeltek a csecsemők biztonságos alvási körülményeivel kapcsolatos legjobb források, és a lista élén található információk nem egyeztek meg az AAP ajánlásaival.

„Fontos, hogy az egészségügyi szakemberek tisztában legyenek azzal, hogy a szülők milyen nagymértékben támaszkodnak az internetre a csecsemők alvásbiztonságával kapcsolatos információkért, és aztán az ott olvasottak szerint járnak el, függetlenül az adott forrás megbízhatóságától” − mondja dr. Rachel Y. Moon, a washingtoni Children’s Medical Center SIDS-kutatással foglalkozó gyermekgyógyász.

A vizsgálat adatai szerint a felnőttek 72 százaléka véli úgy, hogy a világhálón fellelhető egészségügyi információk mindegyike vagy nagy többsége megbízható, és a felnőttek 70 százaléka válaszolta azt, hogy a neten talált információk szerint cselekszik abban a reményben, hogy ezzel javítja saját maga vagy gyermeke egészségi állapotát.

Az Egyesült Államokban legszélesebb körben használt keresőmotornak számító Google segítségével dr. Moon és kollégái azt elemezték, mennyire megbízhatóak a csecsemők alvásbiztonságával kapcsolatos internetes források. A keresést 13 olyan kifejezéssel végezték, melyek a legpontosabban tükrözik az AAP idevágó irányelveit, majd minden egyes kifejezés esetében részletesen elemezték az első 100 találatként szereplő honlapot (összesen 1300 forrást).

Ez alapján az alábbiak derültek ki:

  • a források 43,5 százaléka korrekt információkat tartalmazott,
  • a források 28,1 százaléka téves információkat tartalmazott,
  • a források 28,4 százaléka a csecsemők alvásbiztonsága szempontjából irreleváns információkat tartalmazott, és
  • a helytálló információkat nyújtó honlapok aránya 60,8 százalék volt, ha a nem releváns forrásokat kizárták az elemzésből.

A legnagyobb arányban akkor jutottak korrekt adatokhoz, ha a „csecsemő cigaretta dohányzás”, a „csecsemő alvás felszín” vagy a „csecsemő alvás pozíció” kifejezéskombinációkat írták be a keresőbe. A legnagyobb arányú téves információt akkor adta a kereső, ha az alábbi szavakkal végezték a keresést: „cumi csecsemő”, „csecsemő otthoni monitor” vagy „csecsemő együttalvás”.

A keresőszavas keresés leggyakrabban társaságok/érdekcsoportok, oktatási célú website-ok és kereskedelmi termékbemutató oldalakra vitte a látogatót. A legnagyobb arányban a különféle szakmai szervezetek oldalain és a kormányszintű honlapokon találtak helytálló információkat (72,5 százalékban, illetve 80,1 százalékban), míg a kereskedelmi termékbemutató oldalak, a blogok és a személyes honlapok tartalmaztak leginkább helytelen és/vagy félrevezető információkat (36,2 százalékban, 30,9 százalékban, illetve 45,5 százalékban). A hírportálok információi nagyjából fele-fele arányban voltak helytállóak és tévesek.

Mindezek alapján a cikk szerzői azt javasolják, hogy az orvosok és védőnők állítsák össze azoknak a honlapoknak a listáját, ahol a szülők valóban megbízható információkat találnak a csecsemő biztonságos alvási körülményeivel kapcsolatban, és ezt a listát adják az érdeklődő szülők kezébe. Az alvásbiztonságra vonatkozóan az alábbi forrásokat tartják megbízhatónak: Health Finder, Medline Plus és Health on the Net Foundation.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.