hirdetés

Sok idős emlőrákos betegnél elhagyható a sugárkezelés

A Postoperative Radiotherapy in Minimum-Risk Elderly (PRIME II) vizsgálat kimutatta, hogy sok olyan idős nő számára, akiknek korai stádiumú emlőrákjuk van, ésszerű és vonzó lehetőség a teljes emlő besugárzásának elhagyása.

hirdetés

A PRIME II szerint a posztoperatív sugárkezelésre azoknak a nőknek nincs szükségük, akiknél viszonylag jóindulatú az anamnézis, 65 évesek vagy idősebbek, akiknél a lumpektómia után adjuváns hormonterápiát végeznek, s akiknél egyértelmű, hogy a hónalji nyirokcsomókban nem volt áttét és a rákszövet sok ösztrogénreceptort (ER) tartalmaz.

A PRIME II vizsgálatot hat országban végezték, s összesen 1326 olyan beteget vontak be, akiknek korai stádiumú, hormonreceptor-pozitív emlőrákjuk volt, s ezek fele véletlen besorolás alapján az emlőmegtartó műtét után, endokrin terápia mellett sugárkezelésben is részesült, míg másik felük nem. A primér végpont az volt, hogy a két csoportban a betegek hány százalékának újul ki 5 év alatt az emlőrákja (ugyanabban az emlőben). Ez az arány 1,3% volt a sugárkezelést kapott nőkben, és 4,1% azokban, akik nem részesültek sugárkezelésben – erről számolt be dr. Ian H. Kunkler, az Edinburgh-i Egyetem onkológus professzora az USA-beli San Antonio-i Emlőrák Szimpóziumon.

Az 5 éves teljes túlélési arány 94,2% volt a sugárkezelés esetén, és majdnem ugyanennyi, 93,8% anélkül.

A sugárkezelés relatív előnye még kisebb volt a személyek azon 91%-ában, akiknek tumorszövete ösztrogénreceptorokban gazdag volt – ezt úgy definiálták, hogy ER pontszámuk legalább 7 volt. Náluk a sugárkezelés esetén 0,8% volt a lokális kiújulás aránya, míg sugárkezelés nélkül 3,2%. Bár ez a 2,4%-os különbség statisztikailag szignifikáns, joggal lehet azt állítani, hogy klinikailag elhanyagolható. Minden 100 olyan nő esetében, aki megfelel a PRIME II vizsgálat kritériumainak és sugárkezelést kap, háromban megelőzik ezzel az emlőrák kiújulását, egyben kiújul a tumor, és 96-ban fölöslegesen végezték el a sugárkezelést – mondta Kunkler professzor.

„Úgy hiszem, itt egyértelműen túlkezelésről van szó. Szerintem az orvosnak és a betegnek meg kell beszélnie, hogy ez a nagyon szerény előny megéri-e a sugárkezeléssel járó esetleges szövődményeket és kezelés terhét, valamint az egészségügy által kifizetendő költségeket. Az idősebb betegek nagyon terhesnek érzik a sugárkezelést, a relatív haszon nagyon kicsi, s a teljes túlélést nem befolyásolja a sugárkezelés elhagyása” – magyarázta dr. Kunkler.

A kutatók ugyanakkor megfogalmaztak egy fontos figyelmeztetést is: a betegek azon 9%-ában, akikben kevés ösztrogénreceptor volt, a sugárkezelés drámaian javította a prognózist: sugárkezelés nélkül 11,1% volt a lokális kiújulási arány, míg sugárkezelés mellett nulla. „Ebben a betegcsoportban nem szabad elhagyni a sugárkezelést” – állapította meg dr. Kunkler.

A korai stádiumú emlőrákok több mint a felét 65 éves vagy idősebb nőkben mutatják ki. A standard ellátásnak része a lumpektómiát követő sugárkezelés is, függetlenül az életkortól és a többi kockázati tényezőtől, noha alig vannak olyan jó minőségű bizonyítékok, amik támogatnák ezt a gyakorlatot az idősek esetében is.

Dr. Kunkler becslése szerint a PRIME II vizsgálat eredményei az összes 65 évesnél idősebb emlőrákos beteg 60–70%-ára vonatkoztathatók. Azt vetítette előre, hogy „nagyon valószínű”, hogy a PRIME II vizsgálat megváltoztatja a kezelési gyakorlatot az Egyesült Királyságban, és a szimpózium társelnöke, dr. C. Kent Osborne, aki a houstoni Baylor College-ban az emlőrákközpont igazgatója, azt jósolta, hogy ez az Egyesült Államokban is így lesz.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.