hirdetés

Szteroid hab gyulladásos bélbetegségben

Két randomizált vizsgálat szerint a disztális colitis ulcerosában szenvedő betegek közül azokban, akiket rektálisan alkalmazott szteroiddal kezeltek, szignifikánsan nagyobb volt a remisszió aránya.

hirdetés

Dr. William Sandborn és kollégái, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem munkatársai arról számoltak be az Amerikai Gasztroenterológiai Kollégium találkozóján, hogy a budesonide habbal kezelt proktitiszes és proktoszigmoidites betegek közül majdnem kétszer annyian kerültek remisszióba, mint a placebót kapó betegek körében.

A remissziós kritériumok egyenkénti elemzése azt mutatta ki, hogy a budesonide karon szignifikánsan több beteg érte el az endoszkópos gyógyulást és a rektális vérzés megszűnését.

A nemkívánatos események aránya hasonló volt a budesonide és a placebo csoportban, beleértve az ACTH által kiváltott kortizol választ is – mondták el a szerzők.

Poszter prezentációjukban azt írták, hogy „A rektálisan alkalmazott budesonide hab hatásos és jól tolerálható, s elősegíti a remissziót az enyhe-mérsékelt disztális colitis ulcerosában…A biztonságossági profil olyan volt, amilyet világszerte tapasztaltak a budesonide hab esetén.”

Az enyhe-mérsékelt proctitis ulcerosa vagy az ulceratív proktoszigmoiditisz hagyományos kezelése elsősorban helyi terápia, beöntés, hab vagy kúp formájában.

Általában véve a helyi terápiák hatásosnak bizonyultak, azonban a beöntést gyakran nehéz alkalmazni, különösen tartósan, s széklet inkontinenciához és sürgős székelési ingerhez vezethet. A kúpokat jobban tolerálják a betegek, de ezek rendszerint csak a rektális betegség esetében hasznosak. A hab állagú gyógyszerek tovább maradnak a bélben és a betegek adherenciája is nagyobb. Emellett a kúpokhoz és a beöntésekhez képest a hab egyenletesebben oszlik el a disztális vastagbélben és a végbélben.

A budesonide rektális hab Európában már évek óta rendelkezésre áll, de az USA piacán még nem jelent meg. Dr. Sandborn és kollégái két fázis III randomizált, placebokontrollált vizsgálatról számoltak be a budesonide habbal kapcsolatban.

Mindkét vizsgálatban olyan betegek vettek részt, akiknek endoszkópiával igazolt enyhe vagy mérsékelt ulceratív proktitiszük vagy proktoszigmoiditiszük volt. Olyan betegeket vontak be a vizsgálatba, akiknek a végbélnyílástól 5–40 cm-re levő bélterületük érintett volt és a Módosított Mayo Betegségaktivitási Indexük (MMDAI) pontszáma 5 és 10 közé esett, és emellett az endoszkópos képre és a rektális vérzésre vonatkozó alskálák pontszáma legalább 2 volt.

A multicentrikus vizsgálatban a kutatók a betegeket véletlenszerűen a budesonide hab, illetve az ehhez hasonló placebo csoportba sorolták. A habot az első 2 hétben naponta kétszer, majd az azt követő 4 hétben naponta egyszer alkalmazták. A betegek emellett szedhettek állandó dózisú orális 5-aminoszalicilsavat (5-ASA) is a vizsgálat folyamán.

Az elsődleges hatásossági végpont azoknak a betegeknek az aránya volt, akik a 6. hét végére remisszióba kerültek. A végpont az MMDAI három alskáláját tartalmazta: az endoszkópiás pontszám nem lehetett 1-nél több, a rektális vérzési pontszámnak 0-nak kellett lennie, és a székelés gyakorisága nem változhatott az alapszinthez képest. A fő másodlagos végpont a fenti kritériumok közül csak az első kettőt tartalmazta.

Minden betegen kétszer végeztek endoszkópos vizsgálatot: az alapszintnek megfelelő időben és a 6. hét végén.

A két vizsgálatban résztvevő betegek átlagos életkora 42 év volt, s a páciensek 55–60%-át a nők tették ki. A betegség átlagosan 4–5 éve állt fenn, s a normális széklet ürítési gyakorisága 1,4/nap volt. Az alapszint idején a betegek átlagos, teljes MMDAI pontszáma mintegy 8 volt.

A betegek kétharmadának-háromnegyedének proktoszigmoiditisze volt, és 55–60%-uk 5-ASA-t szedett a vizsgálat alatt.

A két vizsgálat elemzése azt mutatta, hogy a budesonide karon a betegek 38,3, illetve 44%-a került remisszióba a 6. hét végére, míg a placebo karon ezek az arányok csak 25,8, illetve 22,4%-ot tettek ki (p=0,0324, illetve p<0,0001). A kombinált eredmények a budesonide hab esetében 41,2%-os, a placebóéban 24%-os remissziót mutattak (p<0,0001).

Ami a másodlagos végpontot illeti, a két vizsgálat összesített eredménye szerint a budesonide-dal kezelt betegek 48,3%-ának volt 0 az MMDAI rektális vérzés pontszáma a 6. héten, míg a placebót kapó betegeknél csak 28,3% volt ez az arány (p<0,0001). Azoknak a betegeknek az aránya, akiknek MMDAI endoszkópiás pontszáma nem volt 1-nél több a 6. héten, a budesonide esetében 55,8%, a placebo mellett 39,8% volt (p=0,0002).

A betegek általában jól tolerálták a budesonide habot. A nemkívánatos események kumulatív aránya a budesonide-dal kezelt betegekben 45,9%, a placebóval kezeltekben 36,3% volt. A budesonide esetében több beteg hagyta abba a kezelést a nemkívánatos események miatt (1,9%, illetve 1,1%).

Minden nemkívánatos esemény gyakoribb volt a budesonide terápia esetében. A leggyakoribbak a következők voltak: csökkent vérkortizol szint (17,2%, illetve 2,2%), mellékvesekéreg-elégtelenség (3,7%, illetve 0,7%) és émelygés (2,2%, illetve 0,7%). Az alapszint idején mindkét csoportban mintegy 85% volt az ACTH-ra normális kortizol választ adó betegek aránya, s a 6. hétre ez 68,5%-ra (budesonide), illetve 76,6%-ra (placebo) csökkent.

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.