hirdetés

Több tej, kevesebb kiló

Egy nemrég publikált kínai tanulmány szerint azoknak, akik rendszeresen, nagyobb mennyiségű tejterméket fogyasztanak, kevésbé kell tartaniuk az elhízástól.

hirdetés

A fokozott tej- és sajtfogyasztás segíthet, hogy ne hízzunk el. Legalább is kínai kutatók erre a következtetésre jutottak nemrég elvégzett vizsgálataik során. A tanulmányban résztvevő önkéntesek egyik csoportja nagyobb mennyiségben fogyasztott tejet, sajtot, túrót és joghurtot. Esetükben negyedével csökkent az elhízás kockázata a kevesebb tejterméket fogyasztó kontrollcsoporthoz képest. Gyerekeknél még szignifikánsabb volt a különbség, csaknem felére csökkent a kockázat. Hogy ez a statisztikai összefüggés ok-okozati viszonyban van-e egymással, egyelőre nem jelenthető ki teljes bizonyossággal. A tej egyes összetevőinek egyfajta védő hatása mellett más magyarázat is elképzelhető. Minderről az Annals of Epidemiology című szaklapban jelent meg beszámoló.

Létezik egy hipotézis, miszerint a tejtermékek a kalcium-, a fehérje-, a D-vitamin-, bizonyos aminosavak, és konjugált linolsav-tartalmuk miatt csökkenthetik az elhízás kockázatát, bár az eddigi tanulmányok nem tudták egyértelműen igazolni ezt az összefüggést. Dongfeng Zhang (Qingdao University) és kollégái egy metaanalízis keretén belül 33 egyedi megfigyeléses tanulmány eredményeit értékelték ki. Ezekben 1200 - 75000 fős, túlnyomórészt ázsiai országokból származó önkéntes vett részt.  A teljes kalóriabevitel és az elfogyasztott tejtermékek zsírtartalmára vonatkozó adat nem minden esetben állt rendelkezésre, ezért ezt a kiértékelés során nem lehetett figyelembe venni.

Valamennyi tejtermék-fajtát bevonták a vizsgálatokba. A legtöbb tejterméket fogyasztó csoportnál az elhízás kockázata 26 százalékkal volt alacsonyabb a legkevesebbet fogyasztó csoporthoz képest. Gyermekeknél ez az érték 46 százalék volt. Ezen kívül betegség kialakulásának valószínűsége is 18 százalékkal csökkent. Egyértelmű összefüggést találtak az elfogyasztott mennyiség és a lehetséges hatás között: napi 200 gramm tej csaknem 16 százalékkal csökkenti az elhízás kockázatát.

A kutatók nem zárják ki azt a lehetőséget, hogy a közölt összefüggések fordított okságon alapulnak. Így akár az is elképzelhető, hogy a kórosan elhízott emberek egyszerűen kevésbé kívánják a tejtermékeket. Másrészt több utalás is van arra, hogy a tejtermékek egyes összetevői kedvezően befolyásolják a testsúlyszabályozást. Például a nagyobb mértékű kalciumbevitel, vagy konjugált linolsav bevitele csökkenti a zsírraktározást, és növeli az energiafelhasználást. Az étvágy szabályozásában valószínűleg a tejfehérjének és a tej egyéb alkotórészeinek van meghatározó szerepe. További longitudinális vizsgálatokra van szükség azonban ahhoz, hogy a tejtermék-fogyasztás és az elhízás csökkenése közötti ok-okozati összefüggést egyértelműen bizonyítani lehessen.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.