hirdetés

TonB protein, baktériumok és fertőzések

A Kansas Egyetem kutatói egy protein szerepét fedezték fel olyan baktériumokban, melyek például a tífuszt, meningitist vagy a dizentériát okozzák. A mostani eredmények új, a mostaninál jobb antibiotikumokhoz vezethetik el a gyógyszerfejlesztőket.

 

hirdetés

Phillip E. Klebba, a biokémiai és molekuláris biofizikai intézetének vezető professzora két munkatársával, valamint a University of Oklahoma és a Purdue University szakembereivel együtt érték el eredményeiket. „A TonB energiafüggő mozgása Gram-negatív baktériumok belső membránjában” című közleményük a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című lapban került nyilvánosságra.

A kutatás fókuszában a vas központi biokémiai szerepe állt. Az állatok és a baktériumok is vasat igényelnek biológiai folyamataikhoz, például az energiatermeléshez és a DNS-szintézishez. A baktériumok vasrendszere ugyanakkor hozzájárul a fertőző betegségek kialakulásához is. „A vas az emberi szervezet egyik fegyvere a mikrobiológiai harcban – mondja Klebba. – A gazdaszervezet proteinjei a fém szekvesztrálása révén védik a sejteket és szöveteket, a fertőzést létrehozó baktériumok viszont képesek keresztüljutni ezen a barrieren és megszerzik a szükséges vasat. A patogén szervezetekben zajló vastranszport-folyamatokról azonban nem sokat tudunk.”

A TonB membránprotein alapvető szerepet játszik a Gram-negatív baktériumok vasfelvételében – ezek azok a baktériumok, melyek egyébként is rezisztensebbek az antibiotikumokkal szemben, mivel sejtfaluk csaknem teljesen áthatolhatatlan. A Gram-negatív baktériumok (pl. Escherichia coli, Salmonella typhi, Yersinia pestis, Vibrio cholera, Brucella abortus, Neisseria meningitidis) számos betegséget és klinikai kórállapotot okozhatnak, melyekhez a vastranszport azonos mechanizmus révén megy végbe, mely a TonB működésétől függ.

A TonB Gram-negatív baktériumokban betöltött biokémiai szerepe a több évtizedes kutatások ellenére továbbra is tudományos rejtély – hangsúlyozza Klebba. Ő és kollégái azt találták, hogy a sejten belül érvényesülő elektrokémiai erőhatások nyomán a TonB forgó mozgást vesz fel, mely energiát és fizikai erőbehatást jelent a sejtek vasfelvételéhez. „Ilyen szempontból a TonB elektromotorként működik, mely a celluláris energiaáramlás hatására állandó forgásban van – magyarázza a vizsgálat vezetője. – A TonB a természet legkisebb és legrégebbi elektromos berendezése.”

Klebba szerint a kifejlesztett antibiotikumok képesek lehetnek a TonB működésének gátlására, melynek révén megakadályozzák a Gram-negatív sejtek vasfelvételét, így védik az embereket és állatokat bizonyos patogén baktériumtörzsek okozta infekciókkal szemben.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.