hirdetés

„Trapibok” versenyfutása

A koleszterinészter transzfer protein (CETP) gátlószerei közül elsőként gyógyszerré fejlesztett torcetrapibot 2006-ban, nem sokkal célba érése előtt diszkvalifikálták. Túljut-e a III. fázisú akadályokon, átírhatja-e a lipidterápiás irányelveket az anacetrapib, az evacetrapib vagy a dalcetrapib? Akár beépülnek a CETP-gátlók a klinikai gyakorlatba, akár nem, ösztönzést és segítséget nyújtanak ahhoz, hogy szakítsunk a HDL-koleszterin antiaterogén hatásának leegyszerűsített sémáival.

hirdetés

Úgy tűnik, a koleszterinszintre ható gyógyszerek fejlesztői kimerítették a hidroximetil-glutaril-CoA-reduktáz gátlásában rejlő lehetőségeket. A sztatinok a maguk képére formálták a gyógyszeres lipidterápiát, de optimális adagolás mellett sem küszöbölik ki teljesen az aterogén diszlipidémiától függő kardiovaszkuláris kockázatot. A nagy dózisú sztatinkezelésnek is ellenálló „reziduális kockázat” csökkentése új típusú gyógyszereket, új terápiás célpontokat kíván. Az egyik legígéretesebb új célpont manapság a koleszterinészter transzfer protein (CETP).

A CETP a plazmában található glikoprotein, amely a HDL koleszterinésztereit a VLDL és az LDL trigliceridjeire cseréli ki. Gátlása az eddigi eredmények alapján az LDL-koleszterin (LDL-K) mérsékelt csökkentése mellett nagymértékben emeli a HDL-K szintjét. Mivel a HDL-K hagyományos gyógyszerekkel (nikotinsav, sztatinok, fibrátok) kevéssé, vagy csak nehezen tolerálható mellékhatások árán befolyásolható, nagy várakozás övezte az első CETP-gátló, a torcetrapib klinikai vizsgálatait.

A várakozást gyors kiábrándulás követte, amikor 2006 őszén a III. fázisú ILLUMINATE vizsgálatot a Pfizer idő előtt leállította, mert az atorvastatin mellé adott torcetrapib a sztatin monoterápiával összehasonlítva növelte az összes halálozást és a kardiovaszkuláris események számát. Később ezt a váratlan eredményt a gyógyszer vérnyomásemelő hatásának tulajdonították, amelyre a torcetrapib aldoszteron-felszabadulást indukáló hatása kínált a CETP-gátlástól független magyarázatot. A torcetrapib bukása a többi CETP fejlesztésében nem okozott tartós megtorpanást.

Dalcetrapib (Hoffmann–La Roche)

A European Heart Journal weboldalán 2012. februárjában tették közzé a véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos, II. fázisú dal-VESSEL vizsgálat eredményeit. Standard lipidkezelés (benne sztatin) mellett az LDL-K-célértékre beállított betegek napi 600 mg dalcetrapibot vagy placebót kaptak. A koszorúér-betegségben (CHD) szenvedő vagy nagy CHD-kockázatú 476 beteget 36 héten át kezelték. A dalcetrapib érdemben nem módosította a brachiális artéria áramlás mediálta dilatációjának változását és az ambuláns vérnyomás-monitorozás eredményét. A 36. hétre a CETP aktivitása 56%-kal csökkent, a HDL-K 31%-kal nőtt a placebocsoporthoz képest, az LDL-K-ban nem volt különbség a két csoport között. A gyulladás, az oxidatív stressz és az alvadás markereiben sem találtak változást, kivéve a lipoprotein-asszociált foszfolipáz A2 (Lp-PLA2) tömegét, amely a dalcetrapib hatására 17%-kal nőtt. A dalcetrapib eszerint jól tolerálható és biztonságos CHD-betegek számára, és anélkül emeli a HDL-K-szintet, hogy befolyásolná az NO-függő endotélműködést, a vérnyomást, a gyulladás és az oxidatív stressz markereit. Hogy a kimenetelt javítja-e, azt majd csak a III. fázisú dal-OUTCOMES vizsgálat fogja eldönteni. A több mint 15 000 akut coronaria-szindrómán átesett beteg bevonásával folyó vizsgálat befejezése 2013-ra várható.

Anacetrapib (Merck)

Az anacetrapib biztonságosságáról már 2010 decemberében tudósított a New England Journal of Medicine a III. fázisú, de viszonylag szerény méretű, véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos DEFINE vizsgálat eddigi tapasztalatai alapján. Több mint 1600 CHD-ben szenvedő vagy CHD szempontjából nagy kockázatú, sztatin szedése mellett a célértéknek megfelelő LDL-K-szintű beteget kezeltek a standard terápián kívül napi 100 mg anacetrapibbal vagy placebóval 18 hónapig. Az LDL-K 24 hét után anacetrapib hatására csaknem 40%-kal csökkent a placebocsoport értékeivel összehasonlítva. A HDL-K szintjében rendkívül erőteljes, 138%-os növekedést figyeltek meg. A vérnyomás, illetve az elektrolitok és az aldoszteron szintje nem változott a placebocsoporthoz képest 76 héten át. Az anacetrapib-csoportban 16, a placebocsoportban 21 kardiovaszkuláris eseményt regisztráltak (2,0% vs. 2,6%). A 2011-ben indult és 30 000 beteg részvételével 2017-ig folytatni tervezett REVEAL vizsgálat eredményei fogják megválaszolni azt a kérdést, hogy alkalmas-e a sztatinnal kombinált anacetrapib koszorúér-, cerebrovaszkuláris vagy perifériás érbetegségben szenvedő betegek coronaria-eseményeinek megelőzésére.

Evacetrapib (Eli Lilly)

A JAMA közölte 2011. november 16-án az evacetrapib II. fázisú, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos klinikai vizsgálatának eredményeit. Összesen mintegy 400 beteget tíz kezelési csoportra osztottak: placebo, evacetrapib monoterápia három különböző dózisban (30, 100, ill. 500 mg/nap), valamint napi 40 mg simvastatin vagy 20 mg atorvastatin vagy 10 mg rosuvastatin, napi 100 mg evacetrapibbal együtt vagy anélkül. Az evacetrapib monoterápia dózisfüggő módon 53,6–128,8%-kal növelte a HDL-K-értéket és 13,6–35,9%-kal csökkentette az LDL-K szintjét. A sztatin monoterápiákkal összehasonlítva a sztatinnal kombinált napi 100 mg evacetrapib 78,5–88,5%-kal növelte a HDL-K-t és 11,2–13,9%-kal csökkentette az LDL-K-t. Az evacetrib monoterápiához képest a sztatin–evacetrib kombináció hatásosabb volt az LDL-K csökkentésében, de nem volt hatásosabb a HDL-K emelésében. Mellékhatásokat nem tapasztaltak, de a vizsgálat nem rendelkezett elegendő statisztikai erővel ezek értékeléséhez. A kardiovaszkuláris kimenetel tanulmányozására nagyobb betegszámú vizsgálatokat terveznek.

Bizonytalansági tényezők

A fentiek kevés kétséget hagynak afelől, hogy a CETP-gátlók hathatósabban emelik a HDL-K-t, mint bármilyen más gyógyszer, ami erre a célra eddig rendelkezésünkre állt. Arra azonban nincs még bizonyíték, hogy ez feltétlenül együtt jár a betegközpontú klinikai paraméterek javulásával, pl. a kardiovaszkuláris események számának vagy a halálozásnak a csökkenésével. Még ha a torcetrapib halálozást növelő hatása teljesen független volt is a CETP gátlásától, a CETP aktivitása az ateroszklerózissal bonyolult, soktényezős kapcsolatban áll. A CETP gátlása több ponton, más-más előjellel befolyásolhatja az érfal felől a máj felé irányuló reverz koleszterintranszportot, amelynek intenzitása a HDL-nek nemcsak a mennyiségétől függhet, hanem a minőségétől is. Nem biztos, hogy minden „jó koleszterin” egyformán jó. Akár beépülnek a CETP-gátlók a klinikai gyakorlatba, akár nem, ösztönzést és segítséget nyújtanak ahhoz, hogy szakítsunk a HDL-koleszterin antiaterogén hatásának leegyszerűsített sémáival.

Ajánlott irodalom:

Tsugikazu Komoda, ed. The HDL Handbook. Elsevier, 2010. Előnézet az interneten

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.