hirdetés

Tüdőfunkció javulás cisztás fibrózisban

A lumacaftor és az ivacaftor 15 napon át alkalmazott kombinációjával a tüdőfunkció javulását sikerült elérni 6 és 11 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyermekeknél.

hirdetés

A cisztás fibrózis genetikai hátterű betegség, mely idővel légzési elégtelenséghez és halálhoz vezet. A betegségre oki kezelés jelenleg nem ismert, a tünetek enyhítésére és a progresszió lassítására azonban már többféle terápiás módszer is rendelkezésre áll.

A cisztás fibrózis a CFTR gén mutációira vezethető vissza. Ezek közül a F508del-CFTR-ként jelölt mutáció fordul elő leggyakrabban, mely a betegek 38 százalékánál két kópiában van jelen. A The Lancet Respiratory Medicine című lap a European Cystic Fibrosis Society kongresszusán bemutatott kutatásra hivatkozva egy olyan fázis III vizsgálatot ismertetett, amelyben a tesztelt gyógyszerkombináció a genetikai hiba következtében károsodott sejteket javítja ki.

A lumacaftor és az ivacaftor az első két olyan hatóanyag, melyet a betegség oki hátterének megcélzására fejlesztettek ki, és potenciálisan alkalmas lehet a cisztás fibrózis progressziójának lassítására – ami fontos törekvés a gyermekek kezelése során.

A mostani vizsgálatba 6 és 11 év közötti gyermekeket vontak be. A gyógyszer alkalmazása jelenleg olyan betegek számára engedélyezett a kanadai gyógyszerfelügyelet és az európai gyógyszerfelügyeleti hatóság (EMA, European Medicines Agency) által, akiknél a F508del-CFTR mutáció két kópiája mutatható ki. A kanadai szabályok 6 éves kor felett, az európai szabályozás 12 éves kor felett engedélyezi a gyógyszer adását.

A torontói The Hospital for Sick Children által vezetett vizsgálatban 206, 6 és 11 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyermeket soroltak véletlenszerűen a gyógyszerkombináció vagy placebo adására. A vizsgálat kilenc kanadai tartomány 54 kórházában zajlott.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszerkombináció javította a tüdőfunkciót, miközben a placebocsoportban nem észleltek változást. A gyermekek verejtékében a kloridkoncentráció csökkenését tapasztalták, ami alapján a szerzők arra következtettek, hogy a kezelés korrigálta a génmutáció okozta sejtkárosodásokat.

A kezelés kedvező hatásai már 15 nap múltán megmutatkoztak, és a kloridszint a gyógyszerkombinációval kezelt csoportban a vizsgálat 24 hete alatt mindvégig szignifikánsan alacsonyabb maradt, mint a kontrollszemélyeknél.

Mindkét csoportban hasonlónak bizonyult a kezeléssel mellékhatások miatt felhagyó betegek aránya: a gyógyszerkombinációval kezelt csoportból 3 fő, a kontrollcsoportból 2 fő lépett ki idő előtt a vizsgálatból.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a gyógyszerkombináció segíthet megőrizni a tüdők állapotát gyermekkori cisztás fibrózisban, potenciálisan lassítja a betegség progresszióját, ezzel jobb életminőséget és hosszabb életkilátásokat biztosít a gyermekek számára – mondja dr. Felix Ratjen professzor, a vizsgálat vezetője. − A hosszú távú hatások elemzésére további kutatások szükségesek. Amennyiben ezek kedvező eredménnyel zárulnak, úgy a diagnózis felállítása után a lehető leghamarább meg kell kezdeni a kezelést a progresszió lassítása érdekében.”

A közleményben fűzött kommentárjában dr. Carla Colombo, a milánói egyetem professzora ezt írja: „A CFTR gén mutációjának kijavítását célzó kezelés jelentős változást hoz a cisztás fibrózis terápiájában azáltal, hogy az alapjaiban a tünetek csökkentése és a szövődmények prevenciója felől az oki kezelés felé tolja el szemléletünket. Több új CFTR-modulátor áll jelenleg is kifejlesztés alatt, melyek célpontja a CFTR bioszintézise. Ezek a szerek potenciálisan erőteljesebben avatkozhatnak majd be a betegség folyamatába, ezzel javítja a gyermek- és felnőttkorú betegek életkilátásait.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.