hirdetés

Túlélésbecslés gerincáttét operációja után

A gerincoszlopba áttétet adó daganatok sebészi ellátása utáni prognózis megítélésére nincs egységesen elfogadott módszer.

hirdetés

Egy frissen megjelent vizsgálat szerzői kilenc módszert hasonlítottak össze az áttéti daganatos betegek gerincműtétje után várható prognózis megítélésére.

Csak hiányos adataink vannak arról, hogy a rosszindulatú daganatos gerincáttétek miatt műtöttek esetén hogy lehet megbecsülni a beteg prognózisát, ami a további terápiás döntések szempontjából is igen fontos.A. Karim Ahmed (Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland) és munkatársai ezzel a kérdéssel foglalkozó tanulmányukat 2018. március 19.-én jelentették meg online a The Spine Journal-ban. A kutatók a 2003 és 2016 között kezelésre került 176 beteg adatait nézték át. A betegek átlagos életkora 60 év volt, 60%-ban férfiak voltak, és 64%-uknál a thoracalis gerincszakaszban jelentkeztek az áttétek. A szükségessé vált műtét előtt a betegek 93%-a panaszkodott erős fájdalomról, és 59%-ának volt valamilyen neurológiai deficitje,átlagos túlélésük a műtét után 282 nap volt. Legkevesebbet (55 nap) egy primér hólyagtumoros, csigolya-áttétes beteg élt, leghosszabban (4,5 évig) egy myeloma multiplexes beteg maradt életben.

A kutatók az összes beteg preoperatív állapotát a következő kilenc pontozásos rendszer segítségével értékelték: a Skeletal Oncology Research Group (SORG) Classic Scoring algoritmusával, a SORG Nomogrammal, az eredeti Tokuhashi pontozással, a javított Tokuhashi pontozással, a Tomita pontozással, az eredeti Bauer féle pontozással, a módosított Bauer pontozással, a Katagiri pontozással és a Van der Linden féle scoring rendszerrel. Egyváltozós és többváltozós „cox proporcionális hazard” modellt alakítottak ki annak érdekében, hogy a betegek eltérő adatai és a műtét utáni túlélés közötti összefüggést ki lehessen mutatni. A műtét után 30 nappal, 90 nappal és 365 nappal a jellemző adatokat egy statisztikai fogással a görbe alatti területként (AUC,area under the curve) értékelték. Legpontosabbnak a SORG Nomogram-ot találták, mert ezzel a számítással a műtét utáni 30. napban az AUC 0,81-nek, a műtét utáni 90. napban az AUC 0,70-nek bizonyult. A legkevésbé megfelelő prognosztikai jelzést a Tomita és a módosított Bauer becslés adta: 30 napnál mindkettő AUC-je 0,59 volt, míg a 90. napnál 0,60-nak és 0,62-nek adódott. A 365 napos túlélésre a legpontosabb előrejelzést az eredeti Tokuhashi prognosztikai becslés adta (AUC 0,78).

Kétségtelenül zavart okozhatott a gerinc malignus hematológiai betegségeiben szenvedő betegek besorolása is, ezért az ő kizárásuk után újabb számítást végeztek. A hematológiai betegek nélkül a SORG Nomogram és az eredeti Tokuhashi scoring rendszer bizonyult a legpontosabbnak a 30 napos, illetve a 365 napos túlélés becslése szempontjából. Mindamellett egyik sem volt megfelelően pontos a 90 napos túlélés felmérése tekintetében. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az egyéb prognosztikai vizsgálatokban leggyakrabban használt felmérést, a Karnofsky Performance Status-t ebben a vizsgálatban nem vették figyelembe.

A gerincáttétes betegek prognózisának felmérése azért fontos, mert segítségével a kezeléseket még inkább személyre lehet szabni, de az áttétes gerinc-daganatos betegeket kezelő orvosok több mint 20%-a nem használ semmiféle prognosztikai eszközt a klinikai döntések megkönnyítésére, és akik ha mégis használnak, azok ezeket a módzsreket nem egységesen alkalmazzák a klinikai gyakorlatban.

Kommentárjában Dr. Michael G. Fehlings (University of Toronto, Kanada) és munkatársai hangsúlyozták, hogy valóban ez az első olyan vizsgálat, melyben a különféle primer tumorokból

származó gerincáttétek műtétjén átesett betegek jövőjét kísérelték meg különféle prognosztikai számításokkal megjósolni.„Mindamellett a tanulmány adatait óvatossággal kell kezelni, mert a túlélés megbecsülése egy nagyon komplex kérdés.”

Prognosztikai kutatások világszerte folynak. A kutatók olyan klinikai prognosztikai modell kialakítására törekednek, mely összhangban van a The Transparent Reporting of a multivariable prediction model for Individual Prognosis Or Diagnosis (TRIPOD) előírásaival.

 

Forrás:

1. Reuters Health Information

2. The Spine Journal

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.