hirdetés

Új gyógyszer a ritka csontbetegségre

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyezte a palovarotén a ritka és súlyos fogyatékosságot okozó csontbetegségben (FOP) szenvedők első kezelését.

hirdetés

Az Egyesült Államokban körülbelül 400, világszerte pedig 900 embert érintő fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP) egy autoszomális domináns állapot, amelyben a csont a test olyan lágy kötőszöveti területein alakul ki, ahol normális esetben nincs jelen (heterotópos csontosodás), például a szalagokban, az inakban és a vázizmokban. Ez a progresszív, visszafordíthatatlan folyamat a betegek mobilitásának és a funkcióinak olyan súlyos korlátozását eredményezi, hogy képtelenek lesznek az önellátásra. A legtöbb beteg 30 éves korára teljesen rokkanttá válik, a várható átlagos élettartam 56 év, a halál oka gyakran a bordakosár körüli csontképződés, amely korlátozza a légzést.

A szájon át szedhető a palovarotén (Sohonos) szelektíven a retinoid jelátviteli útvonalban a csontozat fejlődését és az ektópiás csontot szabályozó retinoid receptorok gamma altípusát célozza. A gyógyszer közvetíti a kölcsönhatásokat e receptorok, a növekedési faktorok és az említett útvonalon belüli fehérjék között, hogy csökkentse az új abnormális csontképződést.

Az FDA a FOP kezelését jelenleg 8 éves vagy idősebb női betegek és 10 éves vagy idősebb férfi betegek számára engedélyezte. Az ajánlott adagolás 14 év alatti gyermekbetegek esetében napi 5 mg vagy ennek súlyarányos megfelelője, amely a fellángoló tünetek esetén módosítható vagy növelhető. A gyógyszer szedése terhesség alatt ellenjavallt.

Az FDA jóváhagyása a 3. fázisú, multicentrikus, nyitott MOVE vizsgálat 18 hónapos adatain alapult, amely 107 felnőtt és gyermek beteget, a világ FOP-ban szenvedő lakosságának több mint 10%-át foglalta magában. Mindannyian szájon át szedett palovarotént kaptak, és a betegséget egy korábbi, a betegség természetes lefolyását vizsgáló tanulmányból származó, kezeletlen egyénekkel hasonlították össze. A gyógyszer 54%-kal csökkentette a heterotópos csontosodás évesített mennyiségét.

A mellékhatások jellemzőek voltak a más szisztémás retinoid gyógyszereknél tapasztaltakra, beleértve a nyálkahártya- és nyálkahártya-szárazságot, alopeciát, gyógyszeres kiütéseket, kiütéseket és viszketést, valamint a mozgásszervi eseményeket, mint például ízületi gyulladást és a növekedési lemez korai záródását a növekvő gyermekeknél.

MOVE egyik vizsgálója Hsiao szerint a tanulmány "kimutatta, hogy a palovarotén csökkentheti az új heterotópos csontosodást, és sok FOP-os beteg számára tolerálható, de mint minden gyógyszer esetében, a palovarotén szedésének is vannak kockázatai, különösen a kisgyermekek esetében, akiknél korai növekedési lemezzáródás alakulhat ki. A szer mellékhatásai megegyeznek más retinoidokéival".

A palovarotén forgalomba hozatali engedélykérelmét 2023 júliusában elutasították az Európai Unióban.

Az Ipsen szóvivője a Medscape Medical Newsnak nyilatkozva elmondta: "A Sohonos esetében az Európai Unióban a szabályozási folyamat végére értünk, és csalódottak vagyunk, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, nem hagyja jóvá a palovarotént a FOP-ban szenvedők számára Európában".

 

A vállalat egy másik gyógyszert, a fidrisertibet is fejleszt a FOP kezelésére. A gyógyszer 2. fázisú, kulcsfontosságú vizsgálatához jelenleg toborozzák a betegeket. Arra a kérdésre, hogy az Ipsen hol próbálná meg a fidrisertibet forgalmazni, a szóvivő így válaszolt: "Jelenleg a pivotális vizsgálat befejezésére összpontosítunk".

Eközben az Egyesült Államokban a FOP-közösség ünnepli a palovarotén engedélyezését. Michelle Davis, a Nemzetközi Fibrodysplasia Ossificans Progressiva Szövetség ügyvezető igazgatója nyilatkozatában elmondta: "A FOP megváltoztatja a diagnosztizált személyek és családjaik életét. Nem telik el nap, hogy az érintettek ne aggódnának a csonttal helyettesített izom bénító fizikai fájdalma, egy újabb ízület záródása, vagy a könyörtelen érzelmi teher miatt, amikor elveszítik a képességet, hogy egy általuk szeretett tevékenységet végezzenek, vagy egy szerettüket közel tartsák magukhoz... A FOP első kezelése bizonyítottan csökkenti az új abnormális csontnövekedés mennyiségét, ami jobb egészségügyi eredményeket eredményezhet a FOP-pal élő emberek számára.".

Forrás: FDA és Ipsen sajtóközlemények 2023 augusztus 16.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.