hirdetés

Új irányelv a magzati alkohol spektrumzavar diagnózisáról

Egy új kanadai, a magzati alkohol spektrumzavar diagnózisára vonatkozó irányelv módosította azokat az ajánlásokat, amelyeket legutóbb 2005-ben tettek közzé; az irányelvet specifikusan a multidiszciplináris diagnosztikus teameknek szánták.

hirdetés

Az irányelv, amelyet a Canadian Medical Association Journal december 14-i online kiadásában közöltek, új terminológiát alkalmaz. Korábban az olyan veleszületett károsodások csoportját (a növekedés elmaradása, a fej és arc rendellenességei és az intellektuális zavarok), amelyeket a prenatális alkohol expozíció okoz, magzati alkohol szindrómának (FAS, fetal alcohol syndrome) nevezték. Az új terminológia a károsodások szélesebb spektrumát fogja át, s a betegség elnevezését magzati alkohol spektrumzavarra (FASD, fetal alcohol spectrum disorder) módosították.

A becslések szerint 100 emberből 1-nek van FASD-ja, ami Kanadában 330 000 érintett személyt jelent.

A családorvosoknak döntő szerepük van a FASD diagnosztizálásában. Dr. Christine A. Loock, a gyermekek fejlődésével foglalkozó szakorvos (Vancouver, Kanada) elmondta, hogy „az alkohol nem csupán az agyra hat, hanem befolyásolhatja a magzat növekedését és más veleszületett károsodásokat is okozhat. S ami a legfontosabb: léteznek olyan beavatkozások, amelyek enyhíthetik az alkohol hatását; ilyen például az étrend.” Véleménye szerint a családorvosoknak minden nőnél rá kell kérdezniük az alkoholfogyasztásra. „Ezt nem csak a terhesség és a szoptatás alatt kell megtenni, hanem a nem terhes fiatal nőknél is, és segíteni kell az érintetteket a leszokásban. „A beavatkozások segítenek” – állította.

Az új irányelveket a Canada Fetal Alcohol Spectrum Disorder Research Network vezetésével dolgozták ki.A felfrissített irányelvek speciális javaslatokat tartalmaznak azzal kapcsolatban, hogy miként diagnosztizálható a FASD az újszülöttekben, a kisgyermekekben és a felnőttekben.

Azt ajánlják, hogy azoknak a csecsemőknek és kisgyermekeknek, akikben jelen van  mindhárom jellegzetes arcelváltozás - nagyon keskeny felsőajak, az orr és a felsőajak közötti bemélyedés (ún. filtrum) teljes vagy közel teljes hiánya, valamint a rövid szemrések (hosszuk legalább két szórásnyival kisebb az átlagosnál) - és kicsi a fejkörfogatuk, „FASD jellegzetes arcelváltozásokkal” legyen a diagnózisa. E gyermekekben nagy az idegrendszeri fejlődési zavar kockázata.

A növekedés többé már nem diagnosztikus kritérium. Mint azt az egyik szerző, Valerie Temple, PhD (Toronto, Ontario, Kanada) elmondta: „A növekedés elmaradása nem olyan gyakori, mint azt korábban hittük, és egyáltalán nem specifikus a FASD-ra”.

A diagnózis felállításának megkönnyítésére a szerzők egy részletes folyamatábrát is belefoglaltak az új irányelvekbe.

Azokat a csecsemőket és kisgyermekeket, akik nem felelnek meg a FASD kritériumainak, de igazoltan prenatális alkohol expozíciónak voltak kitéve, a következőképpen kell diagnosztizálni: „Az idegrendszeri fejlődési zavar és a FASD kockázata a prenatális alkohol expozíció miatt”.

Az irányelvek emellett hangsúlyozzák, hogy szükség van egy multidiszciplináris támogató csoportra.

„Amint fontos a FASD diagnosztizálása, úgy fontos az is, hogy biztosítsák a beteg és gondviselői számára azt a támogatást, amely elősegíti, hogy hozzáférjenek azokhoz a szükséges szolgáltatásokhoz, amelyek javíthatják az életminőséget” – mondta a kutatás vezetője, Jocelynn Cook, PhD, a Kanadai Szülészek és Nőgyógyászok Társaságának igazgatója. „A betegeknek speciális támogatásokra lesz szükségük, amelyet a gyermeki fejlődés szakértői, a foglalkozásterapeuták, a beszédterapeuták, a pszichológusok és az erre a szakterületre specializálódott orvosok tudnak biztosítani, a beteg korától függően.”

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.