hirdetés

Új módszer a tumorok növekedésének visszaszorítására

Egy új eljárás képes megakadályozni a tumorsejtek limfocita-elhárító tevékenységét, és reaktiválni az immunrendszer “kommandósait”.

hirdetés

A Cancer Cell folyóirat szeptember 28-án közölte az Austin székhelyű University of Texas kutatóinak közleményét, amelyben több ráktípust vizsgálva egy olyan kezelést dolgoztak ki, ami jelentősen fokozhatja az immunterápiás kezelések hatásosságát: állati modellszervezetekben az eredmények szerint meghosszabbította az élettartamot, és lassította a daganatok növekedését.

Régóta ismert volt, hogy több ráktípus esetében kimutatható egy kitüntetett kromoszómarégió elleni támadás: a 9p21 régió törlésével, deléciójával egy jobb- és balegyenes kombinációhoz hasonló ütéssorozat éri az immunrendszert. Ez a régió tartalmaz ugyanis két nagyon fontos kódoló részt: az egyik a CDKN2A/B tumorszuppresszor helye, a másik pedig a metiltioadenozin-foszforiláz enzim termeléséhez szükséges rész.

A 9p21 szakasz deléciója a leggyakoribb deléció az összes ráktípust figyelembe véve, bizonyos ráktípusok esetén a megbetegedések 25-50%-ában fordul elő. Ilyen például a melanóma, a húgyhólyagrák, a mesothelioma és egyes agydaganatok is. Ismert, hogy a 9p21-es delécióval rendelkező rákos megbetegedések rosszabb kimenetelűek, illetve ellenállóbbak az immunterápiás kezelésekkel szemben. A deléció segít a rákos sejteknek elkerülni, hogy az immunrendszer felismerje és megsemmisítse őket, részben azáltal, hogy a rákos sejtet arra készteti, hogy egy MTA (metiltioadenozin) nevű mérgező vegyületet termeljen, amely károsítja az immunsejtek normális működését, egyben blokkolja az immunterápiák hatékonyságát is.

“Állatmodellekben az általunk kidolgozott készítmény képes visszaállítani az MTA-t a normál koncentrációra, és az immunrendszer is újra működésbe lép” - mondta Everett Stone a kutatás vezetője. ”A kezelést követően sokkal több T-sejtet látunk a tumor körül, ráadásul ezek támadó üzemmódban vannak. A T-sejtek az immunrendszer kommandósai, a tumorsejtek felismerését követően képesek berúgni az ajtót, és telepumpálni azokat olyan enzimekkel, amelyek belülről végeznek a daganatsejttel” - szemléltette a kutatásvezető.

Stone elképzelései szerint az új készítményt immunterápiás kezelésekkel kombináltan használják majd, hogy fokozzák azok hatékonyságát.

A 9p21 deléció néhány kulcsfontosságú gén elvesztéséhez vezet a rákos sejtekben. Eltűnik egy olyan génpár, amely sejtciklus-szabályozókat termel - olyan fehérjéket, amelyek az egészséges sejteket lassú, egyenletes ütemben tartják növekedésben és osztódásban. Ha ezek a gének elvesznek, a sejtek féktelen növekedésnek, szaporodásnak indulhatnak - ez teszi őket rákosan burjánzóvá. Szintén törölnek egy olyan regulátor gént, amely az MTA toxin lebontásáért felelős MTAP (metiltioadenozin-foszforiláz) enzim termeltetéséért felelős. Stone szerint ez a tevékenység az, ami lehetővé teszi, hogy a rákos sejtek képesek legyenek hatástalanítani a rájuk vadászó immunrendszert.

Az új készítmény, a PEG-MTAP tervezését Stone és kutatócsoportja az MTAP hasznos enzim pótlásával kezdték: pontosan olyan molekulával, amelyet a szervezet természetes módon termel az MTA lebontására, majd később hajlékony, rugalmas polimereket adtak hozzá.

“A természetes enzim pótlása is jó eredményekkel járt, ám optimalizálnunk kellett a szerkezetét, hogy tovább keringhessen a szervezetben. A természetes enzim injektálást követően pár órán belül kiürülne a szervezetből, ezzel a módosítással viszont az eliminációs időt több napra tudtuk növelni egér modellszervezetekben, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezetben még tovább meg tud majd maradni” - fejtette ki Stone. A kutatók további biztonságossági vizsgálatokat terveznek a PEG-MTAP készítménnyel, és egyelőre finanszírozást keresnek a humán klinikai vizsgálatok indításához.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Cancer drug restores immune system's ability to fight tumors

Enzyme-mediated depletion of methylthioadenosine restores T cell function in MTAP-deficient tumors and reverses immunotherapy resistance

Irodalmi hivatkozás:

Donjeta Gjuka et al, Enzyme-mediated depletion of methylthioadenosine restores T cell function in MTAP-deficient tumors and reverses immunotherapy resistance, Cancer Cell (2023). DOI: 10.1016/j.ccell.2023.09.005

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.