hirdetés

Új potenciális szer Chikungunya artritisz ellen

A reumatoid artritisz egyik gyógyszere a chikungunya vírus elleni szerrel kombinálva kísérleti egerekben megszüntette az artritisz tüneteit a betegség legkoraibb stádiumában.

hirdetés

Dr. Deborah Lenschow és szerzőtársai (Washington University) a Science Translational Medicine című lapban megjelent közleményükben arról számoltak be, hogy a reumatoid artritisz terápiájában alkalmazott egyik szer a chikungunya vírus elleni hatásos gyógyszerrel együtt alkalmazva kísérleti egerekben megszüntette az artritisz tüneteit a betegség legkoraibb stádiumában. Eredményeik elvezethetnek egy olyan fájdalmas, rokkantságot okozó kórállapotnak a hatásos kezeléséhez, melynek eddig nem létezett gyógymódja.

A szúnyogok által terjesztett chikungunya vírus még egy évtizeddel ezelőtt is jórészt Kelet-Afrikára és Dél-Ázsiára korlátozódott, az utóbbi években azonban elterjedt az egész világon. A nyugati féltekén 2013 második felében írták le az első esetet, és 2015 végére a vírus már 1,8 millió személyt fertőzött meg Észak- és Dél-Amerikában.

A chikungunya fertőzés lázzal és heves ízületi fájdalommal jár, melyet bőrkiütések, izomfájdalom és általános gyengeségérzés is kísér. Az esetek többségében az ízületi fájdalom a fertőzés után 6 hónappal is fennáll, és az artritisz akár évekre is elhúzódhat.

„Reumatológiai szakrendelésünkön olyan betegekkel találkozunk, akiknek tünetei és klinikai képe igen hasonlít a reumatoid artritiszre, noha valójában chikungunya vírussal fertőződtek − magyarázza dr. Lenschow. − Ezt látva felmerült bennünk a kérdés, hogy a reumatoid artritiszben alkalmazott gyógyszerek hatásosak lehetnek-e chikungunya okozta ízületi gyulladásban is.”

A hipotézis tesztelésére a reumatoid artritisz kezelésében használatos hatféle szert adtak chikungunya vírussal fertőzött egereknek.

Mind a hat szer az immunrendszer aktivitásának csökkentése révén fejti ki hatását. Bár sok szempontból különböző módon, de mind a reumatoid artritisz, mint a chikungunya artritisz egyik patofiziológiai eleme a kontrollálatlan immunaktivitás az ízületekben.

A kutatók a kísérleti állatok hét csoportját fertőzték meg chikungunya vírussal, majd három nappal később a hat artritisz-gyógyszer egyikét vagy placebót kezdtek adagolni. Egy héttel a fertőzés létrejötte után mérték az ízületi duzzanat mértékét, valamint az érintett területen az immunsejtek és -molekulák számát.

A hat szer közül kettő – az abatacept és a tofacitinib – szignifikánsan csökkentette a duzzanatot, illetve az immunsejtek és -molekulák szintjét. Fontos megfigyelés volt, hogy az élő vírusok szintje nem emelkedett az immunszuppresszív artritisz-gyógyszerrel kezelt egerek szervezetében.

„Komoly aggodalom merült fel azzal kapcsolatban, hogy az immunszuppresszív szer lehetőséget nyújthat a vírusnak, hogy kikerüljön az immunrendszer kontrollja alól, ami hosszú távon rosszabb kimenetelekkel fenyeget – fejtegetik a szerzők. − Ezt láttuk más vírusok esetében, ám ebben az esetben egyik gyógyszer sem serkentette a vírusreplikációt. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy ezek a szerek biztonságosan tesztelhetők emberek esetében is.”

A kezelés azonban csak részleges eredményt hozott az artritisz megszüntetésében, ami arra a feltételezésre vezette a kutatókat, hogy a chikungunya vírussal szembeni humán antitest hozzáadásával javítható a kezelés hatásossága.

A korábbiakhoz hasonló módon chikungunya vírussal fertőztek meg kísérleti egereket, majd három nappal később abataceptet, egy antivirális szert vagy a kettőt együtt kezdték adagolni. Önmagában alkalmazva mindegyik szer csökkenti az ízületi duzzanatot a megfertőződés utáni hét végére. Ha azonban az abataceptet antivirális szerrel együtt alkalmazták, az ízületi gyulladás teljesen megszűnt, és a kórokozó vírus eltűnt a fertőzött állat ízületeiből.

Emberek esetében a chikungunya artritisz krónikus fázisa az első fertőzés után három héttel kezdődik, és egészen addig tart, amíg a beteg ízületi fájdalmakat tapasztal, ami akár 3-4 éves időtartam is lehet. A krónikus fázis alatt a kórokozó vírus már nem mutatható ki az ízületekből, ugyanakkor a vírus genetikai anyaga perzisztál a szervezetben, ami elégséges lehet ahhoz, hogy folyamatos immunválaszt tartson fenn. A mostani vizsgálatban hasonló mintázatot észleltek a kísérleti állatoknál is.

Lehetséges, hogy azzal, hogy a kezelés a fertőzés után egy héttel csökkenti az artritisz tüneteit, mérsékelheti annak esélyét is, hogy a kórfolyamat idült stádiumban menjen át, bár eddig még nem lelhetők fel a szakirodalomban adatok sem e feltételezés igazolására, sem pedig cáfolatára.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.