hirdetés

Újabb kezelési lehetőség melanómában

Az Európai Bizottság befogadta a humán, immunglobulin G4 antagonista monoklonális antitestet, a nivolumabot az előrehaladott melanoma első választású kezelésére, amely hosszantartó, és a kezelés befejezése után is fennálló választ eredményezett.

hirdetés

A melanoma világszerte egyre gyakoribb megbetegedés. Minden 5. betegnél előrehaladott, vagy áttétes betegség alakul ki, igen rossz prognózissal: a túlélés néhány hónap, fél év, a betegek 75%-a egy éven belül meghal.

Egy 2014. március 3.-án a Journal of Clinical Oncology-ban közölt vizsgálatban a nivolumab, az immunológiai ellenőrzőpontot, a PD-1-et (programming death = programmozott sejthalál) megcélzó teljesen humán, immunglobulin G4 antagonista monoklonális antitest-kezelés előrehaladott melanomában hosszantartó, és a kezelés befejezése után is fennálló választ eredményezett. A 107 előrehaladott melanomás beteg közül 33 betegnél (31%) objektív tumor-választ mértek, mely átlag 2 évig tartott. Az átlagos túlélés 16,8 hónapnak adódott. A toxicitások az addig használt immunkezeléshez (ipilimumab) képest csökkentek, a legkomolyabb mellékhatás mindössze a fáradtság volt a bőrelváltozások, a gasztrointesztinális tünetek és a ritka endokrinopátiák mellett. Az optimális immunológiai dózis kedvezően alakult, hiszen a maximális tolerálható dózis alatt maradt.

Dr. Geraldine O’Sullivan Coyne (National Cancer Institute, Bethesda, MD) ugyanebben a JCO számban a Topalian-féle eredményekhez fűzött rövid szerkesztőségi közleményében összefoglalta a melanoma tumor-antigénjei elleni immuntámadások lehetőségeit. Az FDA által 1998-ban jóváhagyott interleukin-2 kezelés kb. 20%-os válaszadással járt, de jelentős toxicitása miatt a csak a melanoma palliatív kezelésére alkalmazták a dacarbazin, a temozolomid, és a különféle gyógyszeres kombinációk mellett. Az ipilimumab volt az első monoklonális antitest, mely 28-34%-ban csökkentette a mortalitást és jelentős túlélési előnyt is mutatott, ezért az FDA által 2011-ben jóváhagyásra is került. A nivolumab komoly objektív remissziós rátája és tartós hatása viszont kevesebb toxicitással jár, ezért O’Sullivan Coyne szerint a molekulával szembeni elvárásaink jelentősen nőttek.

2015. június 19-.-én a nivolumabot (Opdivo) gyártó Bristol-Myers Squibb cég bejelentette, hogy az Európai Bizottság befogadta a gyógyszert a felnőttkori, előrehaladott, nem rezekálható – vagy áttétes – melanoma első választású kezelésére, függetlenül annak BRAF státuszától. Az USA-ban első választású kezelésre nem, csak ipilimumab vagy BRAF mutáció esetén BRAF gátló kezelés utáni progresszióban engedélyezték használatát. (Az USA-ban egyébként 2015. márciusban áttétes laphámsejtes tüdőrákban platina-kezelés közben vagy után bekövetkezett progresszióban is befogadták a nivolumabot). Európában ez a daganatok kezelésére befogadott egyetlen PD-1 immun-checkpoint gátló.

A nivolumab befogadása két alapvető Fázis III: a CheckMate 066 és a CheckMate 037 vizsgálaton alapul. A 066 vizsgálatot előzetes kezelést még nem kapott, BRAF mutáció nélküli áttétes melanomában végezték: az eredmények szerint az 1 éves túlélési arány nivolumabbal 73%-os, dacarbazinnal 42%-os volt (HR=0,42, p<0,0001). A leggyakoribb mellékhatások nivolumab mellett 20%-ban a fáradtság, 17%-ban a viszketés és 16,5%-ban a hányinger voltak. A CheckMate 037-es vizsgálatot előzetesen már kezelt előrehaladott melanomás betegeken végezték, akik előzetesen már ipilimumabot – és BRAF mutáció esetén már BRAF gátlót is kaptak. A nivolumabot kapók csoportjában 32%-os, a bármilyen palliatív kemoterápiát kapók csoportjában 11%-os objektív válaszadást észleltek. A mérhetően válaszoló betegeknél a tumoros válasz már 2,6-10,0 hónapja tart. A nivolumabra adott válasz a BRAF státusztól, vagy a PD-L1 expressziótól függetlenül jelentkezett. Mindamellett a nivolumabot kapó betegek 41%-ánál súlyos mellékhatások is jelentkeztek: hasi fájdalom, hiponatrémia, emelkedett AST (GOT) és lipázszint. Leggyakoribb a bőrkiütés volt (21%). A gyártó cég megjegyezte, hogy a nivolumab mellett immunmediált pneumonitis, colitis, hepatitis, nephritis és veseműködési zavar is jelentkezhet pajzsmirigy alulműködés-, túlműködés és embrionális toxicitás mellett.

A nivolumab – elsősorban hosszan elhúzódó kedvező hatása okán- egy újabb lépés az előrehaladott melanomás betegek kezelésére az Európai Únióban.

 

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

Mescape Medical News > International Approvals

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.